ŠUMSKA BILJKA

Magnolija, ljepotica gradskih parkova

 CROPIX
Ime je dobila po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu, a danas se uzgaja oko 80 vrsta, različitih oblika i veličine krošnje te boje i oblika cvijeća. Naučite s nama koje su najčešće te kako je razmnožiti, posaditi i održavati

Šetnja gradskim parkovima u proljeće pravi je trenutak da uhvatimo magnoliju u njezinu cvatu. Lijepo razgranato stablo, prepuno velikih ružičasto-bijelih cvjetova, dojmljiv je prizor vrijedan tisuću instagramskih fotografija. U svom kratkom razdoblju cvatnje od samo tri do četiri tjedna cvjetni buket magnolije glavna je senzacija velikih parkova, kao i malih privatnih vrtova ako im je omogućeno dovoljno prostora da dođu do izražaja. Drvo magnolije možda na prvi pogled djeluje zahtjevno za uzgajanje, no zapravo je riječ o vrlo prilagodljivoj biljci koja se s klimatskim promjenama susreće od davnina.

Zagreb, 110418.
Procvjetalo drvo magnolije na Trgu kralja Tomislava.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Simbol ženske energije

Za Kineze je magnolija simbol ženstvenosti, čistoće, ljepote i iskrenosti te često simbolizira yin energiju odnosno ženski aspekt života. Ljepota njezine rascvjetane krošnje motiv je koji se često pojavljuje u kineskoj i japanskoj umjetnosti te je nezamjenjiv element krajobrazne arhitekture carskih vrtova i okolice hramova. Ime je dobila po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu, a danas se uzgaja oko 80 vrsta, različitih oblika i veličine krošnje te boje i oblika cvijeća.

Slavonski Brod, 250317.
Cvjetanje magnolije na sredisnjem gradskom trgu vec desetljecima je simbol dolaska proljeca. Ugodnu i toplu proljetnu vecer Brodjani su iskoristili za setnju korzom i poneku fotografiju za sjecanje.
Na fotografiji: magnolija.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
CROPIX

Šumska biljka

Rod magnolija (Magnolia) obuhvaća približno 240 listopadnih i zimzelenih vrsta drveća i grmlja iz porodice Magnoliaceae. Može se naći u šumama istočne Azije i Himalaje do Sjeverne i Srednje Amerike. Uzgaja se zbog velikih cvjetova, najčešće raznoliko obojenih te sakupljenih u pojedinačne cvjetne čaške koje se nalaze na vrhovima grančica. Ovisno o vrsti i kultivarima, mogu biti različitog oblika, boje, uspravni ili viseći, dok su pupovi veliki, zadebljani, zelenkasto-sivi i dlakavi. Magnolije se razmnožavaju iz sjemena, cijepljenjem i reznicama, a mnoge se zbog svoje ljepote uzgajaju u europskim parkovima kao ukrasno drveće i grmlje.

Pula, 240214. 
Procvjetalo stablo magnolije ukras je u vrtu obitelji Borscak na pulskom kavrtu Stoja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Veliko drvo za male vrtove

Magnolija će do punog izražaja doći ako se posadi u velikim parkovima na otvorenom prostoru, ali to ne znači da ju je nemoguće uzgajati u malim vrtovima. Trik je u tome da se drvo od početka orezuje kako bi se dimenzije biljke prilagodile prostoru u kojem se uzgaja. Ako želimo punu raskoš cvjetova, posadit ćemo je na osunčanoj lokaciji, no uspijevat će i u laganoj sjeni. Magnoliju je poželjno zaštititi od jačih vjetrova, a u hladnijim područjima dobro ih je posaditi tako da imaju zaštitu kućnog zida.

Slavonski Brod, 250317.
Cvjetanje magnolije na sredisnjem gradskom trgu vec desetljecima je simbol dolaska proljeca. Ugodnu i toplu proljetnu vecer Brodjani su iskoristili za setnju korzom i poneku fotografiju za sjecanje.
Na fotografiji: magnolija.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
CROPIX

Jeste li znali?

Magnolija je stara biljna vrsta koja je evoluirala još prije pojave pčela, a cvjetovi su se razvili radi poticanja polinacije kukcima. Otkriveni su fosili vrste Magnolia acuminata stari oko 20 milijuna godina te biljaka poput Magnoliaceae starih 95 milijuna godina.

Zagreb, 160317.
Trg kralja Tomislava.
Dolaskom toplijeg vremena, drvo magnolije na Tomislavcu je procvjetalo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Zbog svoje ljepote magnolije se uzgajaju u europskim parkovima kao ukrasno drveće i grmlje, kao i na našem području gdje se ne mogu naći prirodno u šumama.

Danijel Soldo/Hanza Media, Ronald Goršić/Hanza Media, Goran Šebelić/Hanza Media, Dragan Matić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:16