Arhitektonske senzacije 2018.

10 svjetskih građevina koje će zavladati godinom pred nama

Radujemo se objektima koji će obilježiti 2018. Svi su divni i nalaze se diljem svijeta, od Ujedinjenog Kraljevsta i Danske do Kine i Južne Koreje. Uživajte u ovom inspirativnom pregledu!

Početkom nove godine slažu se dojmovi one protekle, zbrajaju se svi pozitivni, ali i negativni učinci, ali i situacije i postignuća koja su okupirala razna područja života i interesa.

Isto tako, radujemo se novostima, a u svijetu arhitekture i dizajna one se tiču raznih noviteta i trendova, ali i projekata koji spremni čekaju da u novoj godini zabljesnu u punom sjaju. Ako govorimo konkretno o arhitekturi, i to onoj svjetskoj, 2018. će biti itekako uzbudljiva godina. Utjecajan arhitektonski i dizajnerski web časopis Dezeen napravio je pregled najzanimljivijih građevina koje će na svijetu “niknuti” u mjesecima koji dolaze.

1. Taipei Performing Arts centar, Tajvan

Nacrti za taj projekt otkriveni su još 2009. godine, no Rem Koolhaas i OMA arhitekti tek će u 2018. godini završiti kazališni kompleks u tajvanskom glavnom gradu. Taipei Performing Arts centar imat će čak tri auditorija koji će uključivati veliko kazalište s više od 1500 sjedećih mjesta i više manjih dvorana koje će imati 800-tinjak sjedala.

2. Amager Resource Center, Kopenhagen, Danska

Danska arhitektonska tvrtka Bjarke Ingels Group, poznata i pod kraticom BIG, za ovu je godinu pripremila pravu poslasticu. Njihov potpis stoji iza nove elektrane u Kopenhagenu, a zdanje je, ako govorimo o njegovoj prvotnoj namjeni, sve samo ne obično. Na njezinu je krovu skijaška staza, a osmišljena je originalno i posebno u toj mjeri da će čak i dim iz njezina dimnjaka biti neobičan - izlazit će u koncentričnim krugovima. Predstavnici BIG-a uvjereni su da će se njihovim najnovijim pothvatom promijeniti percepcija ljudi o javnim komunalnim građevinama.

3. Secular Retreat, Devon, Ujedinjeno Kraljevstvo

Odmor u savršeno osmišljenim i dizajniranim arhitektonskim kućama san je mnogih, a jedna takva ove godine nastaje u brdima južnih sela Devona u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dio je to projekta međunarodno poznatog švicarskog arhitekta Peter Zumthora. Odlikuje je stapanje s okolišom, fantastična rješenja za ulazak dnevne svjetlosti i topline u prostor, ali i podno grijanje s toplinskim crpkama koje omogućuju i proizvodnju tople vode za kućanstvo. Prvi gosti u njoj će prenoćiti ove godine, i to u jednoj od pet gostinjskih soba, koliko ih je smješteno u ovoj građevini.

4. Christchurch central library, Novi Zeland

Zgrada koja se diči zlatnim izgledom niknut će uz staru zgradu knjižnice koja je uvelike uništena u potresima koji su grad Christchurch pogodili 2010. i 2011. godine. Uz impozantan izgled nova će knjižnica obilovati svim najnovijim tehnološkim dostignućima, ali i neprocjenjivo vrijednom lokalnom baštinom.

5. V&A, Dundee, Ujedinjeno Kraljevstvo

Japanski arhitekt Kengo Kuma dizajnirao je podružnicu londonskog Victoria and Albert muzeja, najvećeg muzeja primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. Njegovu škotsku podružnicu odlikovat će pročelje sastavljeno od betonskih pruga i šiljasti kut koji nalikuje pramcu broda.

6. Coal Drops Yard, London, Velika Britanija

Arhitektonski studio Thomasa Heatherwicka pretvara viktorijansko dvorište ugljena u londonski King’s Cross. Smješten uz kanal Regent, nova društvena i šoping oaza sadržavat će 65 trgovina, restorane, galerije, glazbene prostore i novi javni trg. Zgrade će biti sasvim obnovljene, ali će se zadržati izgled njihovih tradicionalnih krovova.

7. Calgary’s New Central Library and Library Plaza, Calgary, Kanada

Zanimljivo, na ovom je popisu još jedna knjižnica, treća po redu. U ovom slučaju govorimo o onoj smještenoj uz željezničku prugu u kanadskom Calgaryju, a potpisuju je norveški arhitekti Snøhetta koji su dvije godine razvijali dizajn kao odgovor na povratne informacije lokalnog stanovništva. Osnovni kriteriji bili su više prostora i programa te pristupačnost - jasno razumijevanje orijentacije i prostora unutar zgrade.

8. Qatar National Library, Doha, Katar

Na ovom se popisu našla još jedna knjižnica, i to Nacionalna knjižnica u Kataru. Struktura od 45.000 četvornih metara podijelit će se na tri krila, od kojih svaki ima drukčiju vrstu knjižnice. Nacionalna knjižnica tako će sadržavati baštinski materijal koji se odnosi na Katar i regiju, Sveučilišna i istraživačka knjižnica obilovat će obrazovnim resursima, a Metropolitanska javna knjižnica služit će lokalnoj zajednici.

9. Leeza Soho Tower, Peking, Kina

Iz ureda Zahe Hadid ove će godine diljem svijeta zabljesnuti mnogi projekti, uključujući impresivne hotele, ali i nebodere. Jedan od najuzbudljivijih svoje je mjesto našao u Kini, a proteže se čak 207 metara u visinu. Uz to što će njegov atrij biti najviši na svijetu, on će se i okretati za 45 stupnjeva kako bi se njegovi najviši katovi vizualno “poravnali” s ulicom Lize, jednom od najvažnijih pekinških ulica.

10. Paradise City, Seul, Južna Koreja

Jedno od najekstravagantnijih izdanja ove godine svakako je zabavni kompleks koji nizozemski arhitektonski ured MVRDR gradi u glavnom gradu Južne Koreje. Glavni ulaz isticat će se velikim zlatnim krugom, koji će biti vidljiv turistima koji slijeću u obližnju zračnu luku Incheon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:17