Projekt parka hotela Amarin

Hrvatska krajobrazna arhitektica Ksenija Jurčić Diminić osvojila prestižnu nagradu German Design Award 2020

 

I hrvatska krajobrazna arhitektica Ksenija Jurčić Diminić osvojila je prestižnu nagradu German Design Award 2020 - u kategoriji Izvrsne arhitekture (Excellent Architecture), Urban space and Infrastructure za park hotela Amarin u Rovinju, za koju je dodjela bila početkom mjeseca u Frankfurtu.

Projekt parka hotela Amarin u Rovinju dobio je u travnju 2019. i europsku nagradu BIGSEE ARCHITECTURE AWARD 2019 u kategoriji Landscape and urban space.

Od 8 do 23 veljače ove godine projekt je izložen u digitalnoj galeriji muzeja „Museum für Angewandte Kunst“ u Frankfurtu gdje su izloženi radovi pobjednika u kategoriji „German Design Awards 2020 - Excellent Architecture“.

Pejzažni dizajn parka hotela Amarin temelji se na konceptu različitih zona. Izuzetna mikrolokacija, mediteransko raslinje i more definirali su oblikovni koncept. Mreža parkovnih staza čini s hotelom logičnu i nedjeljivu cjelinu. Atmosfere parka mijenjaju se od reprezentativne, preko opuštajuće, zadivljujuće, razigrane, do pršteće i vibrantne.

„Mreža staza dijeli park na zone i ima vrlo snažan grafički učinak, što je posebno vidljivo kada se gleda odozgo. Kružna plava staza koja presijeca sve ostale staze je upečatljiva. Zanimljiv dizajnerski pristup koji poziva ljude na opuštajuću šetnju,“ stoji u obrazloženju žirija German Design Award-a.

Park koji se prostire na 10 hektara složeno je oblikovan, iz niza tematskih zona i kreiranih atmosfera. Krajobraznim konceptom spojene su značajke iznimne mikrolokacije, karaktera slikovitog zapadnoistarskog krajolika, jedinstvenog spoja krškog reljefa, mediteranske vegetacije s morem, uz svijest o čuvanju tradicijskih vrijednosti ambijenta i nastojanju da se prostor digne na višu interpretacijsku i kvalitativnu razinu.

Biljni materijal pomno je složen u laviranim tonovima i gradiranim teksturama. Partere odlikuje snažan grafizam postignut kamenim materijalom.

Snažan karakter prostoru daju stabla maslina, pinija, crnike, klena, čempresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:33