U FOKUSU

KARLOVAC Barem su dva dobra razloga da posjetite “grad susreta” i “srce Hrvatske”

 

Barem su dva dobra razloga da u rujnu posjetite “grad susreta” i “srce Hrvatske” - jedan su njegova riječna kupališta, a drugi je početak Dana piva, manifestacije koja ima novo, urbano ruho

ŠTO (I GDJE) PITI

Iako ima dugu pivarsku tradiciju, Karlovac, nažalost, još nema nijednu autentičnu, pa čak ni klasičnu pivnicu. Obraz donekle spašava Hollywood caffe u središtu grada s odličnom njemačkom i belgijskom pivskom kartom te najvećom ponudom točenih piva. Svako ljeto imaju akcijske popuste i kolike su ljetne temperature zraka, toliko vam spuste cijenu piva.

Kavu i ostale napitke popijte u Slatkom centru, a kad ste već tamo, nećete odoljeti nekoj od njihovih slastica. Bilo pivo ili kava, dobro ih je popiti i na terasi Lane Korane s pogledom na Karlovčanima najdražu rijeku - Koranu. Ako ste ljubitelj vinske kapljice, nećete ostati uskraćeni. Restorani, ali u posljednje vrijeme i kafići, imaju vrlo dobru ponudu sve boljih domaćih vinara s ozaljsko-vivodinskog područja.

ŠTO (I GDJE) JESTI

Karlovac se ne može pohvaliti svojom autohtonom kuhinjom, ali se zato može reći da se u gradu susreta ili srcu Hrvatske, kako mu vole tepati, može dobro pojesti sve ono najbolje što nudi nacionalna kuhinja.

Krenimo od Lovačkog roga i Restorana Žganjer, koji su 22 godine zaredom u top 100 hrvatskih restorana. Ovaj drugi posebno je dobar za dvije stvari, janjetinu s ražnja te suvenirsku tortu Katarinu Zrinsku. Restoran s najboljim ambijentom zasigurno je Kastel na gradini Dubovac. Ako ste se zaželjeli dobre i svježe ribe preporučujemo M-90 u Ilovačkoj šumi te obiteljsku Konobu Kostanjac u gradu. Najbolju pizzu možete pojesti u Tiffanyju u samom središtu grada, uz napomenu da su im lignje na žaru gotovo pa senzacionalne. Najbolji ćevapi jedu se u restoranu Tornado na Baniji, a ako ste u prolazu ili vam financijske prilike nisu na zavidnoj razini, navratite na najbolji gablec u gradu - u restoran Vami.

ŠTO RADITI I POSJETITI

Predlažemo aktivni odmor u Karlovcu, možete ga ispuniti plivanjem i veslanjem na rijekama te trčanjem i vježbanjem na obalama. Biciklističke rute gotovo su jednako atraktivne, isto kao i šetnice gradskim parkovima koje će vas dovesti do obale Korane i tri mosta u samo petstotinjak metara, među kojima je jedan stari i drveni, a jedan atraktivni pontonski. Šetnica će dobiti svoje nove metre i na desnoj obali Korani, na njoj se upravo izvode završni radovi.

Tri su lokacije koje obavezno morate posjetiti - stara gradina Dubovac s vidikovcem i prekrasnim pogledom na grad, Slatkovodni akvarij Aquatika na desnoj obali Korane te nedavno otvoren Muzej Domovinskog rata Turanj-Karlovac, na južnom ulazu u grad, naslonjen na samu cestu D-1.

GDJE SE KUPATI

Foginovo kupalište na Korani gotovo u središtu Karlovca jedno je od najljepših riječnih kupališta u Hrvatskoj, a sa svojim sadržajima zasigurno može stati uz bok bilo kojem kupalištu na Jadranu - uz napomenu da je ovdje u potpunosti besplatno korištenje vodenih napuhanaca, tuševa i sportskih poligona, za što ćete na moru potrošiti malo bogatstvo.

Za ostala kupališta valja potegnuti na periferiju ili izvan grada, a u tom slučaju toplo preporučujemo odlazak do samo 10 km udaljene Duge Rese, gdje vas čeka mrežnička rivijera te se u uzvodnih 20-ak kilometara jedne od najljepših hrvatskih rijeka naslagalo barem deset sjajnih lokacija s vrlo dobrom ugostiteljskom ponudom.

GDJE ODSJESTI

Prije samo 25 godina u Karlovcu nije postojao doslovno nijedan krevet za noćenje, čemu su umnogome pridonijela ratna zbivanja. Zato se u međuvremenu dogodio pravi bum, pa će vam internetske tražilice danas ponuditi gotovo 80 prenoćišta.

Ako ste u tranzitu, najbolje je odsjesti u hotelu Europa, koji će vas dočekati odmah na izlazu s autoceste. Ako ste na odmoru, pa istodobno želite uživati u luksuzu i prirodi, svakako dođite u hotel Korana Srakovčić, koji je s jedne strane naslonjen na gradski park, a s druge na rijeku Koranu. Ono što imaju prethodna dva hotela, u jednom se može naći u najnovijem gradskom hotelu - Florian&Godler u gradskoj četvrti Banija. U samom središtu grada smjestio se hotel Carlstadt, a nedaleko je i prenoćište Šu-Šu.

Jednako toplo preporučujemo i mnoge manje smještaje, nekadašnji brojni “cimerfraj” apartmani više nisu samo mjesta na kojima se može prenoćiti, nego se s njima može računati na kvalitetan odmor u gradu na četiri rijeke.

Posjetite stari grad Dubovac, Aquatika - Slatkovodni akvarij Karlovac te novi Muzej domovinskog rata u Turnju

KAMO IZAĆI

Noćni život u Karlovcu je sadržajan i živ, ali samo ako govorimo o ljetnim mjesecima, pri čemu valja imati na umu dvije ključne stvari. Jedna su događanja oko dana grada, koja su ove godine odlično organizirana pod brendom Zvjezdanog ljeta u razdoblju od 23. lipnja do 13. srpnja, a druga su tradicionalni Dani piva, koji se ove godine konačno vraćaju na gradske ulice. Na čak pet lokacija od 30. kolovoza do 3. rujna najavljeni program, koji osim piva uključuje raznovrsni glazbeni izričaj, dobru zabavu u koju je uključeno i kampiranje na obali Korane, svakako zaslužuje palac gore, iako su sva ta događanja pred nama.

Od gradskih kafića izdvajamo Papa’s Bar, svojevrsnu gradsku kavanu, novi gradski hit Ray Bar te Ziggy, u kojem se okuplja urbana ekipa.

Tekst: Mario Pušić

Foto: Robert Fajt/ Hanza Media, iStock, Sandra Šimunović/Hanza Media, Tomislav Krišto/ Hanza Media

Izvor: Magazin Like! Putovanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 12:58