KREĆE NATJEČAJ

Na ovom mjestu u strogom središtu Zagreba gradit će se Srpski kulturni centar. Imat će i podzemnu garažu

Riječ je o velikom prostoru unutar jednog bloka za moguću gradnju objekta do 10 tisuća kvadrata

Mjesto gradnje novog velikog centra u Preradovićevoj ulici
 

 Vanesa Pandzic/Cropix

Uskoro će se raspisati međunarodni javni arhitektonsko urbanistički natječaj za sklop kulturni centar s trgovačkim sadržajem u prizemlju i vanjskim javnim prostorom - park, koji je planiran u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici na adresi kod broja 21 i 23, a čiji je investitor Srpsko kulturno društvo Prosvjeta.

Natječaj za ovaj pretežno društveni centar organizirat će se, kako saznajemo, preko Udruženja hrvatskih arhitekata. Planirani sadržaj je kulturni izložbeni centar, uredi, depo, te papirnica i ‘book store‘ Prosvjete u prizemlju s kafićem, uz javni prostor sa zelenilom i parkom, koji će biti prostor i za moguće manje evente, ljetne projekcije...

Predviđena je i podzemna garaža sa sto mjesta, koliko je dopušteno Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba. Na ovih dana održanoj javnoj raspravi, kako čujemo, okupili su se stanovnici bloka kojeg dijele sa SKD Prosvjeta, te je navodno većina reagirala pozitivno, dok su neki imali određene želje oko prolaza do njihovih parkirališnih mjesta u dvorištu.

image

Zbog budućeg centra srušit će se jedan objekt u dvorištu i barake

Vanesa Pandzic/Cropix

Riječ je o velikom prostoru unutar jednog bloka u središtu Zagreba, ali ne o čitavom bloku, vjerojatno za moguću gradnju objekta do 10.000 kvadrata (usporedbe radi, Ban centar ima brutto 35 196 kvadrata), na mjestu današnjih manjih zgrada unutar bloka na broju 23, te baraka u dvorištu. Njihova zgrada na broju 21 prema odluci konzervatorske službe mora ostati ista, ali može imati poveznicu s novim objektom, te će se urediti pročelje. U zgradi na broju 21 i inače se održavaju izložbe, te je sad u tijeku izložba suvremenih umjetnika koji se bave temom Bukovice.

image

Mjesto gradnje novog velikog centra u Preradovićevoj ulici

Vanesa Pandzic/Cropix

Na ovom je prostoru prije NDH bio ženski srpski internat, kasnije tiskara Borba i potom druge tiskare. Prije oko pet godina nekadašnji premijer, danas predsjednik RH Zoran Milanović, dodijelio je ovaj prostor u vlasništvo Prosvjete. Kako neslužbeno doznajemo, nakon arhitektonskog natječaja vjerojatno će se za ovaj projekt nastojati naći dijelom financijsku podršku kroz fondove EU.

Ovih dana u javnosti se digla prašina oko ovog projekta jer novinarske ekipe nisu mogle prisustvovati javnoj raspravi u sklopu Vijeća gradske četvrti Donji grad, navodno je nije bilo mjesta i jer se predstavnici javnosti nisu najavili. U tekstu Ivice Buljana u tjedniku Express pronalazimo podatak da je javnu raspravu vodila arhitektonska konzultantska tvrtka ASK Atelijer. Taj atelijer osnovale su Azra Suljić i Marija Premužić Ančić. Službeno se projekt zove "poslovno društveni sklop Srpskog kulturnog centra".

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

U medijima se ovih dana pojavili i natpisi da je gradonačelnik Tomislav Tomašević bio protiv gradnje HOTO centra na Cvjetnom trgu, što je točno, te da je s obzirom na to licemjerno da može dopustiti ovakvu gradnju na obližnjoj lokaciji. Međutim, najžešće reakcije tadašnjih aktivista vezano za HOTO centar bile su zbog rušenja stare ulične zgrade na Cvjetnom i zbog uzimanja dijela pješačke zone Varšavske ulice za potrebe garaže tog trgovačko - stambenog centra.

Iako ovi projekti na prvu možda imaju naizgled sličnosti jer se radi o novogradnjama, blokovima i garažama, zapravo je, zasad, u važnim detaljima i nemaju izrazito. Naravno, sve treba još detaljno vidjeti nakon provedenog javnog arhitektonskog natječaja...

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:37