SHOPPING CENTRI

Nove shopping meke u Poreču i Zagrebu

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.02.2019. u 08:56

Nekretninsko tržište maloprodaje dobit će nekoliko hit-lokacija. U Španskom je dovršena sanacija zemljišta te se kreće s gradnjom prometnica, a potom i centra

I ova godina donosi nekoliko zanimljivih novosti vezanih za trgovačke centre. Do lipnja će se otvoriti retail park kod zapadnog dijela Arena Centra u Zagrebu na 8000 kvadrata, gdje će biti uglavnom dućani kojima trebaju veliki prostori.

Arena Centar je upravo proširio svoju prodajnu površinu za dodatnih 5500 kvadrata, a novi brend koji sada imaju u ponudi su veliki Müller te se tijekom godine očekuje otvorenje P&C-a.

Patrick Franolić, direktor tvrtke Spiller Farmer

 

STRABILNO

U Španskom je nedavno uklonjena nezavršena zgrada centra Leclerca te će se na njenom mjestu uskoro početi graditi novi Z centar, shopping centar veličine 60.000 kvadrata, uz koji će biti i samostalni objekti McDonald’s i Lidl. Gradit će se i u Poreču prizemni dugački shopping centar grupe MID na atraktivnom mjestu trgovačke zone, koje je već deset godina predviđeno za tu namjenu.

- Ova godina na nekretninskom sektoru maloprodaje bit će stabilna, ali neće biti puno velikih investicija - ocjenjuje Patrick Franolić, direktor Spiller Farmer, konzalting agencije za poslovanje nekretninama.

Z CENTAR ZAGREB: Novi centar gradi se na mjestu nikad završenog Leclerca koji je uklonjen , a završetak radova očekuje se krajem godine

RETAIL UZ ARENU: Retail park kod Arene namijenjen je za sve brendove kojima je važna velika kvadratura prostora, ali čiji najam nije skup

 

Retail park kod Arene bit će, kako kaže Franolić, namijenjen za sve one brendove kojima je važna velika kvadratura prostora, ali čiji najam nije skup. Takvi se prostori iznajmljuju za po 11 do 14 eura po kvadratu mjesečno, dok najbolje pozicionirani veliki lokali u Areni i City centru One East mogu biti do 30 eura po kvadratu mjesečno, a manji top lokali do 70 eura. Iako je u vodećem hrvatskom trgovačkom centru Arena postojala manja bojazan da će im se zbog gradnje rotora smanjiti posjećenost, to se, doznajemo, nije dogodilo. Uz novi retail park bit će i jedan od ugostiteljskih lanaca brze hrane.

CENTAR U POREČU: Dugački centar MID grupe imat će 8000 kvadrata, a gradi se na mjestu gdje je desetak godina bila planirana slična gradnja

 

U Poreču će se pokraj budućeg novog shopping centra MID grupe, čija je gradnja u tijeku, otvoriti novi Lidl. Otvorenje tog shopping centra veličine 8500 kvadrata očekuje se početkom ljeta, u ponudi sa standardnim brendovima u Hrvatskoj. Na obali će se ove godine otvoriti i nekoliko trgovina Studenca, Spara i Plodina.

U Španskom, koje vapi za dodatnim sadržajima jer su se mnoge mlade obitelji tamo doselile, a nema mnogo toga u ponudi, u tijeku je pripremna gradnja Z centra koji će biti suvremenog izgleda, a izvest će se prema projektu studija Pulsar Arhitektura.

- Centar će imati trg i javne sadržaje za druženje, kao što je kino, koje nedostaje ovom dijelu grada, naravno, i trgovačke i ugostiteljske sadržaje. Završetak gradnje planiran je krajem godine, eventualno početkom iduće - kaže arhitekt Alan Pleština.

ZAKUP 

Radovi su započeli, radilo se na rušenju i sanaciji zemljišta, što je dovršeno, te se kreće s gradnjom prometnica, a kad se one završe kreće gradnja projekta centra.

- Izuzetno smo zadovoljni zakupom prostora. Čak 70 posto površine već je pronašlo svoje stanare. Pri tome se vodi pažnja da svi sadržaji budu ravnopravno zastupljeni, od sporta, mode, tehnike, zdravlja i ljepote do ugostiteljstva i zabave, te da se dovedu brendovi koji sada ovdje nisu prisutni. Najvažnije je multipleks kino i ostali zabavni sadržaji, kao i veliki centralni trg s ugostiteljstvom i terasama na dva nivoa. Bit će i dosta zabavnih sadržaja za djecu, poput igraonice i vanjskih igrališta, kako bi se doprinijelo i samom kvartu u kojem se projekt nalazi - kaže Matko Cikač, direktor u tvrtki 2.advice.

U kasno proljeće očekuje se otvorenje preuređenog Branimir centra u Zagrebu, u kojem će biti, kako kaže Patrick Franolić, uglavnom zabavni i ugostiteljski sadržaji, nešto trgovačkih te atraktivna teretana.

U Z centru će biti multipleks kino, igraonice za najmlađe te središnji trg s ugostiteljskim lokalima i terasama. Projekt je djelo studija Pulsar Arhitektura

 

Najbolji veliki lokali u Areni  i City Centeru One East iznajmljuju se za do 30 eura  mjesečno, a manji top-lokali po 70 eura za m2

 

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija