NAJSLAĐI PUT PO EUROPI

20 malih europskih gradova koje morate posjetiti

 

Nakon ovog popisa nećete imati izliku za provesti vikende i godišnje odmore u kući ili na svojim uobičajenim lokacijama za odmor. Ako volite fotogenične gradove u kojima imate što za vidjeti, a ne volite previše turista, onda si obavezno spremite ovaj popis.

U nastavku sam donosimo 20 europskih najslađih gradova koje jednoga dana morate posjetiti.

1. Cesky Krumlov, Češka

Samim ulaskom u ovaj slikoviti starinski gradić imat ćete osjećaj kao da ste otkrili neku novu dimenziju u prostoru koja vas vraća u prošlost. Ovaj grad oduševit će vas starinskim kamenim popločanim ulicama i bajkovitim mostovima na svakom koraku. Ako ste doputovali u Prag, Krumlov vam može biti idealna destinacija za jednodnevni izlet.

2. Colmar, Francuska

Colmar je idealan spoj francuske i njemačke arhitekture, kulture i duha. Ovaj fotogenični gradić oduševit će vas svojim malim tradicionalnim restoranima i bojama na svakom koraku.

3. Počitelj, Bosna i Hercegovina

Za sve ljubitelje zelenila, brežuljaka i predivnih pogleda, Počitelj je idealna destinacija. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Neretve, i to na glavnoj cesti od Mostara do Metkovića. Predlažemo da organizirate nekoliko dana u Mostaru, a zatim se uputite na jednoenvni izlet do Počitelja. Autom od Mostara do Počitelja vam treba oko pola sata, a pogled s Počiteljske utvrde oduzet će vam dah.

4. Hallstatt, Austrija

Ovaj gradić smješten na obali jezera ima status UNCESCO-ve baštine. Proglašen je i najljepšim mjestom na jezeru, i to u cijelom svijetu. Inače, Hallsatt turisti posjećuju upravo zbog rudnika soli. Stoga ako posjećujete ovaj grad, nemojte otići bez nekog od brojnih slanih suvenira.

5. Bruges, Belgija

Ovaj grad postaje sve poznatiji među turistima i to iz jednog velikog razloga – njegove fotogeničnosti. U centru se nalaze građevine koje podsjećaju na Lego kockice, toplih boja koje stvaraju pravu ugodnu atmosferu.

6. Bled, Slovenija

Unazad nekoliko godina, ovo je u našim krajevima najpopularnije odredište za kraće izlete, stoga nas ne čudi ako s ovog popisa već možete prekrižiti ovaj gradić. U svakom slučaju, složit ćete se da je ovaj slikoviti grad jedan od omiljenih mjesta na jezeru turistima diljem svijeta.

7. Bibury, Engleska

Ako ste tip turista koji voli posjećivati tradicionalna ruralna mjesta bogata pričama iz prošlosti začinjenima dobrom šalicom čaja, obavezno na svoj popis za putovanja uvrstite Bibury.

8. Albarracin, Španjolska

Nazivaju ga najšarmatnijim malim mjestom u Španjolskoj. Albarracin je udaljen samo dva sata od Valencije. Osvojit će vas svojim povjesnim građevinama koje stvaraju atmosferu nekog davnog vremena.

9. Pučišća, Hrvatska

Ako netko ima mnoštvo predivnih manjih i većih gradova na obali, onda smo to mi. Pučišća više nisu skrovito mjesto koje je daleko od turista ali ćete se se sigurno zaljubiti u obalu i ulice ovog dalmatinskog gradića.

10. Sintra, Portugal

Ako tražite odredište kao iz bajke, započnite planirati putovanje u Sintru. Maglovito vrijeme i pogled s dvorca Sintre koji se pruža na brežuljke odvest će vas iste sekunde u pravu bajkovitu priču.

11. Annecy, Francuska

Sagrađen oko 14. stoljeća, ovaj gradić još je uvijek zadržao šarm tog vremena. Okružen francuskim Alpama, oduševit će vas gdje god da se okrenete.

12. Manarola, Italija

Italija je prepuna šarenih živopisnih mjesta na obali, a Manarola je samo jedno od mnogih. Stoga za ovo putovanje preporučamo da napravite vlastiti plan otkrivanja talijanske obale i upustite se u najživopisniju talijansku morsku avanturu.

13. Ittoqqortoormiit, Grenland

Ako mislite da je teško izgovoriti ime ovog grada, pokušajte doći do njega. Jednako težak zadatak. Do ovog mjesta dolazite tako da prvo letite s Islanda (avionom koji leti samo jednom tjedno), a zatim helikopterom. Stoga, ako ste tražili najskrovitija mjesto na svijetu – čestitamo, upravo ste pronašli jedno od njih.

14. Reine, Norveška

Ovo mirno i slikovito mjesto u Norveškoj oduševit će vas svojom prirodom. S ovog putovanja vratit ćete se s predivnim fotografijama.

15. Mostar, Bosna i Hercegovina

Malo mjesto u Bosni i Hercegovini, koje nam je toliko blizu da nam se jednostavno mora naći na popisu za putovanja. Dok ste tamo, ne zabravite na izlet u Počitelj – malo mjesto s broja 3.

16. Freiburg, Njemačka

Ovaj grad nazivaju Njemačkom Toskanom. Pretpostavljamo da ćete se zaljubiti upravo u živopisne boje i ulice ovoga grada.

17. Ghent, Belgija

Ovdje ćete naići na mnogo građevina tradicionalne srednjovjekovne arhitekture, stoga se pripremite na još jedno uzbudljivo putovanje u prošlost. Ghent ima i bogatu gastro ponudu, a dodatno ćete uživati ako uhvatite vrijeme nekog od festivala koji se tamo održavaju.

18. Rotehnberg, Njemačka

Izgleda li vam ovaj grad poznato, kao da ste ga već negdje vidjeli? Pomoći ćemo vam – Walt Disney koristio ga je za inspiraciju za film Pinokio.

19. Arosa, Švicarska

Ovo je mjesto omiljena destinacija za odmor engleske kraljevske obitelji. Zelenilo i pogledi na Švicarske Alpe će vas osvojiti na prvi pogled.

20. Bergen, Norveška

Bergen je bez sumnje norveški najšarmantniji gradić. Zaljubit ćete se u njega na prvu i to upravo zbog niza šarenih kućica i mora iznad kojeg se nalaze.

Izvor: World of Wanderlust

Foto: worldofwanderlust.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 10:25