KAD JE VRIJEME ZA ULAGANJE?

Ovo je pet sigurnih znakova da vaša kupaonica vapi za preuređenjem

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kupaonica je jedna od najvažnijih prostorija u domu u koju se ulaže da bi trajala. Zbog toga se o njezinom preuređenju ne razmišlja često, iako bi trebalo, posebice ako vam na to ukazuju određeni znakovi, od disfunkcionalnog izgleda do oštećenih pločica. Tada brzinsko osvježenje u vidu novih ručnika ili tuš-zavjese neće puno pomoći. Ukoliko ste s više od tri stvari s ovog potpisa prepoznali svoju kupaonicu, vrijeme je za veće preinake.

Brzi popravci više ne rade

Ako ste prije nekog vremena napravili male popravke koji su se vrlo brzo pokazali neučinkovitima, razmislite o većem ulaganju. Ako iz vodokotlića ne prestaje teći voda čak niti dvije intervencije, ako su vaša bijela tuš-kabina ili kada te umivaonik čak i nakon nekoliko isprobanih trikova s interneta i dalje sivi, a neuspješno je bilo i uklanjanje kamenca čije su naslage već požutjele, očito vam treba preuređenje.

Neusklađenost i kaos

Kupaonice su površinom obično puno manje prostorije od bilo koje druge u kući, pa su promišljena rješenja za pohranu i pažljivo planiranje izgleda uvijek obavezna. Međutim, ako u njoj prevladaju kaos i iznadprosječna količina nereda, to su jasni znakovi da je postala nepraktična. Vaša bi kupaonica trebala biti odraz cjelokupnog dizajna u vašem domu, stoga počnite popisivati potrebe i želje koje trenutačna situacija ne zadovoljava.

Nove potrebe u kućanstvu

Životni stilovi se mijenjaju, a obitelji rastu, no kupaonica se ne može preko noći prilagoditi novonastaloj situaciji. Stoga treba razmišljati o dodatnom prostoru za skladištenje, većoj kadi... Ukratko, redizajnu. Iskoristite svaki centimetar, uključujući i prostor ispod sudopera, a ako tlocrt to omogućuje, probajte proširiti kupaonicu, žrtvujući neku drugu prostoriju.

Oštećene pločice i uređaji

Kad se stvari počnu raspadati, bez obzira na to radi li se o oštećenim pločicama, začepljenom odvodu ili pokvarenim uređajima, kupaonica može postati nesigurna i neupotrebljiva. Naravno, ukoliko se perilica rublja pokvarila dok je još pod garancijom, nema potrebe za uklanjanjem pločica, mijenjenjem svih instalacija i kupnjom novih sanitarija, no ako često dolazi do začepljenja cijevi ili ako se u relativno kratkom vremenom dogodi više nezgoda, bolje je prevenirati i odmah uložiti u adaptaciju.

Boja je vidjela bolje dane

Kondenzaciju je nemoguće izbjeći, čak ni ako imate prozore ili ventilaciju. Oštećenja poput mjehurića i promjene boje na obojanim zidovima i stropovima nastala od vode s vremenom će biti sve uočljivija. Dizajneri kažu da je kod odabira boje za vlažne prostorije poput kupaonice bitno da bude polusjaj ili saten, koji je otporniji na vlagu i plijesan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:49