U POSJETU

U zagrebačkom stanu poduzetnice Josipe Maras tapete krase čak 220 m2 zidne površine

 Berislava Picek/Cropix
Vlasnica najveće hrvatske tvornice za proizvodnju i izradu tapeta, tvrtke Studijo Wallart, otvorila nam je vrata svog elegantnog doma

Josipa Maras, grafička dizajnerica, umjetnica i slikarica te vlasnica najveće hrvatske tvornice proizvodnje i izrade zidnih tapeta, tvrtke Studijo Wallart, otvorila nam je vrata svog divnog, zagrebačkog stana, u kojem provodi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima, i odmara se od izazovnih i brojnih radnih obaveza. Radi se o stanu ukupne površine 120 četvornih metara zatvorenog dijela, te 80 četvornih metara poluotvorenog i otvorenog dijela.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Stan ima, otkriva Josipa, odličan raspored. Velik i prostran dnevni boravak, koji je spojen s blagovaonicom koja se proteže na 50 četvornih metara. Ostatak stana čine tri spavaće sobe, dvije kupaonice te jedan vešeraj.

- Suprug Goran i ja odmah smo znali da je to - to. Stan je kupljen u novogradnji. Htjeli smo nenametljivi, ugodan interijer, pa smo taj zadatak povjerili Belinda designu. U stanu prevladavaju dosta neutralni tonovi, bež i sivi, kombinirani s jednim dekorom drvene obloge i nekim stvarima u crnoj boji, jer obožavam kontraste i poigravanja dinamikom. Bilo mi je bitno dobiti prostor koji će biti opuštajući, te osigurati dovoljno skladišnog prostora, kako bi bilo lakše voditi koliko-toliko uredan i pročišćen dom. Budući da je moj posao usko povezan s dizajnom interijera te zbog toga moje oči svakodnevno konzumiraju puno boja, bilo mi je ključno da sam u zoni dnevnog boravka rasterećena kad je to u pitanju. U drugim dijelovima stana malo sam se više razigrala. Primjerice, u dječjim sobama i njihovoj kupaonici - objašnjava Josipa Maras.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dodaje, namještaj u stanu uglavnom je iz Hrvatske. Kako je i ona sama hrvatski proizvođač, željela je podržati domaći dizajn, pa je tragala za komadima koji će odgovarati njenim zahtjevima i potrebama, a koji nose potpis domaćih tvrtki. Tako je upečatljiva kutna garnitura iz dnevnog boravka i kauč te dječje sobe iz Prostorije, a sav namještaj po mjeri radila je hrvatska tvrtka Respicio.

image
Berislava Picek/Cropix

- Unatoč svom lokalpatriotizmu, dizajner u meni nije mogao odoljeti komadima namještaja stranih proizvođača. Ljubav na prvu bile su dječje stolice Moustache, udomili smo i visilice Mooi te Ditre bračni krevet - smije se Josipa Maras, koja ističe kako tijekom uređenja svog stana nije naišla na neke velike probleme i komplikacije.

image
Berislava Picek/Crpix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Smatram da je čovjek kojeg brinu majstori sretan čovjek, pa sam tako to razdobje prošla bez velikih izazova. Naravno da od toliko stavki bude onih koje se zakompliciraju, ali ako imate dobre ljude oko sebe, to su stvari koje su lako rješive - ističe.

Posebnost ovog doma i najdominantniji detalj, logično su, tapete. One, naime, krase gotovo 220 m2 zidne površine, i definitivno su prvo što netko primijeti kada uđe u stan.

image

Josipa Maras i arhitektica Belinda Pušić iz Belinda Designa

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Još prije desetak godina Josipa Maras platno na štafelaju zamijenila je digitalnim slikarstvom. Pokrenula je brend Studijo, koji već pet godina uspješno osvaja tržište kreativnim i inovativnim zidnim tapetama. Osim vrhunskih materijala i tehnologije izrade, Studijo tapete prije svega odlikuju autentičnost i bezvremenska umjetnost. Među prvima u regiji tržištu su predstavili vodootporne tapete. Još prošle godine cjelokupan proizvodni proces stavili su pod isti krov i pokrenuli prvu hrvatsku tvornicu zidnih tapeta. Uspješnost njezina rada potvrđena je dominacijom brenda Studijo na pobjedničkom postolju najprestižnijih natjecanja u svijetu dizajna. Još 2020. godine Josipa je izabrana za najuspješniju poduzetnicu u kategoriji "Razvoj ideja i inovacije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi". Godine 2021. na prestižnom natjecanju Archiproducts Design Award tapeta Maslinik proglašena je najljepšom na svijetu. Godinu dana nakon, tu titulu odnijela je Studijo tapeta Mramorni cvijet, koja je i 2023. odlikovana nagradom German Design Award za najbolji svjetski dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:48