UZBUDLJIVE GRAĐEVINE

12 zgrada koje će obilježiti 2020. godinu

 Foster*partners
Važni i dizajnerski neobični objekti koji će se tek sagraditi. Ima tu zaista svega, od nacionalnih stadiona, preko muzeja, pa sve do stambenih zgrada. Ovo su najposebnije

Puno je uzbudljivih građevina koje će se dovršiti u godini koja je pred nama. Ima raznih, od nacionalnih stadiona, preko muzeja, pa do stambenih zgrada. Nije lako izdvojiti najposebnije, ali ipak donosimo popis 12 zgrada koje će ove godine svečano biti otvorene i, svaka na svoj način, doprinijeti životu lokalne zajednice.

Sergio Yoneda

Nacionalni stadion, Japan

Ove godine će se otvoriti za Ljetne olimpijske igre u Tokiju. Struktura je ovalna, drvena, omotana biljkama. Na njoj se radilo tri i pol godine, a, naravno, bilo je i skandala. Na natječaju je pobijedio rad studija Zaha Hadid, ali je zaključeno da je to preskupo, pa je odabran jeftiniji (1,1 milijarda funti) rad arhitekta Kenga Kume.

Foster*partners

Datong Art Museum, Kina

Sedam godina kasnije nego što je planirano, ovaj muzej će vrata prvim posjetiteljima otvoriti ove godine. Arhitekti su Foster and Partners, koji su osmislili neobičnu konstrukciju čiji se krov sastoji od četiri nepovezane piramide. Zgrada je niža od okolnog platoa, tako da se stječe dojam da je utonula. Zapravo se s obližnje prometnice mogu vidjeti samo njeni vrhovi, što i jest bila ideja. Interijer je uređen polivalentno, tako da se ondje mogu događati razna kulturna zbivanja.

Es Devlin

Poem Pavilion, UAE

Na ovogodišnjem Dubai Expou moći će se vidjeti paviljoni koje su radili sjajni dizajneri. Među njima je i onaj koji potpisuje Es Devlin, a mora se priznati da je upravo taj najočekivaniji. Riječ je o paviljonu koji će koristiti umjetnu inteligenciju kako bi radio animacije na fasadi, koje će se neprestano mijenjati.

Zaha Hadid

Bee’ah Headquarters, UAE

Još će jedna zgrada u Emiratima privući veliku pozornost čim se dovrši, a to se očekuje uskoro. Riječ je o zgradi u kojoj će se smjestiti korporacija koja se bavi pitanjima okoliša. Arhitekti iz Zaha Hadid ureda osmislili su zgradu čiji izgled podsjeća da oblik pješčanih dina. Nije to samo zbog dojma, nego zato što tako zgrada lakše podnosi ekstremne vremenske prilike, a i lakše se uklapa u pustinjsko okruženje.

BIG arhitekti

Musée Atelier Audemars Piguet, Švicarska

Zgrada je djelomično utonula u tlo, a ideja je bila da se lako uklopi u okruženje u kojem se gradi. Istovremeno joj je zadatak i da predstavlja inovaciju i modernost, pa je zato nastala ovako neobična zgrada, na čijem se dovršenju radi punom parom. Arhitekti su iz tvrtke BIG.

fosterandpartners.com

Neboder u New Yorku, SAD

Prvi uredski toranj koji zauzima cijeli blok u Park Avenueu, barem onaj koji je sagrađen u zadnjih 50 godina, uskoro se završava. Riječ je o radu arhitekata iz ureda Foster and Partners, koji su odlučili postaviti nove standarde uređenja radnog prostora. Zato njihov 41 kat visok toranj ima vanjsku strukturu koja uključuje terase pune biljaka.

www.maggiescentres.org

Maggie’s Southampton, Engleska

Najmanja zgrada na ovom popisu je Maggie’s Southampton, a osmislili su je arhitekti iz studija AL_A. Riječ je o centru za oboljele od raka i članove njihove obitelji, koji je smješten blizu bolnice u Southamptonu. Kasni u izgradnji već tri godine, ali zato je objavljeno da će uskoro biti gotov. Riječ je o objektu koji je obložen staklenim stijenama, a posebnost mu je što se nalazi usred velikog vrta punog cvijeća.

i-mad.com

Nanjing Zendai Himalayas Center, Kina

Riječ je o kompleksu u kojem će se nalaziti uredi, hoteli, trgovine i apartmani. Arhitekti iz MAD-a su ga osmislili kao svojevrsno selo, koje čine male zgrade okružene velikim, bijelim zgradama koje izgledaju poput planina. Kompleks će imati zapravo sve što čovjeku treba i uopće ga nije potrebno napuštati.

oma.eu

Axel Springer, Njemačka

OMA arhitekti potpisuju proširenje berlinskih prostora u kojima su smještene tvrtke Axela Springera. U središtu zgrade nalazi se 30 metara visoki atrij, koji ima izrazito zanimljive podove. Radi se o pločicama cijelog niza uzoraka i boja, a što je najzanimljivije, sve će to biti savršeno vidljivo izvana. Dobar je to primjer interijera koji prodire u eksterijer.

www.mvrdv.nl

Tainan Axis, Taipei

Krajem godine bit će gotov park koji podsjeća na potonulu lagunu. Riječ je o bivšem shopping centru koji je ciljano pretvoren u - prirodu. Tako na njegovom prostoru sade palme, uređuju šetnicu, a bit će tamo i plaža. Zanimljivo je da planiraju ostaviti komade betona, barem dio njih, kako bi svjedočili o tome što je prostor nekad bio.

Luxigon and Snøhetta

Le Monde Group Headquarters, Francuska

Zgrada koja je omotana pikseliziranim staklom koje asocira na Matrix otvorit će vrata krajem godine. Riječ je o novom sjedištu francuskog tiska, koji je dizajnirao Snøhetta s lokalnim studijem SRA. Najimpozantniji je središnji dio, gdje je zgrada “skraćena” za visinu jednog luka. Ispod njega je javni prostor, a cilj je da taj dio ljudima koji tamo prolaze da osjećaj kako pripadaju onima u zgradi.

eden.sg

Eden, Singapur

Toranj je ovo u kojem se nalazi 20 luksuznih apartmana i neobičan je po balkonima. Zaobljeni su i prave male zelene oaze. Zgrada, osim stanova, ima i bazen za odrasle i djecu, školu, prostor za roštilj te vrt na samom krovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:56