AKTUALNO

Poslovni prostori danas: kako osmisliti lijepe, ugodne i praktične urede?

Dizajnerica Jelena Havelka nedavno je osvojila čak dvije nagrade za svoja dva projekta interijera ureda. Prva nagrada je bila Ljubljani na BIG SEE Interior Design Award 2018., za projekt ureda Inchoo, a druga je European Property Award 2018. za projekt poslovnih prostora Njuškala u Londonu.

- Nedavno sam se žalila kako nikad nisam osvojila nagradu za projekte interijera, na što me je kolegica ironično upitala jesam li ikad negdje prijavila neki rad i tu je nastao smijeh jer naravno nikad ništa nisam bila prijavila, dosad. Ima puno kriterija za definiranje uspješnosti nekog projekta; prostorna organizacija prema klijentovu briefu jedna je od osnovnih tehničkih postavki koje odlučuju o uspješnosti, a koja nije očita oku vanjskog promatrača. Vizualni aspekt kojim interpretirate klijentov brend i njegovu kulturu daleko je očitiji kriterij koji je često odlučujući faktor pri konačnom odabiru.

Mišljenja sam da je upravo ta sposobnost kreativne reinterpretacije vizualnog identiteta jezikom interijera bio moj adut. Svakom projektu nastojim dati prepoznatljivu jedinstvenost dizajnirajući namještaj po mjeri i detalje samo za taj prostor - priča dizajnerica Jelena Havelka koja se prije nekoliko mjeseci preselila sa suprugom u Madrid, pa sada njezina tvrtka Havelkadesign posluje s uredom na dvije adrese - u Hrvatskoj i Španjolskoj.


Poslovni prostor e-commerce agencije Inchoo u Osijeku pravi je IT džungla i primjer kako bi radni ambijent trebao izgledati u 21. stoljeću. Drugim riječima, biti zabavan i drugačiji, tj. isticati se u masi sličnih

- Ljudi su ovdje pozitivniji. Život se živi na ulicama, a Madrid kao kulturni, ekonomski i politički centar Kraljevine Španjolske svakodnevno nudi mnoštvo događaja koje mene oduševljavaju, od kulturnih događanja, raznovrsnih izložbi do fantastičnih restorana. Također, ima mnoštvo stvari koje olakšavaju svakodnevni život; osjeća se prisutnost strategije na svim područjima s očitim rezultatima.



Jedna od najočitijih razlika je socijalna osviještenost naroda, brzo se organiziraju i bojkotiraju pokušaje bilo kakve aktivnosti koja je u suprotnosti s dobrobiti cijelog naroda. I ono što me je ugodno iznenadilo je izuzetno puno zelenila na svakom koraku tog velegrada - komentira Jelena Havelka koja priznaje kako najviše voli raditi projekte koji joj omogućavaju visok stupanj kreativnosti, a takva su bila i ova dva projekta za koje je dobila prestižne nagrade.

Više o Jeleninom radu saznajte na www.havelkadesign.com i blogu www.havelkadesign.com/blog.

Foto: Romulić&Stojčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 02:06