Villa Angelo

Kako se Britanac zaljubio u Motovun...

...i tamo kupio najljepšu kamenu kuću koju smo ikada vidjeli. Pejzažni arhitekt i dizajner iz Londona, Ben Wilson, ljubav prema Istri naslijedio je od svog oca koji je ondje kasnih sedamdesetih osnovao udrugu umjetničkih izdavača iz cijeloga svijeta. Tako nekako i kreće priča o divnoj Villi Angelo

  • INFO: kuća od 250 četvornih metara
  • LOKACIJA: Motovun, Hrvatska
  • PROJEKT: vlasnik, arhitekt i dizajner Ben Wilson

Istra je, zna svatko tko ju je ikada posjetio, nestvarno lijepa. Pravi hedonistički raj za ljubitelje lijepog života. Tamo je lijepa priroda, vrhunski se jede i pije, ima puno zanimljivih mjesta i gradova koje možete posjetiti, a arhitektura je na zavidnoj razini.

Ovaj mjesec vodimo vas u jednu divnu kuću u Istri koja nas je osvojila, kako bi se reklo, na prvi pogled. Kuća od 250 četvornih metara smještena je u idiličnom gradiću Motovunu, a službeno nosi naziv Villa Angelo. Ono što je nas impresioniralo jest to što izgleda poput starinskih, raskošnih kamenih dvora. Ben Wilson priča nam da je objekt sagrađen još tijekom 18. stoljeća, dok je sama jezgra nekadašnja gradska carinarnica, danas renovirana i prilagođena suvremenom načinu stanovanja.

Prije gradska carinarnica

Objekt je sagrađen još tijekom 18. stoljeća, dok je sama jezgra, nekadašnja gradska carinarnica, danas renovirana i prilagođena suvremenom načinu stanovanja i luksuznim potrebama zahtjevnih gostiju

Eksterijer je pravi hedonistički raj s bazenom i mirisnim vrtom koji su se projektirali i gradili gotovo tri godine

- Kao pejzažni arhitekt i interijer dizajner, u Londonu radim već godinama pa sam zato samostalno odredio kakvo će biti uređenje kuće. Odlučio sam se na topli minimalizam s naglaskom na autohtoni stil, čemu težim i privatno i profesionalno - objašnjava Ben i dodaje kako je prije renoviranja njegov osobni krajnji cilj bio otkriti prirodnu i izvornu strukturu objekta te u konačnici stvoriti umirujući prostor, uz aktivno korištenje lijepih lokalnih materijala kao što je istarski vapnenac od kojeg su napravljeni podovi u kući.

Infinity bazen sagrađen je tri metra ispod temelja povijesne fasade kuće i taj je pothvat zahtijevao briljantno inženjerstvo

Organizacija ove čarobne kuće je sljedeća: tri spavaće sobe smještene na prvom i drugom katu i u potkrovlju, dvije kupaonice, kuhinja, dnevni boravak, terasa i lođa.

- Sve su prostorije jednostavno uređene i dekorirane kako bi omogućile ljudima koji borave u njima da uživaju u tom prostoru i na neki ga način učine svojim. Središnji dio kuće čini dnevni boravak koji karakterizira spoj talijanskog dizajna i istarske maštovitosti. Tu se nalazi otvoreni kamin, a boje koje prevladaju su profinjeno naturalne. Točka na ‘i’ lijepom uređenju su šarmantni francuski prozori koji ostavljaju dojam prostranosti i slobode. Kuhinja je, prema originalnim nacrtima vlasnika, izrađena potpuno od istarskog kamena u rustikalnom stilu - priča Ben i ističe kako prostrana kuhinja i blagovaonski stol od masivnog drva naprosto bude sva osjetila i pozivaju na opuštanje i druženje.

No, unatoč modernim elementima, u svim prostorijama u kući prevladava rustikalni i autohtoni istarski stil. Vidljivo je to i u zanimljivo uređenoj kupaonici u kojoj se nalazi starinska, ručno rađena kada, a i boje su prigodno i hrabro odabrane, poput pistacio zelene, svih nijansi smeđe, bijele, srebrne i sive.

- Sve su to prirodne, opuštajuće, svjetlije nijanse koje relaksiraju tijelo i dušu - ponosno kaže Ben i dodaje kako je namještaj u kući kombinacija svih mogućih modernih i rustikalnih stilova i različitih proizvođača. Tako su luksuzni kreveti u spavaćim sobama od poznatog engleskog proizvođača kreveta Hypnos, sofe u dnevnom boravku su talijanske, a nemali broj komada namještaja je iz trgovina antikviteta iz Francuske i Hrvatske, kao antikni pult iz jedne francuske ljekarne.

Svijet u malom

Namještaj u kući je kombinacija svih mogućih modernih i rustikalnih stilova i različitih proizvođača iz Francuske, Hrvatske, Italije...

Ben se posebno ponosi dizajnom infinity bazena koji je sam osmislio i realizirao. Bazen kao da poziva da besramno uživate u trenutku života i boravka ovdje se opuštate u bojama i mirisima autohtonog istarskog raslinja iz predivnog vrta. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni prostranu terasu koja nudi fantastičan pogled na ljepote ove lijepe regije.

- Bazen i vrt su definitivno najveće dostignuće i postignuće ovog projekta. Bila je, naime, potrebna godina dana za projektiranje i dvije godine za gradnju bazena, što ilustrira kompleksnost projekta. Uz savjete Konzervatorskog odjela i lokalnog arheologa uspjeli smo stvoriti nešto zaista posebno. Bazen je sagrađen tri metra ispod temelja povijesne fasade kuće i taj je pothvat zahtijevao briljantno inženjerstvo. A tek pogled koji se pruža iz bazena dok se kupate... Neprocjenjivo - kaže vlasnik koji nam je za kraj ispričao zašto voli baš ovaj dio Istre, zašto voli baš Motovun.

Prostorije su jednostavne kako bi omogućile ljudima koji tu borave da prostor prilagode sebi

Retro kada

Ručno rađena retro kada i hrabro odabrane boje poput pistacija zelene, smeđe, bijele, srebrne i sive osvajaju sve estete

- Moj otac Philip Wilson, izdavač umjetničkih knjiga u Londonu, došao je u Motovun kasnih sedamdesetih sa svojim jugoslavenskim kolegom. Njih su dvojica osnovali Motovun grupu, udrugu umjetničkih izdavača iz cijelog svijeta. Ovdje bi imali godišnje sastanke s izdavačima gdje bi razgovarali o novim projektima te uživali u prekrasnoj prirodi i lokalnim istarskim specijalitetima. Zaljubivši se u Istru, otac je kupio staru kuću u Motovunu, koju od osamdesetih godina postupno preuređujemo i gdje provodimo obiteljski odmor. S budućom vizijom očuvanja malog dijela ovog prekrasnog grada, moj je otac s vremenom preuzeo vlasništvo susjednih objekata s ciljem restauracije i očuvanja izvorne arhitekture za daljnji razvoj turizma i kulturnih događanja. Danas većinu vremena provodim u Hrvatskoj, u renoviranom zdanju, jer sam se zaljubio u ovu prekrasnu zemlju i odlučio slijediti originalne ideje svog oca te trenutačno radim na restauraciji i uređenju susjedne kamene kuće Villa Garbizza čiji se završetak gradnje i otvorenje planira tijekom 2019. godine - ističe Ben.

Autohtono raslinje

Mirisi autohtonog istarskog raslinja šire se predivnim, prostranim vrtom u kojem se rado boravi, pogotovo tijekom sunčanih dana

Više o rezervacijama saznajte na www.motovunheritage.com.

Vanja & Samantha Smilovic, Lorna Kijurko, www.moon-lights.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 15:00