3 U 1

Izdužen i uski zagrebački stan od 20.-ak kvadrata

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Dragi naši interijerski entuzijasti, donosimo vam pravi mali 3 u 1 bombončić: 3 apartmana, ujedno i 3 stana i 3 studentske rezidencije s kojima ćemo se družiti naredna…pogađate? - 3 tjedna. Projektni zadatak je bio izazovan. Osmisliti prostor koji će zimi uljepšati studentske dane, ljeti služiti za dnevni najam te, ako se ukaže potreba i prilika, već sutra biti spremni za prodaju. Drugim riječima, prvenstveno su osmišljeni da zadovolje potrebe studenata i turista, no, ako apartman preko noći postane nečiji “zauvijek“ stan, mora unaprijed biti spreman prihvatiti i smjestiti elemente koji su dio potrebnog komfora - perilicu i sušilicu rublja, perilicu suđa te što veći spremišni i garderobni prostor. Danas palimo reflektore u najmanjem od njih. U svega dvadesetak kvadrata morali smo zasukati kreativne rukave ne bi li u izduženom, uskom i jedinstvenom prostoru pomirili istovremeno postojanje različitih funkcija.

via GIPHY

Prostor nismo mogli pregrađivati, da ne izgubimo potrebno i uvijek dobrodošlo danje svjetlo, ali i prijeko potrebne kvadrate pa smo „open space“ vizualno i funkcionalno podijelili u dvije zone drvenim okvirom. On je u gornjem dijelu poslužio kao maska za razvlačenje strujnih instalacija za visilice, dok se u donjim predjelima pretvara u radni stol.

Ovdje u priču uvodimo i konop, kako bi dodatno naglasili granice između dnevne i noćne zone, zadržavaju pritom prostor maksimalno otvorenim i prozračnim. Razigrane, asimetrične linije razvučenog konopa preslikali smo i na zidove apartmana te ga uklopili u viseću rasvjetu.

Posebnu pažnju smo posvetili očuvanju, odnosno iskorištavanju kvadrata koji su nam na raspolaganju. Svaka niša apartmana je, upravo iz tog razloga, postala spremišni ormar po mjeri, krevet ispod madraca krije dodatan garderobni prostor, a blagovaonski namještaj je „dobio noge“. Ne bojte, nije pobjegao, već je kompletno sklopiv. U jednom trenutku su stol i stolice stopljeni s bijelim zidom, u drugom se razvlače u blagovaonski ili pak dodatan radni prostor.

Kako bi apartman bio što atraktivniji, kroz njega smo proveli energičnu crvenu boju, koristeći je samo kroz detalje i tekstil. Tako investitor može u svakom trenutku, brzo i jednostavno, promijeniti kompletan ugođaj interijera. U jednom danu rada ovaj crveni apartman može postati žuti ili možda zeleni? Upravo su tih boja njegova dva susjedna apartmana čije reflektore palimo narednih tjedana.

Opasno nam se bliži vikend pa ćemo reflektore crvenog apartmana, zajedno sa našim ekranima, nacrtima i glazbom što u pozadini neumorno inspirira naše interijere, privremeno zagasiti, a već sljedećeg tjedna se čitamo u zelenom izdanju.

Za ovaj zimski, snježni vikend šaljemo vam jedine primjerene - tople, toplije, najtoplije pozdrave,

Vaš tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:18