LICITACIJA

PRODANA DRŽAVNA NEKRETNINA OD 150 KVADRATA Rezidencija u Masarykovoj koju su koristili Kalmeta i Mesić prodana za 2,8 milijuna kuna

 
Stjepan Mesić, Božidar Kalmeta i nekadašnja državna rezidencija u Masarykovoj koju su koristili
 Damjan Tadić / Goran Šebelić / Hanza Media

Prezime Kalmeta (Božidar) još uvijek stoji na zvonu ulaznih vrata u Masarykovu 10, zgradu u strogom zagrebačkom centru, u kojoj je u državnom stanu na trećem katu posljednji živio bivši HDZ-ov ministar mora prometa i infrastrukture. No, za taj stan, koji je slovio kao jedan od najatraktivnijih dužnosničkih stanova, veličine 156 četvornih metara, država je ljetos na javnoj licitaciji, koju je, među ostalima, raspisao bivši ministar državne imovine Goran Marić netom prije nego što će podnijeti ostavku, dobila ponudu u visini od 2,8 milijuna kuna. Najbolju ponudu dala je jedna zagrebačka poduzetnica (podaci poznati redakciji), a uskoro se, doznajemo, očekuje potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Spomenuta poduzetnica je za Jutarnji list potvrdila kako je dala najbolju ponudu za taj stan.

“Sin je vidio oglas u novinama pa smo se javili s ponudom, koja nipošto nije mala”, rekla nam je poduzetnica koja je željela ostati anonimna, a stan će platiti oko dvije i pol tisuće eura po četvornom metru.

U Ministarstvu državne imovine potvrdili su nam da su rezultati tog natječaja objavljeni još 26. lipnja, a početna cijena za taj stan iznosila je 2,6 milijuna kuna.

Najpovoljnija ponuda

“Za tu nekretninu stigle su dvije ponude. Najbolja valjana ponuda iznosila je 2,882.313 kuna.

Ministarstvo je donijelo Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja u prodaji stana”, odgovorili su nam službeno iz Ministarstva državne imovine. Međutim, s obzirom na to da je spomenuta nekretnina kulturno dobro, Ministarstvo državne imovine je, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, moralo Gradu Zagrebu ponuditi pravo prvokupa za iznos od 2,882.313 kuna, koliko je bilo najviše ponuđeno na licitaciji. “Ponuda je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara poslana Gradu Zagrebu 2. srpnja ove godine, na koju se Grad Zagreb, u zakonski propisanom roku od 60 dana, nije očitovao”, navode u odgovoru iz Ministarstva. Grad Zagreb je, pak, ovih dana donio zaključak o nekorištenju prava prvokupa.

“Grad Zagreb neće se koristiti svojim pravom prvokupa u predmetu ponude Ministarstva državne imovine, za kupnju stana u Masarykovoj 10 za kupoprodajnu cijenu od 2,882.313 kuna”, navodi se u zaključcima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u kojem također piše da država “radi utvrđenja” da ponuđena nekretnina nije prodana po povoljnijoj cijeni mora dostaviti Gradu Zagrebu Ugovor o kupoprodaji.

Ministarstvo državne imovine, navodi, pak, u svom odgovoru, kako će ovih dana nastaviti postupak prodaje nekretnine najpovoljnijem ponuditelju te će se prijedlog Ugovora o kupoprodaji dostaviti na mišljenje Općinskom državnom odvjetništvu. U tom stanu su, naime, godinama živjeli najviši državni dužnosnici, pa su se njime prije bivšeg ministra Božidara Kalmete koristili navodno Vesna Girardi Jurkić, Stjepan Mesić, Marijan Petrović, nekadašnji ministar iseljeništva i drugi. Stan je posljednje trebao, 2016. godine, biti dodijeljen na korištenje, kako je tada pisao tportal, Boži Petrovu iz Mosta. No, Petrov ga je odbio jer je ostao tada živjeti u službenom stanu od 65 četvornih metara u Ilici. Petrovu se, kako je tada ispričao za tportal, taj stan učinio prevelikim za potrebe njegove obitelji. Inače, pravo na korištenje državnog stana većeg od 60 kvadrata imaju premijer, prvi i ostali potpredsjednici Vlade te ministri; predsjednik i potpredsjednici Sabora te predsjednici sudova. Petrov je za tportal tada priznao da je razgledao taj stan, ali je ponudu odbio pod izlikom kako je prevelik za njegovu obitelj i da mu djeca ne trebaju nogometno igralište u stanu.

“Ne znam kad je taj stan obnovljen, ali je u dobrom stanju. Stan u Masarykovoj od 156 četvornih metara išao sam pogledati i u njemu su se već odvijali radovi renoviranja. Dakle, nisu radovi počeli zbog mene, nego su već trajali jer ga je bilo potrebno obnoviti. Meni su iz DUUDI-ja doslovno rekli da su pročitali u medijima kako mi se obitelj na ljeto seli u Zagreb, da će do tada renoviranje tog stana biti gotovo te kako mogu razmišljati o tome da se uselim u njega. Na taj njihov prijedlog nisam se ni očitovao. Razgovarao sam sa suprugom i zaključili smo da nam je previše 160 kvadrata. Moja tri sina mogu igrati nogomet na igralištu, i za to im ne treba vlastito igralište u stanu”, rekao je Petrov tada u izjavi za tportal.

Gradski pasaž

Zgrada u kojoj se smjestio spomenuti stan, naime, zajedno s prolazom te zgradom kina Europa je kulturno dobro te je pod zaštitom. Taj kompleks izgrađen je 1924./25. godine prema osnovi arhitekta Srećka Florshutza, atelijer S. Florshutz i braća Hintermeier, kao integralni dio većeg urbanog ansambla - ulične trgovačko-stambene četverokatnice u Masarykovoj 10, gradskog pasaža s trgovačko-stambenom galerijskom četverokatnicom u Miškecovom prolazu 1-3 i nasuprot njoj postiranom zgradom kino-kazališta te trgovačko-stambene četverokatnice u Varšavskoj 3-5. Izgradila su je braća Alfred i Leo Muller, nasljednici najveće gradske ciglane “Muller” u Kustošiji. Filmofil Leo Muller je, pak, 1924./’25. podigao i elitnu kinodvoranu u Varšavskoj, na mjestu gdje je od druge polovine 19. stoljeća stajala poznata restauracija Lobe-Krizmanić s pivnicom i plesnom dvoranom.

Zgrada u Masarykovoj 10 prodana je krajem 30-tih godina Anti i Olgi Topić, a država danas u toj zgradi posjeduje još neke poslovne prostore u prizemlju. Renoviranje pročelja te zgrade trajalo je skoro tri godine, ali nedavno je dovršeno te se ona u toj ulici ističe svojom vizurom. U samoj zgradi na četiri kata danas su se, osim privatnih stanova, uglavnom smjestila odvjetnička društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:58