OZBILJNI PROBLEMI

Dok Putin pumpa milijarde u rat, Rusija se ‘raspada‘: Pucaju cijevi, ne radi grijanje, izlijeva se kanalizacija...

Da bi se ruske komunalne mreže modernizirale do 2030. godine, u njih bi se trebalo uložiti više od devet trilijuna rubalja (91,8 bilijardi eura)

Vladimir Putin

 Natalia Kolesnikova/Afp

Muškarac koji u Novosibirsku u središnjoj Rusiji preko rijeke kipuće vode koja u šiklja iz puknutog cjevovoda prenosi dijete postao je neočekivani narodni heroj, a ta je akcija spašavanja otkrila u koliko je lošem stanju ruska infrastruktura, piše Financial Times.

Nakon što je početkom siječnja u tom gradu u Novosibirskoj oblasti puknuo cjevovod i potopio više ulica, muškarac u kasnim 40-ima Rza Rzajev napravio je improvizirani most te preko njega osobno preveo otprilike 20 ljudi. Fotografija Rzajeva koji se u tamnom kaputu, sivoj majici s kapuljačom i šeširom na glavi s djetetom u naručju probija kroz guste oblake pare obišla je društvene mreže i pretvorila ga u lokalnu zvijezdu. Više od 10 osoba zadobilo je opekline nakon puknuća cjevovoda, a dvije su osobe hospitalizirane.

Nekoliko dana nakon incidenta, stanovnici Novosibirska prikupili su 70 tisuća rubalja (713 eura), što je više od prosječne mjesečne plaće u toj oblasti, i uplatili na Rzajevov račun kako bi mu se zahvalili. Incident u Novosibirsku te problemi s grijanjem koji su zadesili druge ruske gradove pokazali su da ključna infrastruktura u Rusiji vapi za investicijama. S obzirom na to da dio ruskog proračuna koji predsjednik zemlje Vladimir Putin troši na rat u Ukrajini stalno raste, malo je vjerojatno da će Kremlj uskoro investirati u revitalizaciju dotrajale infrastrukture.

Supersila? Ne baš

Incidenti poput spomenutog mrse planove Kremlja da Rusiju pozicionira kao energetsku supersilu koja je naftu i plin pretvorila u oružje i koja već skoro dvije godine sistematski uništava ukrajinsku infrastrukturu.

"Vidio sam grupu djece kojoj je prijetila kipuća voda... I ja sam otac i nisam ih mogao ostaviti", rekao je Rzajev, koji se prije 13 godine u Rusiju doselio iz Uzbekistana i koji još uvijek sanja o tome da postane ruski državljanin.

Kad se Rzajev vratio kući, nije se mogao ugrijati jer u njegovu domu nije radilo grijanje.

Nekoliko je ruskih regija zbog infrastrukturnih problema proglasilo izvanredno stanje. Primjerice, 170 stambenih zgrada u gradu Klimovsku u predgrađu Moskve, mjestu u kojemu zimi zna biti i -20 °C, tjedan dana nisu imale grijanje, što znači da grijanje tada nije imalo oko 40 tisuća osoba. Čuvši da je mjesto koje je od Kremlja udaljeno svega 50 kilometra u velikim problemima, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je nacionalizaciju toplane koja je bila njihov izvor.

"Uskoro su izbori i predsjednik mora pokazati da je dobar car koji nastoji u društvu zavesti red", rekao je nezavisni politički analitičar Aleksandr Kinjev.

Infrastrukturni problemi omogućili su oporbi da javno kritizira Putina i ostatak vladajućih struktura. "Gradovi se smrzavaju. Tko je kriv?", napisao je na komunikacijskoj platformi Telegram predsjednički kandidat Boris Nadeždin. "Ogromna količina novca koji je potrošen na specijalnu vojnu operaciju mogla se uložiti u podizanje kvalitete života ruskih građana ", dodao je Nadeždin.

Otkad je u prosincu 2023. objavio da će se ponovno kandidirati za predsjednika Rusije, Putin se trudi Rusima pokazati da mu je stalo do još nečega osim rata u Ukrajini. Ruski je predsjednik tako posjetio farmu u autonomnoj oblasti Čukotki na krajnjem istoku zemlje, a vozio se na saonicama koje su vukli jeleni. "Kakav čudesan krastavac! Pogledajte, ovo je dobar, čvrst krastavac", rekao je zaposlenik farme Putinu, koji je tijekom obilaska iste dodirivao povrće koje se u njoj uzgaja.

Dok Putin nastoji ostaviti dojam vođe prosperitetne zemlje koji sve drži pod kontrolom, ruski se puk svakodnevno hrva sa zastarjelom sovjetskom infrastrukturom koja se godinama nije obnavljala i popravljala.

Komunalne mreže u problemu

Prema službenim procjenama, treba popraviti između 45 i 60 posto svih komunalnih mreža. Te brojke, kao i broj nesreća koje dotrajala infrastruktura prouzročuje, rastu svake godine. Primjerice, u Čukotki, koju je Putin nedavno posjetio prvi puta u 23 godine koliko je proveo na čelu Rusije, treba popraviti oko 90 posto komunalnih mreža.

"Još uvijek nemamo podatke s početka 2024. godine, podaci će najvjerojatnije pokazati da je u tom periodu bilo više nesreća nego 2023., a i da su bile ozbiljnije", rekao je Ilja Dolmatov, ekonomist Nacionalnog istraživačkog sveučilišta "Viša škola ekonomije". Dodao je da je do porasta broja nesreća došlo zbog "dotrajalosti" i naglog pada temperature.

Putin je i ranije znao reći da ga brine stanje ruske komunalne infrastrukture. Mnogi su se nadali da će se situacija popraviti kada je tvrtkama omogućeno da upravljaju pojedinim segmentima infrastrukture, no to rješenje nije dalo željene rezultate. Unatoč tome što je ruski predsjednik obećao da će napraviti sve kako bi komunalne naknade bile niske, mnoge ih ruske obitelji jedva plaćaju. Financial Times piše da su se dugovi ruskih domaćinstava za komunalije 2023. popeli do skoro trilijun rubalja (10,2 bilijardi eura). Komunalnim naknadama koje plaćaju domaćinstva i tvrtke financira se oko dvije trećine komunalnih usluga u Rusiji, a njima upravlja banka koju kontrolira Putinov prijatelj Jurij Kovaljčuk. Ostatak pokriva država.

Prema Ministarstvu graditeljstva Ruske Federacije, da bi se ruske komunalne mreže modernizirale do 2030. godine, u njih bi se trebalo uložiti više od devet bilijuna rubalja (91,8 milijardi eura). Konteksta radi, to je četvrtina ukupnog ruskog proračuna za 2024. godinu. I dok je Rusija 2023. na obranu potrošila trećinu svog proračuna, iste je godine na javnu infrastrukturu potrošila tek 2,2 posto proračuna - bitno manje od potrebnih 25 posto.

Problemi s grijanjem samo su vrh ruske infrastrukturne sante leda. Iako je Rusija najveća svjetska izvoznica prirodnog plina, samo je jedanaest od njezine 83 administrativne regije u potpunosti spojeno na njezinu plinsku mrežu. Rusija muku muči i s kanalizacijom. Primjerice, fekalije su se zbog infrastrukturnih problema 2022. izlile na ulice Volgograda. "Pogledamo li s kakvim se kritikama susreću najnepopularniji guverneri ruskih oblasti, sve se tiču komunalija", rekao je politički analitičar Aleksandr Kinjev.

Putin i njegova vlada za sada nisu preuzeli odgovornost za infrastrukturne probleme koji muče Ruse. "Ljudi nisu zadovoljni s komunalijama, ali situaciju doživljavaju kao kroničnu bolest. Kad se nešto pokida ili pokvari, naživciraju se, ali nisu iznenađeni", rekao je Denis Volkov iz moskovske tvrtke za istraživanje javnog mnijenja Levada centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 00:14