Savjeti stručnjaka

Uredite blagovaonicu kao profić!

 

Jedan ste od sretnika koji imaju viška prostora u svojem domu koji mogu posvetiti stvaranju blagovaonice za druženje uz odličan obrok? Čak i ako se radi o samo malom kutu dnevne sobe pretvorenom u blagovaonicu, važno je da bude izvrsno uređen kako biste bez iznimke uživali boraviti u toj zoni sa svojim prijateljima i obitelji. Primijenite li ove savjete, vaša će se mala blagovaonica doimati dvostruko većom, a vi ćete biti ponosni jer ste u svoje uređenje uspjeli uključiti dodatnu zonu a da vam prostor ne izgleda natrpano.

Umjesto krupnijih stolica u svoju blagovaonicu uvedite klupu kao odlično rješenje za stvaranje više prostora za sjedenje. Kada nemate potrebe za toliko mjesta, uvijek ju možete prisloniti uza zid i koristiti za odlaganje stvari, knjiga, tegla s cvijećem ili ju pak smjestiti u hodnik kao mjesto za obuvanje cipela.

Ako nemate dovoljno mjesta za stol klasične veličine, nemojte ga nasilu pokušati ugurati u svoju blagovaonicu. Poslužite se elementom iznenađenja i umjesto blagovaonskog stola uz prozor smjestite šank koji može primiti više ljudi, a pri odabiru stolica poslužite se neuobičajenim izborom poput žičanih stolica koje se mogu slagati jedna na drugu i kako biste uštedjeli na prostoru.

Iako se u većini interijera blagovaonski stol smješta tako da ga se može obići sa svih strana, ako zaista nemate mnogo mjesta, prislonite ga uza zid kako biste povećali protočnost svog prostora. Naravno, uvijek ga možete izvući na sredinu kada morate ugostiti veći broj ljudi, no ako većinom organizirate mala druženja, pravokutni stol smješten uza zid bit će i više nego dovoljan za ugodno druženje.

Mali prostori ne trpe goleme komade namještaja, ali je zato velika umjetnina na zidu i više nego dobrodošla. Upečatljiva će slika ili poster tako odmah privući pozornost vaših gostiju i ispuniti prostor zida te naglasiti njegovu vertikalnu liniju, čime će se dobiti iluzija višeg prostora. Umjetnina na zidu također vam može pomoći odrediti opću temu uređenja i olakšati odabir ostatka dekoracija.

Sklopivi stol postavljen na zid može vam biti dobra alternativa za klasični stol. Objesite li pritom i sklopive stolice na zid, uštedjet ćete na dragocjenom prostoru za skladištenje.

U malim se prostorima s razlogom potiče vješanje ogledala jer refleksirajuće površine stvaraju dojam dubine i raspršuju dostupnu svjetlost po prostoriji čineći da se doima puno većom.

Kada dođe trenutak za pripremu zabavne večere za prijatelje, nemojte natrpati svoj stol s više manjih podmetača za tanjure, nego jednostavno odaberite lijepi stolnjak na koji ćete uvijek bez poteškoća moći ugurati i mjesto više.

Dekorativni detalji poput cvjetnih aranžmana, svijećnjaka i ukrasnih zdjelica mali su, ali važni elementi kojima možete osvježiti svoju blagovaonicu. Tako će, primjerice, velike i lisnate grane u velikoj vazi biti dašak svježine u prostoru i voditi pogled u visinu, a vi ćete jednostavnim potezom stvoriti upečatljivo uređenje.

U svojem otvorenom rasporedu sigurno imate kutak koji stoji neiskorišten. Ugradite klupu u obliku slova L i smjestite pokraj njega praktičan okrugli stol te tako ukradite malo prostora za svoju simpatičnu malu blagovaonicu.

Ako je vaša blagovaonica dio otvorenog rasporeda, poslužite se izražajnim tepihom kako biste vizualno odvojili taj prostor od ostatka prostorije. Tepih vam svojom teksturom također može služiti kao odličan kontrast tvrdim i glatkim površinama zida i stola.

Nemate dovoljno prostora ni za stol koji se sklapa ni za mali okrugli stol? Pokušajte uvesti uski dugački stol u svoj prostor i smjestite ga iza kauča tako da prati njegovu liniju. Pripazite da sam stol bude kraći od širine kauča za ljepši izgled prostora i bolju protočnost. Umjesto klasičnih stolica odaberite barske, koje možete sakriti ispod stola kada ih ne koristite.

Nemate prostora za zatvoreni ormar za posuđe? Bez brige, važno je samo da iskoristite što veću visinu zida uz koji ćete smjestiti otvorene police na kojima ćete uredno posložiti svoje fino i lijepo posuđe. Osim što ćete tako stvoriti mnogo mjesta za odlaganje stvari, zid ćete pretvoriti u zanimljiv prizor.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:12