CIJENE STANOVA U DOMAĆIM GRADOVIMA

Na dobrim lokacijama nema ispod 2000 po kvadratu, a jedan splitski stan prodaje se za čak 4800 eura po kvadratu

Stan u centru Zagreba s cijenom od 2660 eura po kvadratu je dobra prilika, i proda se za desetak dana od objave oglasa. Stanova u središtu Splita i Zagreba malo je u ponudi, većina se koristi za turističke svrhe.

Tu i tamo pojave se neki izuzetni stanovi kao što je stan na jedinstvenoj lokaciji u Splitu, u Dioklecijanovoj palači, koji ima terasu na samom bedemu i pogled na Zvonik sv. Duje. Taj je stan, veličine 115 kvadrata, u agenciji Biliškov nekretnine, oglašen za gotovo 5000 eura po kvadratu, točnije 4782 eura, a ukupno za 550.000 eura.

Riječ je o dvoetažanom stanu s terasom i nalazi se u ulici koja nije bučna. Stan je nedavno uređen i uspješno se turistički iznajmljuje kao luksuzni smještaj, pa u agenciji Biliškov smatraju da je prilika za poslovanje.

Trg bana Jelačića

U istoj agenciji nudi se stan u Zagrebu, u Petrićevoj ulici u samom središtu, veličine oko 90 kvadrata, koji je u relativno dobrom stanju. Cijena kvadrata je 2660 eura. S obzirom na to da je cijena realna, kažu u toj agenciji, za stan je više zainteresiranih kupaca, a očekuju njegovu prodaju za desetak dana.

U agenciji Zagreb West nudi se renoviran stan na prvome katu uredne zgrade kod katedrale s parkingom u dvorištu. Veličine je 113 četvornih metara, a cijena po kvadratu iznosi 4180 eura. U nekim agencijama ima nešto stanova u ponudi i na Trgu bana Jelačića, a cijena kvadrata je oko 4000 eura.

- U strogom centru Zagreba gotovo je nemoguće za sumu od oko 1800 eura po kvadratu naći stan, primjerice veličine 80-ak kvadrata, za adaptaciju. Zapravo, stanova u zoni Gornji grad - Glavni kolodvor - Frankopanska - Draškovićeva nema u ponudi, osim ako ste spremni izdvojiti više od 2000 eura po kvadratu, ali i onda je ponuda mala, ako se traži nešto dobro za adaptaciju. Šanse za kupnju stana u strogom centru Zagreba povećavaju se ako je svota veća od 3000 eura, ako se traži veći stan koji je u dosta dobrom stanju, jer takvih na tržištu ima. Pritom govorimo o stanovima do drugog kata ako kuća nema lift, stanovi od trećeg kata u takvim zgradama u odnosu na prva dva jeftiniji su za 200-tinjak eura - kaže Lana Mihaljinac Knežević, vlasnica agencije Zagreb West.

Nema malih stanova

Ukratko, ponuda stanova u središtu Zagreba je osiromašena, gotovo je nemoguće naći dobro lociran trosobni stan po “normalnoj” cijeni čak i u širem središtu, dakle do Šubićeve ulice i nešto iza Britanskog trga. U nekoliko agencija za trgovinu nekretnina pitali smo imaju li nešto u ponudi u centru grada, površine oko 70 četvornih metara, a odgovor je redovito bio negativan. Ili su nam spominjali neke stanove koji se već godinama ne mogu prodati jer su u njih nužna, iz raznih razloga, veća ulaganja. Ili su nudili stanove iznad 100 kvadrata. Na Njuškalu smo našli jedan stan veličine 78 četvornih metara tik do Trga bana Jelačića, koji se prodaje za 3400 eura po četvornome metru. Jako je teško u Donjem gradu naći pristojne stanove do 100 kvadrata. Pritom, ovdje ne računamo na stanove iznad drugog kata u zgradi bez lifta, u derutnoj zgradi, bez balkona ili, ako su, čitavom stranom okrenuti prema bučnoj ulici, kakvih ima na tržištu i zasigurno imaju nešto niže cijene.

Nulta zona

- Stanove u strogom centru uglavnom se kupuje kao investiciju. No, u posljednje vrijeme sve je više onih koji se bave dnevnim najmom, a vratili bi se klasičnom najmu. Dnevni turizam u Zagrebu je ozbiljan posao i neki to nisu u stanju raditi, a pritom je zbog velikog broja stanova došlo do pada cijena najma, pa neki nisu više jako motivirani. Tako da nas jednako zovu i oni koji bi kupili stan za dnevni najam u središtu kao i oni koji bi takav stan stavili u klasičan najam - kaže Lana Mihaljinac Knežević.

U nultoj zoni, dakle području unutar Palače u Splitu, stanovi se na tržište stavljaju po cijeni od 2000 eura za kvadrat naviše. Cijena se formira ovisno o poziciji stana, ali i oni derutni i prizemni neće imati nižu cijenu.

- U nultoj zoni Splita nitko više ne kupuje stanove za život, nego kao investiciju, a riječ je uglavnom o našim ljudima. Stranci više kupuju izvan grada, najčešće vikendice blizu mora. U centru Splita mnogi su prodali stanove jer je to bila dobra prilika, kao i stariji ljudi koji ne žele više živjeti unutar posjećene turističke zone jer kad je sezona, lokalno stanovništvo pati. Kvalitetnija nekretnina u nultoj zoni Splita prodaje se od 3000 eura naviše po četvornome metru, a na području Rive i do 5000 eura po kvadratu. Cijene su u centru takve, a izvan središta Splita općenito su prenapuhane i precijenjene - smatra Jasna Biliškov iz agencije Biliškov nekretnine.



Foto: Biliškov Nekretnine, Zagreb West

Izvor: Nekretnine/Jutarnji list/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 01:15