HDKA

Krajobrazni arhitekti: Izmjene Zakona o djelatnostima prostornog uređenja

 

Prema prijedlogu izmjena Zakona o djelatnostima prostornog uređenja i gradnje ukida se ovlaštenje krajobraznim arhitektima, a poslove uređenja krajobraza kao takve izbacuje se iz zakonskog okvira, stoji u dopisu Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.
Ta je izmjena zakona u pripremi pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja nakon što je provedena javna rasprava. “Krajobrazni arhitekti već se godinama u Hrvatskoj trude da se poslovi vezani za planiranje i gradnju krajobraza reguliraju i zaštite zakonom. To je djelomično i uspjelo, nakon reakcija stručne javnosti, u ljeto 2015. godine prilikom donošenja Zakona o djelatnostima prostornog uređenja i gradnje”, piše u dopisu HDKA.

Održivost projekata Danas krajobrazni arhitekti djeluju u sklopu Hrvatske komore arhitekata kao ovlašteni projektanti za projekte krajobrazne arhitekture, nadzorni inženjeri za krajobraznu arhitekturu te voditelji građenja i radova za krajobraznu arhitekturu, osiguravajući tako održivost projekta u prostoru.

“Svi će se složiti da je za Hrvatsku, zemlju poznatu upravo po prekrasnim krajobrazima, zaštita te pravilno upravljanje i korištenje istih od nacionalne važnosti”, stoji u dopisu.

Prijedlogom tog zakona, pišu dalje, krajobrazna arhitektura i krajobrazni arhitekti isključuju se iz zakona te diskriminiraju kao djelatnost u gradnji i prostornom uređenju, čime se direktno ugrožava profesionalno djelovanje više od 300 krajobraznih arhitekata.

PROFESIJA

Na primjedbe krajobraznih arhitekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odgovorilo je da zadaće struke treba propisati zakonom, a ne statutom Komore.

“Ovaj prijedlog zakona isključivanjem jedne kompletne profesije iz sustava, čija ekspertiza nije nadomjestiva alternativnim i nereguliranim kombinacijama, de facto stvara uvjete u kojima ti stručnjaci, ovlaštenici, neće moći ostvarivati svoja stečena prava na rad. Odnosno, bit će svedeni na razinu fakultativnih suradnika, a njihov posao moći će obavljati širi spektar inženjera koji nemaju obrazovanje u krajobraznoj arhitekturi”, stoji u dopisu.

Krajobrazni arhitekti, kao regulirana profesija, članovi su Komore arhitekata ili regulirani zakonom i ovlašteni za poslove krajobrazne arhitekture u većini europskih zemalja.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) dalo je podršku HDKA. Podršku su dali i International Union Of Architects (Međunarodna unija arhitekata) i Svjetsko udruženje krajobraznih arhitekata (IFLA - International Federation of Landscape Architects), koji oštro osuđuju ovakav prijedlog Ministarstva, koji je suprotan europskim načelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 14:08