SEZONSKA HRANA IZ VRTA

Raštika jedna od najzdravijih namirnica svijeta

Gastro novinarka i zvijezda RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!” velika je obožavateljica variva i raznih jela na žlicu pa je ovaj mjesec odlučila s nama podijeliti svoj omiljeni recept za super ukusno jelo koje grije dušu, a u kojem je glavna zvijezda ova pomalo zaboravljena biljka

Raštika je naša zvijezda u ovom broju, no to ne znači da je inače ignoriramo, baš suprotno, neprestano nam je u fokusu. Razlog je vrlo jednostavan: em je ukusna, em je toliko zdrava da se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Naime, odličan je izvor vitamina C koji nam je tijekom zime prijeko potreban, a samo 100 g raštike zadovoljit će dnevne potrebe za tim vitaminom. Nadalje, raštika je izvrstan izvor i vitamina A koji djeluje povoljno na zdravlje očiju i od kojega smo vitalniji i puni energije, a u raštiki ga ima četiri puta više nego u brokuli, šest puta više nego u grašku i 50 puta više nego u celeru!

No, ono zbog čega je raštika izrazito moćna je kalcij, i to u tolikoj mjeri da oni koji imaju bilo kakvih problema s konzumacijom mliječnih proizvoda mogu kao njihovu alternativu u svoj jelovnik uvrstiti raštiku. Predoziranje je nemoguće (prejedanje je već druga stvar), bez grižnje savjesti možete ju jesti u količinama u kojima god želite jer je siromašna kalorijama i ima ih samo 49 po obroku. Pri kuhanju iskoristite listove, ali i stabljiku jer je slatkasta i nema potrebe da je odstranjujete, a kuhati je možete prije zelenih, glatkih ili kovrčavih listova.

U ovoj supernamirnici ima četiri puta više vitamina A nego u brokuli, šest puta više nego u grašku i 50 puta više nego u celeru

Najbolji način bilo bi kuhanje na pari, kako preporučuju nutricionisti, jer na taj način ona daje sve ono najbolje od sebe, no možete je kuhati na razne načine: pripremiti je na lešo ili na tabak s krumpirom kao prilog mesu ili ribi, napraviti ukusne popečke, juhu, odlična je u svim verzijama sa žitaricama, rižom, grahoricama, i to na žlicu, u vege varijantama, ali i sa suhim mesom ili kobasicama.

Zagreb, 200218.
Zimsko varivo od rastike s slanutkom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

U Hercegovini se s njom priprema japrak, jelo slično sarmi, samo što se kod japraka nadjev od mljevenog mesa i riže umata u listove raštike, a postoji i verzija s listovima vinove loze. Na jugu, pogotovo na dubrovačkom području, nema zelene manestre s kaštradinom (sušenom ovčetinom) bez raštike, rašćike ili lisnatog kelja kako je sve zovu. upravo je u Hercegovini, Primorju te u cijeloj Dalmaciji, uključujući i otoke, ona dio gastronomske tradicije tih krajeva, no polako se širi u sve regije.

Vrlo je izdržljiva i otporna na sve vremenske uvjete te uspijeva cijelu godinu. Vrijeme je za ovu slatko-gorkastu zelen snažnog karaktera koja će osnažiti i nas same i dići nas na noge.

Zagreb, 200218.
Zimsko varivo od rastike s slanutkom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

RECEPT ZA PET

Raštika sa slanutkom

• 1 vezica raštike/oko 500 g
• 400 g slanutka
• 1 luk
• 1 žličica mljevene crvene paprike
• 2 češnja češnjaka
• 2 žlice pasirane rajčice
• maslinovo ulje

Zagreb, 200218.
Zimsko varivo od rastike s slanutkom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Slanutak namočite preko noći; što ga dulje močite, kraće će se kuhati. Poželjno je da slanutak skuhate zasebno, ali ne do kraja jer ako ga stavite kuhati zajedno s raštikom, ona će se prekuhati, postati gorka i izgubit će se sve one vrijedne stvari koje sadrži.

Zagreb, 200218.
Zimsko varivo od rastike s slanutkom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Ako koristite slanutak iz konzerve, onda ih možete kuhati zajedno. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte mljevenu papriku, kratko popržite pa dodajte slanutak i narezanu raštiku, malo pasirane rajčice (a i ne morate ako vam ne paše), ulijte vode po želji, odnosno koliko već želite da varivo bude gusto. Kuhajte na laganoj vatri, a pretkraj dodajte nasjeckani češnjak. Na samom kraju posolite, popaprite i po želji pokapajte s još malo maslinova ulja.

Foto: Berislava Picek/Hnaza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 23:46