7 POVOLJNIH NAČINA

Evo kako smanjiti visoke račune grijanja

 

Zima je pred vratima, i znate što to znači! Vesela druženja, svečana okupljanja i, nažalost, veći računi komunalnih usluga. Hladno nas vrijeme potiče da zagrijemo svoje domove kako bismo bezbrižno uživali u krugu obitelji i prijatelja. No, uz blagdansko raspoloženje, dolaze i izlasci, pokloni i po mogućnosti odlazak na skijanje ili toplije krajeve, što znači da su sve uštede više nego dobro došle. Zato smo za vas prikupili sedam načina kako zagrijati dom ove zime, koji ne uključuju podešavanje termostata, ne koštaju puno i uključuju svega pet minuta, ili manje.

Naime, s ovim savjetima možete zadržati vaš dom udobnim tijekom cijele zime.

1. Poigrajte se zavjesama

Često zaboravljamo da imamo izvor topline koji možemo koristiti tijekom cijelog dana, a koji je besplatan, sunce. Tijekom sunčanih dana otvorite prozorska stakla, a kada padne noć sve zatvorite. Zavjese ovdje imaju dvostruku ulogu. Osim što su dekorativni element, one mogu biti dodatni sloj izolacije. I zato vrijedi pravilo, što veće to bolje.

2. Ne dopustite da topline nestaje kroz ventilacijske otvore

Kada pokrećemo ventilacijske otvore, zapravo otvaramo unutrašnjost svog doma hladnom, suhom zraku iz vana. Ako ste navikli ostaviti kupaonske otvore otvarane nakon tuširanja, zatvorite ih tijekom hladnijih mjeseci kako biste dom zagrijali. Kad završite tuširanje, isključite ih i ostavite otvorena vrata.

3. Okrenite smjer vaših ventilatora

Jeste li znali da se ventilatori na stropovima mogu podešavati? Ljeti kada želimo da se ventilator kreće prema naprijed i gura hladan zrak u sobu, zimi, međutim, ako želimo da se topli zrak koji se akumulira na stropu distribuira kroz sobu, potrebno je okrenuti smjer rada ventilatora.

4. Preuredite prostor oko radijatora

Ako imate radijator, oslobodite područje oko njega. Ako, na primjer, imate kauč koji sjedi točno ispred njega, taj kauč će apsorbirati većinu topline koju radijator stavara. Otvaranje područja oko radijatora omogućit će ravnomjernu distribuciju topline u prostoriji.

5. Otvorite pećnicu

Tijekom blagdana, kada se sve vrti oko kuhinje i finih zalogajčića koji će zagrijati srca vaše obitelji, također možete zagrijati i kuhinju. Nakon što ste završili s pečenjem i isključite pećnicu, ostavite vrata pećnice otvorena kako bi vrući zrak mogao dodatno zagrijati prostoriju.

6. Zatvarajte vrata

Ako imate sobu za goste, studio ili prostoriju koja vam je neiskorištena, zašto trošiti novac pokušavajući ih zagrijati? Držite vrata svih zatvorenih soba zatvorena. To će olakšati sustav zagrijavanja vašeg doma i osigurati da topli zrak cirkulira kroz područja koja se koriste, pomažući vam da održavate račune komunalnih usluga bez velikih odstupanja.

7. Postavite tepihe

Ako se želite u domu osjećati ugodno, hladne vam noge u tome zasigurno neće pomoći. Gdje god imate velike površine nepokrivenih podova, razmislite o dodavanju tepiha ove zime. Postavljanje tepiha ili traka osigurava dodatni sloj izolacije koji može pomoći domu da se brže zagrije i spriječiti da goli podovi apsorbiraju toplinu koja će se brzo izgubiti.

Ovih sedam savjeta može vam pomoći da zadržite svoje dom toplim i račune komunalnih usluga stabilnim, čak i kada vrijeme postane neizmjerno hladno.

Izvor: freshome.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:31