TRŽIŠTE

Kako se kreću cijene građevinskih zemljišta u Hrvatskoj?

Nekoliko tisuća eura za kvadrat zemlje na obali!

Niže cijene zabilježene su u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji

Tijekom svibnja ove godine u brojnim županijama u unutrašnjosti mogla su se pronaći građevinska zemljišta s cijenama već od jednog eura po kvadratu, a duž obale bilo je onih čije su vrijednosti dosezale iznose i od nekoliko tisuća eura po metru kvadratnom.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, najniže su cijene kvadratnoga metra zemljišta oglašavane u Karlovačkoj županiji, gdje su u prosjeku iznosile tek 14 eura, zatim euro više u Sisačko-moslavačkoj, u Krapinsko-zagorskoj su u prosjeku iznosile 16 eura, a u Koprivničko-križevačkoj županiji 18 eura. U Varaždinskoj je županiji prosječna tražena cijena građevinskoga zemljišta tijekom svibnja oglašavana po 24 eura za metar kvadratni, što ne predstavlja promjenu u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najviše vrijednosti drži Dubrovačko-neretvanska županija. Za tamošnji metar zemljišta tražilo se 11,1% više nego lani

Po cijeni kvadrata od 30 eura oglašavana su zemljišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a cijene u Međimurskoj u prosjeku su bile tek za euro više. U obje su županije zabilježene niže godišnje vrijednosti. Porast cijena u odnosu na isti mjesec lani u svibnju je zabilježen na području Brodsko-posavske županije, gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 53 eura, te u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je prosječna oglašavana cijena građevinskih zemljišta iznosila 58 eura po metru kvadratnom.

ZNATNE RAZLIKE

Najviše cijene na kontinentalnom području i dalje drži Grad Zagreb, gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 127 eura, što predstavlja godišnji pad od 5,2 posto. U zagrebačkoj okolici cijene zemljišta znatno su niže nego na području samoga grada. Nadalje, prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta tijekom svibnja u Zagrebačkoj županiji iznosila je tek 44 eura po metru kvadratnom, što je 6,4 posto manje nego u istom mjesecu lani.

U najskupljim županijama na Jadranu, cijene zemljišta dodatno su porasle, a najviše vrijednosti i dalje drži Dubrovačko-neretvanska županija. Za kvadratni se metar tamošnjih građevinskih zemljišta u prosjeku tražilo 170 eura, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja porast od 11,1 posto. Godišnji porast od 2,8 posto zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj se prosječna oglašavana cijena kvadrata zemljišta popela na 148 eura. Po cijeni od 126 eura za kvadratni metar oglašavana su u svibnju zemljišta u Šibensko-kninskoj županiji, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 0,8 posto. Na području Zadarske županije svibanjske cijene su ostale jednake kao i lani u istom mjesecu te su iznosile 121 euro po kvadratnome metru.

U oglasniku Crozilla.com tijekom svibnja su mnoga područja uz more zabilježila pad traženih vrijednosti. Tako su u Primorsko-goranskoj županiji prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta pale za 3,1 posto i spustile se na 94 eura po kvadratnome metru.

ISTRA U PADU

Niže godišnje vrijednosti zabilježene su i na području Istarske županije, gdje su pale za 2,8 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 69 eura. Pad od 11,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta iznosila 47 eura.

UPITI STRANIH KUPACA

Najviše interesa iz Njemačke i Austrije

Analiza podataka oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je da se tijekom svibnja najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta koja se prodaju na području Zagreba, Poreča, Zadra i Krka. Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za zemljišta na području Primorsko-goranske i Istarske županije, a najviše ih he dolazilo iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:09