AKTUALNO

Nacionalni muzej Katara otvoren u Dohi

 

Danas, 28. ožujka, u Dohi je otvoren Nacionalni muzej Katara (NMoQ), koji je osmislio francuski arhitekt, laureat Pritzker nagrade Jean Nouvel.

Muzej se sastoji od jedanaest galerija u kojima su zastupljeni i arheološki nalazi i djela katarske umjetnosti: poezija, glazba, slikarstvo, igrani film.

No, glavna izložba je ovdje u obnovljenoj povijesnoj palači šeika Abdullah bin Jassim Al Tanija, pokojnog sina osnivača modernog Katara. Prethodno je služio kao dom kraljevske obitelji, a nedavno je bio i nacionalni muzej.

Palača je okružena složenim muzejskim kompleksom, čiji je oblik Jean Nouvel posudio od mineralnog agregata nazvanog “pustinjska ruža". Ova prirodna formacija, stvarno slična cvijetu, javlja se u procesu kristalizacije u slojevima pijeska ili tla.

Ogromni diskovi različitih promjera istodobno djeluju kao oslonci i ekspresivni elementi dizajna. Oni zasjenjuju prostor između galerija i tvore dvorište koje planiraju koristiti za događaje.

Muzej se nalazi nasuprot Dohi Corniche šetnici uz more koja se proteže sedam kilometara, a ova će zgrada će biti prva stvar koju ljudi vide nakon ulaska u grad iz zračne luke. Pješčani završetak fasade savršeno se uklapa u pustinjski krajolik, pa se čini kao da zgrada raste iz zemlje.

NMoQ je prvi muzej koji je dobio LEED certifikat (sustav ocjenjivanja energetske učinkovitih i ekološki prihvatljive gradnje).

Život na obali - Nafas autorica Mira Nair. Foto: Danica Kus

Marine Biota u galeriji Katara za prirodna okruženja.

Formacija galerije poluotoka Katar. Foto: Danica Kus

Biodiversity izložbe u Katarskoj galeriji prirodnih okruženja. Foto: Danica Kus

Galerija pustinja prikazuje film Al Shar (šator) i Abderrahmane Sissako film u pozadini. Foto: Danica Kus

Sheikh Hassan Al Thani. Foto: Danica Kus

Foto: Iwan Baan, Danica O. Kusdom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:24