gdje je zapelo?

Izvozni potencijal: Mogli bi izvoziti namještaj i drvne proizvode u vrijednosti od 2,3 mlrd. kuna

 SHUTTERSTOCK
Sektor drvne industrije jedan je od značajnih gospodarskih sektora u Hrvatskoj

Sektor drvne industrije jedan je od značajnih gospodarskih sektora u Hrvatskoj. Potvrđuju to i brojke: sektor prerade drva i proizvodnje namještaja broji 1790 tvrtki s 24.951 zaposlenom osobom, a njihov broj u posljednjih pet godina kontinuirano raste. Djelatnost prerade drva bilježi prosječnu bruto plaću od 6130 kuna, koja u posljednjih pet godina također bilježi rast, ali je i dalje ispod prosjeka prerađivačke industrije. Nadalje, gotovo 1,8 tisuća tvrtki ostvarilo je u 2019. prihod od oko 14 milijardi kuna i pridonijelo rastu BDP-a s oko jedan posto, s udjelom od 7,55 posto u ukupnim prihodima prerađivačke industrije. Također, ostvaren je izvoz od 8,1 milijarde kuna, što je 7,23 posto ukupne robne razmjene Hrvatske s inozemstvom. Pritom su vodeća izvozna tržišta Italija s udjelom od 21 posto, Njemačka 13 posto i Slovenija 10 posto.

image
SHUTTERSTOCK

Na europskoj razini drvni sektor zapošljava dva milijuna ljudi u 300 tisuća tvrtki i konstantno raste. Vrijednost proizvodnje u EU iznosi gotovo 250 milijardi eura, s tim da proizvodnja namještaja ima udjel od 45 posto.

Pokazatelji

Međutim, dok prerada drva već godinama ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, proizvodnja namještaja je u 2019. zabilježila deficit od 125 milijuna eura. Struktura izvoza, dakle, nije zadovoljavajuća, jer se najveći dio izvoza drvnog sektora odnosi na drvo kao sirovinu i proizvode od drva niže vrste u odnosu na namještaj i proizvode više dodane vrijednosti. S obzirom na dugogodišnju tradiciju i visok potencijal domaće sirovine, prerada drva i proizvodnja namještaja imaju još veći izvozni potencijal. Naime, prema Analizi izvoznih mogućnosti drvne industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, koju je izradila Hrvatska gospodarska komora te predstavila početkom tjedna, neostvareni potencijal izvoza hrvatskog drvnog sektora premašuje 2,3 milijarde kuna. Pritom najveća vjerojatnost povećanja izvoza postoji za tržišta Slovenije, Austrije, Kine, SAD-a i Njemačke.

image
SHUTTERSTOCK
OVAKO RADE DRUGI

Stanje na svjetskom i europskom tržištu

Svjetska proizvodnja namještaja procjenjuje na oko 575 milijardi dolara, s tim da se oko 47 posto ukupne proizvodnje odvija u samo sedam zemalja (SAD-u, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Kanadi, UK-u i Francuskoj), navodi se u analizi. Zanimljivo je da Kina, daleko najveći proizvođač te potrošač ploča i papira od drva, postaje sve značajnija i kao proizvođač i kao potrošač ostalih proizvoda od drva, a nedavno je prestigla i niz drugih velikih igrača u ključnim skupinama proizvoda.

Riječ je o studiji koja donosi detaljnu analizu odabranih grupa proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom kroz pregled deset najznačajnijih zemalja uvoznika, vrijednosti hrvatskog izvoza te ukupnog izvoznog i neiskorištenog potencijala za vodećih deset zemalja. Također, izrađen je i detaljan pregled najvažnijih tržišta koji uključuje generalne gospodarske pokazatelje te najvažnije sajmove i konkurentske tvrtke. Studija je izrađena u sklopu novog projekta Fit4Globe, a njezini su rezultati od velike važnosti za branšu jer jasno i konkretno definiraju koje grupe proizvoda imaju najveći izvozni potencijal, koliko on iznosi te na koja izvozna tržišta hrvatski proizvođači trebaju ciljati.

image
SHUTTERSTOCK

Studija je izrađena u sklopu novog projekta Fit4Globe, a rezultati su od velike važnosti za domaću branšu

- Rezultati analize pokazuju da neiskorišteni izvozni potencijal domaćeg drvnog sektora postoji u 33 zemlje u ukupnom iznosu od 328 milijuna dolara. Ukupna vrijednost izvoza domaćeg drvnog sektora je 8,1 milijardi kuna, a kad bi iskoristili sve mogućnosti koje nam se nude, povećali bi ga za čak 26 posto - istaknuo je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Igor Josip Leščić.

image
SHUTTERSTOCK

Dodana vrijednost

Studija je pokazala kako su proizvodi s najvećim neiskorištenim potencijalom za izvoz sjedala, stolarija i proizvodi za građevinarstvo, drvo (uključujući lamele i daščice za parket) te ostalo pokućstvo i dijelovi. Neiskorišteni potencijal grupe proizvoda veće dodane vrijednosti (namještaj, parket, stolarija i proizvodi od drva za građevinarstvo) iznosi 106,3 milijuna dolara, a njegovom realizacijom bi se izvoz te grupe proizvoda povećao za gotovo 38 posto.

image
SHUTTERSTOCK

Treba nam što veća finalizacija proizvoda, a posebnu pažnju moramo posvetiti nacionalnom i međunarodnom brendiranju drvene industrije, kažu u HGK

U strukturi izvoza drvne industrije trenutno prevladava izvoz proizvoda od drva niže dodane vrijednosti, dok je manjim dijelom zastupljen izvoz namještaja. Takva struktura prisutna je na većini najvažnijih izvoznih tržišta, osim kod izvoza u Češku, gdje namještaj čini 80 posto izvoza drvnog sektora, i Njemačku, gdje namještaj čini 52 posto izvoza drvnog sektora. U Italiju, koja je najznačajnije tržište, izvozi se samo oko devet posto proizvoda više dodane vrijednosti. - Stoga nam treba što veća finalizacija proizvoda, a posebnu pažnju moramo posvetiti nacionalnom i međunarodnom brendiranju naše drvne industrije - poručio je predsjednik HGK Luka Burilović, dodajući i kako se na jačanju sektora treba raditi kroz suradnju s građevinom i turizmom.

Najznačajnija izvozna tržišta - vrijednost izvoza u 2019.

Italija

231,651.987 €

Njemačka

140,857.107 €

Slovenija

106,634.129 €

Egipat

74,861.636 €

Austrija

70,015.021 €

BiH

45,418.001 €

Švicarska

39,409.841 €

Češka

30,374.949 €

Francuska

30,242.113 €

Kina

27,184.797 €

Izvor: iz analize

HGK (Državni zavod za statistiku RH., dostupno 2. listopada 2020.)

Uz europske zemlje, među 10 vodećih izvoznih tržišta nalaze se Egipat (s udjelom od sedam posto ukupnog izvoza drvne industrije) i Kina. No, u obje zemlje prevladavaju proizvodi niže dodane vrijednosti. - Cilj analize je jačanje domaćeg drvnog sektora i njegova izvozna diversifikacija.

image
SHUTTERSTOCK
2019. godina: VODEĆE TVRTKE U DRVNOM SEKTORU PREMA OSTVARENIM PRIHODIMA

PRIMA COMMERCE Proizvodnja ostalog namještaja, Bjelovar

519,62 milijuna kuna

LPT Proizvodnja madraca, Prelog

511,18 milijuna kuna

Hilding Anders Proizvodnja madraca, Prelog

326,89 milijuna kuna

ŠERIF EXPORTIMPORT Piljenje i blanjanje drva, Zagreb

308,43 milijuna kuna

Bauwerk Boen Piljenje i blanjanje drva, Đurđevac

295,48 milijuna kuna

ELGRAD Proizvodnja ostalih proizvoda od drva, Zagreb

281,32 milijuna kuna

DRVNI CENTAR GLINA Piljenje i blanjanje drva, Glina

280,61 milijuna kuna

Kronospan CRO Proizvodnja furnira i ostalih ploča od drva, Bjelovar

279,73 milijuna kuna

SPAČVA Piljenje i blanjanje drva, Vinkovci

255,86 milijuna kuna

DECOSPAN MATO FURNIR Proizvodnja furnira i ostalih ploča od drva, Oprisavci 152,98 milijuna kuna

Izvor: iz analize HGK (Digitalna komora, dostupno 2. listopada 2020.)

Trenutno nam je izvozni potencijal koncentriran u samo 20-ak tvrtki koje čine gotovo 80 posto ukupnog izvoza. Nadamo se kako će i ova analiza pridonijeti uspjehu naših članica na međunarodnom tržištu i da će ponukati više domaćih tvrtki da se odvaže iskoračiti vani - izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:25