Biljka kao dragocjeni eksponat

Herbarii, domaći brend iza kojeg stoji mladi umjetnik Dominik Meštrović

Dominik Meštrović, kipar i dizajner, poželio je napraviti predmet koji će spojiti reciklažu, dizajn i zelenilo, i tako je nastao Herbarii - šarmantni vrt u stakleniku za interijere koji je evoluirao u brend. Ideja je bila stvoriti unikatan komad koji se može implementirati u bilo koji prostor te koji će cijeniti svi koji vole prirodu i umjetnost

Herbarii je novi brend na domaćem tržištu, fokusiran na izradu terarija za interijere. Spoj reciklaže, dizajna i prirode savršeno spaja ideju mladog umjetnika Dominika Meštrovića kojemu je to trenutačno jedan od najvećih izazova. Ideja je bila stvoriti unikatan komad koji se može implementirati u bilo koji prostor te koji će cijeniti svi oni koji vole prirodu i umjetnost. Kako je prvi izloženi terarij izazvao interes i dobio sjajne kritike, Dominik je nastavio s tom pričom pa svakodnevno kreira nove jedinstvene komade. Ovom prilikom zamolili smo ga da se predstavi našim čitateljima.

Spontani početak

Sve je krenulo od jedne skice, od oblika koji sam dizajnirao, a to je izduljeni terarij koji visi na flaksu i tako pruža osjećaj levitacije obje.

- Diplomirao sam kiparstvo na APURI-ju u Rijeci gdje sam se počeo intenzivnije baviti kiparskim formama, učeći o materijalu, alatu, i tehnikama obrade potrebnima kako bih realizirao svoje ideje. Iz Zagreba sam kamo sam se prije godinu dana vratio sa studija i trenutačno se koncentriram na industrijski dizajn. U svibnju izlažem svoje rasvjetno tijelo na Zagreb Design Weeku na kojem imam veliku čast sudjelovati. U slobodno vrijeme bavim se raznim umjetničkim projektima, od dizajna i izrada skulptura do grafičkog dizajna - kaže ovaj umjetnik, a mi ga pitamo kako bira materijal za izradu.

- Odabir medija počinje od ideje, a o materijalu i tehnici razmišljam tek nakon ideje koju sam zamislio. Radio sam u brojnim materijalima, od bronce, kamena i srebra do gline, drveta. Herbarii je krenuo od jedne skice, od jednog oblika koji sam dizajnirao, a to je izduljeni terarij koji visi na flaksu i tako pruža osjećaj levitacije objekta. Zamislio sam ga u Tiffany tehnici spajanja stakla i izradio. Svidjelo mi se kako je ispao pa sam izradio još neke oblike. Spoj stakla i biljaka odiše čistom formom i zenom. U svojoj novoj seriji terarija planiram izrađivati terarije od betona koji mi je zanimljiv jer pruža mnogo mogućnosti oblikovanja prostora te se njegova sirovost odlično slaže s dinamikom biljaka - ističe Dominik.

Herbarii pruža personalizirani dom za vaše biljke, osvježava prostor te je odličan poklon za vaše najdraže koji cijene biljke i umjetnost. Pitali smo tvorca ovih staklenih skulptura kako izgleda proces izrade.

On počinje na mom biciklu. Trudim se reciklirati te dati starim prozorima ili ostavljenim staklima novi život. Vožnjom kroz grad pronalazim stakla ili stare prozore, koje poslije režem u geometrijske oblike potrebne za izradu terarija. Ako gradska avantura prođe nezadovoljavajuće, staklo kupujem u staklarni te ga doma režem. Za izradu terarija nije nužan velik prostor. Nakon rezanja se staklo seli na stol opremljen za lemljenje ploha gdje se diže u novi oblik. Staklene plohe se obljepljuju tankom bakrenom folijom te se jedan takav rub lemi s drugom plohom. Za izradu jednog terarija potrebno je oko tri sata, a vrijeme izrade raste s kompleksnošću i brojem ploha - objašnjava, a mi ga pitamo po čemu su posebni ovi terariji.

- Terariji su unikatni, izrađeni s posebnom konciznošću i posvećenošću koje sam stjecao svih godina tijekom studiranja na APURI-ju i SPUD-u. Ovakvih terarija nema na našem području pa su u tom kontekstu također posebni - kaže Dominik Meštrović.

Ovaj novi brend pruža zadovoljstvo mnogim ljubiteljima biljaka, terarija i dobrog dizajna interijera. Što još možemo očekivati od brenda Herbarii, upitali smo.

- Od brenda se može očekivati velik raspon mogućnosti, od različitih materijala u budućnosti, raznih oblika i formi te novih egzotičnih biljaka. Uvodit ću nove materijale, oblike, namjenu te otkrivati do koje granice može ići unikatnost proizvoda. Osobno, istražujem nove oblike, materijale i boje te pokušavam ostvariti novi estetski izričaj. U skorijoj budućnosti planiram lijevati beton u razne kalupe i otkrivati nove zanimljivije oblike - zaključio je Meštrović.

Izrađuju se u Tiffany tehnici spajanja stakla, a spoj stakla i žive biljke odiše čistom formom i zenom. U svojoj novoj seriji Dominik planira izrađivati terarije od betona, čija se sirovost odlično slaže s dinamikom svih vrsta zelenila

Terarij može biti u potpunosti personaliziran oblikom, materijalom ili bilo kakvom drugom željom koju biste voljeli vidjeti u kontekstu vašeg novog terarija. Ovaj kipar i dizajner voli izazove, ali i doticaj čovjeka s čovjekom, pružajući mu ne samo proizvod, nego i unikatan predmet, izrađen ručno s ljubavlju.

Naručite personalizirani oblik: možete birati okrugle ili ravne forme, materijal, ili bilo kakvu drugu želju koju biste voljeli vidjeti u kontekstu vašeg novog terarija. Naručite preko Facebooka HerbariiHouse ili Instagrama @ herbarii_, te također preko e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:17