STAN OD 40 KVADRATA

Moderni dom mlade dizajnerice Ksenije

  

Stan u koji vas vodimo nalazi se u Sankt Peterburgu u stambenoj zgradi sagrađenoj 1881. godine, a nova ga je vlasnica kupila zbog povoljne cijene i veličanstvenog pogleda na grad.

Investitorica je Ksenija Smirnova grafička dizajnerica s vlastitom malom agencijom imena 15:03, koja zbog posla trenutno živi na relaciji Sankt Peterburg i Milano. Prilikom renoviranja stana željela je da njezin novi dom bude "osunčana" oaza. Zanimljiv odabir boja i složenih rekonstrukcija doveo je do mladenačkog stana s talijanskim motivima.

U stanu dominiraju tri osnovne boje: bijela, crna i žuta. Ksenija je željela stakleni zid u kupaonici, no arhitekt je predložio praktičniji i bolji izbor. Riječ je o zidu od žutih staklenih opeka, koje unose više svjetla, ali i stvaraju zanimljivu atmosferu. Kada upali svjetiljku u hodniku, cijela je soba ispunjena žutim svjetlom zalaska sunca. Sama je kupaonica ukrašena trendi crno-bijelim mramorom, a u kombinaciji sa žutim zidom, dobiven je izvrstan kontrastni rezultat. Odvojeni prostor u apartmanu dobila je garderoba, koja je postala tehnička soba s instaliranom perilicom rublja, jer nije bilo dovoljno mjesta u kupaonici.

Puno pažnje posvećeno je i dugom uskom hodniku. Strop je ovdje obojen u crno, a ormar je postavljen sve do gornjeg ruba zidova, što je omogućilo vizualno povećanje stropova, dok svjetla na podu u hodniku, vizualno produžuju stan. To nije koridor, već kontinuirana optička iluzija, a korištena je još u dnevnoj sobi oko središnjeg nosivog stupa, koji također ima pozadinsko osvjetljenje, opet kako bi vizualno povećao prostoriju.

Velik dio drvenog namještaja u stanu izrađen je po mjeri, što je logično s obzirom na to da su zahtjevi bili nestandardni poput namještaja u nišama koji se pojavio kao rezultat obnove.

Foto: E. R.

Izvor: The Village

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:59