Punokrvni minimalizam

Suvremeni dizajnerski dom u klasičnom građanskom stanu u ulici Pavla Hatza

Interijer koji je godinama bio u funkciji poslovnog prostora pretvoren je u suvremeni dizajnerski dom. Adaptaciju i uređenje vodila je Edita Kelečević, dizajnerica i direktorica agencije Rea nekretnine

Prije dvadesetak godina je Hrvat koji živi u Australiji kupio stan od 140 četvornih metara u centru Zagreba, u ulici Pavla Hatza.

Sve ove godine stan je bio u funkciji poslovnog prostora, a prijelomni trenutak dogodio se kada su vlasnikova djeca došla studirati u Europu pa je on odlučio ovaj stan u Zagrebu ponovno prenamijeniti u stambeni kako bi im služio kao “baza”, odnosno mjesto na kojem mogu boraviti kada žele i kada se svi zajedno nađu.

Ono što ovaj stan čini zaista posebnim jest visina stropova od čak 3,80 metara. Dnevni boravak je predivan zbog velikih prozora, a kuhinja zbog dvostrukih vrata kojima je povezana s boravkom, ali i spavaćom sobom

Vlasnik je želio da se i nakon adaptacije zadrži što je moguće autentični šarm stana pa su zato kompletno restaurirana sva vrata i prozori te original drvenarija i štukature

DOBRI MAJSTORI

Godine drugačije funkcije stana učinile su svoje pa je vlasnik odlučio prenamjenu prepustiti profesionalcima. Angažirao je Editu Kelečević, dizajnericu interijera, licenciranu agenticu i direktoricu agencije Rea nekretnine, da odradi kompletnu adaptaciju i uređenje stana.

- Vlasnik je želio da se zadrži što je više moguće autentični šarm stana, zato smo kompletno restaurirali sva vrata i prozore te original drvenariju i štukature. Proteklo je jako dobro, imala sam dobre majstore s preporukom za restauraciju, a ostalo sam radila s ekipom s kojom inače radim adaptacije i u koju imam potpuno povjerenje. Konačni je cilj bio zadržati autentičnost klasičnog starograđanskog stana, ali ga moderno namjestiti - priča Edita Kelečević.

Dodaje kako je tijekom cijelog projekta jako dobro komunicirala s vlasnikom, razumjeli su se i imali iste vizije, što zasigurno uvelike pomaže kada se radi cjelokupna adaptacija stana i potpuno uređenje.

PARIŠKI ŠIH

- Što se tiče interijera, vlasnik je imao samo jednu rečenicu za mene - manje je više. I toga sam se strogo držala, a budući da sam i sama pobornik takvog uređenja, nije mi bio problem zamisliti i to realizirati. Pomoglo je i to što je prostor fantastičan baš za takvo uređenje. Volim reći da je ovo klasičan pariški stan - smije se dizajnerica dok šećemo kroz ovaj divan stan i ulazeći u svaku prostoriju uvjeravamo se u njezino oduševljenje arhitekturom i interijerom.

Stan u centru Zagreba sastoji se od sljedećih prostorija: ulaznog hodnika, dnevne sobe, kuhinje, dvije spavaće sobe, male radne sobe, dvije kupaonice te dva balkona. No, ono što ga čini zaista posebnim jest visina stropova - čak 3,80 metara.

Rasvjeta je pomno birana za ovaj stan, a odabrani komadi ističu se skulpturalnim dizajnom te neobičnim i upadljivim oblikom

- Svaka prostorija je magija na svoj način. Dnevni boravak je predivan zbog velikih prozora, povezanosti s kuhinjom i erkera s kojeg se vidi cijela dužina ulice na jednu i drugu stranu. Tu se nalaze sofa i stolić iz Prostorije, televizor Samsung sa svojim nogama koji je izrazito efektan u ovakvom prostoru i predivna kalijeva originalna peć.

Kuhinja je velikim dvostrukim vratima povezana s dnevnim boravkom te na drugu stranu sa spavaćom sobom. Ovo je originalno bila spavaća soba, ali smo mi prebacili kuhinju baš radi te povezanosti. Tu se nalazi veliki stol sa šest stolica Herman Chair, danskog dizajn studija Herman Architects, tvrtke Ferm Living. Stol je rađen po narudžbi i od medijapana je s pojačanim završnim slojem zbog otpornosti na svakodnevno korištenje. Kuhinja je cijela rađena po mjeri, nacrt, dizajn i proizvodnja nose potpis Edite Kelečević i njezina supruga, bivšeg košarkaša Siniše Kelečevića. U obje prostorije su lusteri ručne izrade jednog grčkog dizajnera.

U glavnoj spavaćoj sobi dominira veliki bračni krevet, a ima svoju kupaonicu, izlaz na terasu i veliki ugradbeni ormar

- U spavaćoj sobi dominira veliki bračni krevet. Ima svoju kupaonicu i izlaz na terasu te veliki ugradbeni ormar, noćne lampe hrvatske dizajnerice i tepih iz Regeneracije (kao i u dnevnom boravku). Druga spavaća soba je prilagođena za dvoje djece s dva kreveta, po mjeri izrađenim ugradbenim ormarom te još malom radnom sobom za učenje ili razonodu - opisuje Edita Kelečević.

Boje koje prevladavaju u stanu su uglavnom prirodne, zemljane, s naglaskom na smeđu, sivu i crnu. Tu su i plavi te zlatni detalji koji su stavljeni kako bi “digli” neutralnost prostora.

- Kako je stan okrenut prema jugu, kada ga obasja sunce te zemljane boje savršeno dođu do izražaja - otkriva dizajnerica i dodaje kako je sav namještaj, sukladno želji o suvremenom uređenju, kupljen nov, a ima dosta dizajnerskih komada poznatih svjetskih brendova poput Flosa i Normana Copengahena.

ANTIKVITET

Editu Kelečević pitali smo može li se sjetiti neke anegdote vezane za ovaj projekt.

- Bilo ih je mnogo, ali najdraža mi je što je kraj svakog lustera ostala kuka stara barem 100 godina. Naime, kada sam htjela nove lustere centrirati baš na sredinu sobe, električar je rekao da nema šanse! Takne li kuku pada nam pola stropa, tako da su na kraju te stare kuke ostale kao i slučajni dizajn i kao antikvitet - smije se Edita Kelečević koja je najzadovoljnija prostranošću i fluidnošću između prostorija koju je uspjela dobiti promjenom tlocrtnog rješenja. Drugim riječima, sve je povezano, a opet ima svoju intimu.

- Tko god uđe u stan, odmah uzdahne. To sam htjela - zaključuje.

Foto: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:06