ŽIRI JE ODLUČIO

Bernard Kuzmić ima najljepšu terasu u Hrvatskoj

 

Imanje Perunika i istoimena kuća za odmor smjestilo se nedaleko od gradova Roča i Huma, na samo 25 km od Opatije. Prije svega je zamišljeno kao mjesto za odmor vlasnika Bernarda Kuzmića i njegove obitelji i prijatelja. Vrt je vlasnik osmislio sam bez stručne pomoći, ali s velikom ljubavi za prirodu i životinje. Jedan dio tog vrta je i njegova pobjednička terasa za koju moramo naglasiti da je dobila najveći broj bodova od svih članova našeg stručnog žirija. Vlasnika Bernarda, koji se na natječaj prijavio i s vrtom i s terasom, pitali smo kako se osjeća nakon pobjede.

Pogledajte video!

- Sretan sam i ponosan. U svaki kutak imanja ulažem puno truda i baš mi je drago što je to i žiri prepoznao. Ova terasa je zapravo ekstenzija kuće te je natkrivena gornjim volumenom kuće, tako da je u potpunosti upotrebljiva i tijekom lošeg vremena - kaže Bernard. Terasu bismo mogli opisati kao dnevni boravak i ljetnu kuhinjicu na otvorenom, a vlasnik ističe kako je okružena zelenilom.

- Na samoj su terasi u vazama posađene trajnice, meni najdraže hoste, glicinija koja daje okvir terasi kad cvjeta. Posebno bih izdvojio i instalaciju koju sam sam izradio, a radi se o stolu i stolici napravljenima od čuvarkuća koje nikog ne ostavljaju ravnodušnima. Bojom listova nadoknadili smo manjak cvijeća na terasi, a radi lakšeg održavanja te se biljke odlično ponašaju u polusjenovitom prostoru - kaže Bernard, a mi ga pitamo kako je počela njegova priča s uređenjem vrta i terase.

- Imanje sam kupio sredinom devedesetih, a sadašnji izgled je nastajao postupno, intuitivno se slagao, a biljke i ukrasi su se samo nadovezivali jedni na druge. Proteže se na 3600 četvornih metara, pretežno prirodnog kamenjara, po kojemu je i samo mjesto, Roč, dobilo ime, jer je roč na istarskom kamen. Od biljaka sam se orijentirao na pretežno autohtono bilje, sukulente, ukrasne trave, stablašice i četinjače te jednogodišnje cvjetnice, a tu su, naravno, i ljiljani i meni najdraže, perunike - priča nam Bernard Kuzmić, inače po struci zubotehničar koji nije imao iskustvo u uređenju interijera ili vrtova kada je kupio posjed.

Vlasnik Bernard Kuzmić na terasi često ugošćuje svoje prijatelje, ali se i opušta uz najdraže knjige

Sve je prepuno detalja, a terasa se, kao i cjelokupno imanje, osim po fantastično sređenom vrtu, razlikuje od ostalih jer je uređeno s puno mašte i mnogo vremena je utrošeno na osmišljavanje pojedinih dijelova. Za neke odbačeni predmeti iz prošlosti, većinom stari, ali uporabni, ovdje su našli svoje mjesto i čini se kao da su oduvijek tu. Stari šporet, stolice, vrčevi, razni alati, tegle i kipovi krase pomno osmišljene kutke ovoga vrta. Bernard je neumoran u traženju starih predmeta, čime ponekad izluđuje svoje najmilije jer smatraju da dovlači smeće, ali čim vide što je sa "smećem" naumio i kakve maštovite ideje mu padaju na pamet, brzo mijenjaju mišljenje.

Foto: Marin Ljevar

Video: Jura Cukar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:45