IDEJA ZA DESET

Od starih perilica rublja napravili skloništa za napuštene mačke!

Sjajna ideja za sklonište napuštenih maca stiže nam iz Portugala!

Svakodnevno na društvenim mrežama ljubitelji životinja dijele fotografije umiljatih malih mačića kako bi ih udomili u dobre ruke. No, hvalevrijedan trud pojedinaca, udruga i volontera, nažalost, ne urodi svaki put plodom. Ako tome dodamo brojne mačke koje žive u podrumima, šupama i na krovovima zgrada i preživljavaju zahvaljujući dobrim stanarima koji im svakodnevno ostavljaju hranu, ovim malim napuštenim i prepuštenim ulici četveronožnim ljubimcima zaista nije lako, a zima je pred vratima. Da mačji život na ulici ne mora biti beznadan dokazala je lokalna zajednica na jugu Portugala u mjestu Monchique.

Naime, Ana Silva, lokalna veterinarka dosjetila se kako iskoristiti stare strojeve za pranje rublja, koje je vidjela pokraj obližnjeg kontejnera te je odlučila pokrenuti projekt pod nazivom ” Aqui Há Gato” (Ovdje je mačka) kako bi napuštenim steriliziranim macama iz svog grada osigurala izoliranu "kućicu" za zaštitu od hladnoće, vrućine, vjetra i kiše.

Lokalna joj je zajednica pružila podršku i postavila mašine po gradu, a studenti i grafiteri su ova dotrajala skloništa pretvorili u uličnu umjetnost. Mašine za pranje rublja i sušilice ne samo da su udobne, s „usijanim limenim krovovima” na kojima mačke mogu uživati na suncu, već su i praktične. One pružaju podjednaku temperaturu tijekom hladnih zimskih dana i vrućeg ljeta u Monchique-u, živopisnom gradiću na jugu Portugala!

Skoro svi stanovnici ovog portugalskog grada pozdravili su projekt "vile" za mačke, kojih za sada ima ukupno pet, a s obzirom na to da je projekt privukao pažnju lokalnih medija, veterinarka Ana se nada da će se proširiti širom zemlje.

Foto: LUIS FORRA / LUSA

Izvor: sabado.pt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:37