D&D VRT

Top 5 zelenih proizvoda redakcije

 

Svemogući internet često u nama budi “dijete ispred izloga sa slatkišima”. Ne možemo si pomoći, želimo sve s ovog popisa, od tapete i vaze za bicikl do okvira za biljke

ŠVEDSKI REBELWALLS

1. Šuma na zidovima stana? Može!

Život u prirodi i zelenilu mnogima je najljepši način življenja. Ipak, većini od nas priroda je, nažalost, dostupna samo kad se odvažimo na izlet ili kratko putovanje. Međutim, zašto dašak ljepote koju botanika pruža ne bismo unijeli u svoje gradske interijere, pa makar i u vidu sveprisutnih i svakim danom sve popularnijih zidnih tapeta s motivima prirode. Na web stranici www.rebelwalls.com možete pronaći velik i prekrasan izbor upravo takvih tapeta.

Studio Rebelwalls 2012. godine osnovali su Šveđani Christopher i Irene Gimmersta, a njihov tim sad čine stručnjaci koji u izradi tapeta sudjeluju tijekom cijelog procesa. Od samog osmišljavanja dizajna do konačnog produkta, svaka sekunda rada djelo je ovog tima. Rebelwalls danas nudi pregršt prekrasnih zidnih tapeta. Trend zelenih kutaka u domu i u njihovu je ponudu donio mnogo lisnatih i šumskih motiva, a zanimljivo je da izrađuju tapete i prema crtežima i zamislima kupaca. Cijene onih u koje smo se mi zaljubili iznose 40-ak kuna po četvornome metru, a cjelokupnu ponudu možete pogledati na ranije spomenutoj internetskoj stranici.

POMICANJE GRANICA

2. Sobna biljka kao punjač za mobitel

Tim mladih španjolskih inovatora na izložbi EXPO-2017 održanoj krajem prošle godine predstavio je svoj jedinstveni projekt inovacije u području punjenja pametnih telefona. Vjerovali ili ne, pitanje je dana kad će vam kolega iz ureda umjesto punjača posuditi - biljku. Naime, Bioo Team tvrtke Arkyne Tech predstavio je sistem koji napaja mobilne uređaje električnom energijom nastalom pomoću fotosinteze biljaka.

Sustav uključuje kemijsku i biološku hibridnu ćeliju koja se nalazi u podnožju posude u kojoj se nalazi biljka. Dakle, da biste napunili praznu bateriju na, primjerice, mobitelu ili iPadu, dovoljni su vam biljka i priključak za USB.

Osim neosporne praktičnosti, ovaj sistem fantastična je ekološka inovacija, ali i divan način dodatnog ozelenjavanja radnih i uredskih prostora. Više informacija o proizvodu i načinu njegova funkcioniranja pronađite na internetskoj stranici www.biootech.com.

BILJNI PEČAT

3. Najromantičnija ideja stiže iz brenda Mister Robinson

Ponekad se volimo vraćati prošlosti i šarmu nekih starih vremena. Pisanje pisama gotovo je palo u zaborav, osobito njihovo zatvaranje pečatom i voskom. Ipak, brend Mister Robinson iz Maçaa u blizini Hong Konga pobrinuo se da ovaj običaj ne bude zaboravljen. Njihovi kreativni pečati s različitim drškama, karticama i voskom s raznim efektima oduševili su ljubitelje vintage stila i zavladali trendi instagramskim profilima.

Unikatno, lijepo, maštovito i sasvim posebno pridjevi su kojima bismo ovaj proizvod mogli opisati. Dodatnu čar daje mu činjenica da se pečati mogu izraditi prema vašim željama. Ipak, u širokom izboru mi smo se zaljubili u one s botaničkim reljefima. Ljubavno pismo zapečaćeno ivančicama? Može!

Idealan pečat, boju, teksturu i dodatne detalje i inspiraciju pronađite na www.misterrobinson.co.

IDEALAN DAR ZA LJUBITELJE BICIKALA

4. Zaboravite košare za bicikl, stigle su - vaze!

Obožavate svoj bicikl, a i cvijeće vam je na vrhu onih malih stvari koje vas čine sretnima? Ili u vašem životu postoji netko u toj mjeri ekološki osviješten? Onda smo pronašli savršen dar koji možete pokloniti sami sebi ili dragoj osobi te omiljeno prijevozno sredstvo za nadolazeće proljeće pripremiti na najljepši mogući način. Internetska trgovina Wearable Planter nudi razne neobične dodatke za ljubitelje cvijeća i zelenila, a nama je za oko zapela njihova minijaturna vaza geometrijskog oblika koja se lako pričvršćuje na volan bicikla.

Vaze se izrađuju pomoću 3D printera, obojene su akrilnim lakom i dolaze u četiri boje - koraljnoj, žutoj, ljubičastoj i crnoj. Dodatna im je prednost ravno dno, tako da ih u zimskim mjesecima možete skinuti s bicikla i držati gdje god poželite. Malene, ali neodoljive, ove su vaze idealan i originalan dar, osobito umetnete li u njih i buketić mirisnog cvijeća.

Cjelokupnu ponudu proizvođača pronađite na internetskoj stranici www.wearableplanter.com.

5. PROZOR KOJI ODMARA OČI

Kauppi & Kauppi predstavio novi proizvod

Nikad dovoljno biljaka! Osobito ako govorimo o često sumornim i neuglednim uredskim prostorima. Uz teglicu na stolu, svoje radno okruženje odsad možete ozelenjeti još jednim genijalnim rješenjem iz Švedske. Dizajnerski studio Kauppi & Kauppi iza kojeg stoje Johan i Nina Kauppi osmislili su drveni okvir koji, barem ako govorimo o vizualnom dojmu, predstavlja domišljatu zamjenu klasičnim prozorima. Iako je njegova funkcija prvenstveno estetske prirode, mjesta predviđena za držanje biljaka čine ga i vrlo učinkovitim. Kako bi biljke zdravo i uspješno rasle, sistem je osmišljen tako da zbog svojih svjetala pogoduje zelenim ljubimcima.

Jednostavan, praktičan i lijep, “Zeleni okvir”, kako ga nazivaju, idealan je za prostore u kojima nedostaje svježine, ali i prirodnog svjetla koje pospješuje razvoj biljaka. Ovaj dizajnerski komad predviđa mjesto za tri biljke, a na vama je da odlučite hoće li to biti penjačice, puzavice, malene crnogorice ili, pak, lončanice iz kojih će vas svakodnevno uveseljavati, primjerice, vaše omiljene procvale orhideje.

Više o ovom proizvodu, ali i cjelokupnom opusu dizajnerskog dua pronađite na njihovoj internetskoj stranici www.kauppikauppi.se.

Odabrale: Anja Mađarević i Iva Novak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:18