u skladu s prirodom

Ova je visoka promatračnica idealna za promatranje sobova!

Udolinom Espedalen koja je dio nacionalnog parka Jotunheimen u unutrašnjosti Norveške prolazi dio najveće migracijske rute sobova u Europi. Lokalna zajednica obratila se studiju RAM Arkitektur za gradnju više arhitektonskih intervencija u regiji s ciljem poticanja turizma. Iz te suradnje proizašla je ova moderna promatračnica smještena na javnoj površini šume u srcu rute. U jednostavnom tornju može se smjestiti šestero ljudi i promatrati prirodu kroz velike ostakljene površine. Toranj je visok 12 metara i nalazi se na stjenovitom rubu. Stoji na jednostavnim nogama utaknutim u pažljivo izbušene rupe u stijenama. Smještaj je nadasve jednostavan, s drvenim platformama za krevete te bez vode i struje. Gosti koji ovdje žele prespavati trebaju ponijeti svoju vlastitu opremu za kampiranje, iako se posteljina i hrana mogu dobiti na zahtjev. Grijanje je riješeno drvenim pećima koje se nalaze na svakom katu. Cjelokupna građevina odignuta je tri metra od tla. Na prvom se katu nalazi spavaonica sa šest kreveta, a svaki se nalazi u ostakljenom izbočenju i stvara dojam da spavate u prirodi. Na drugom katu nalazi se boravak s panoramskim pogledom na krajolik i osnovnom kuhinjom na drva. Posljednji kat je javna terasa s toaletom na plinsko sagorijevanje. Pri izgradnji korištene su tradicionalne tehnike gradnje, a materijali su bili unaprijed pripremljeni kako bi se što manje uništavao okoliš prilikom uzdizanja građevine. Drvo nije tretirano pa će se kako stari i kako se materijal troši još bolje uklapati u okolnu prirodu










Izvor: ArchDaily
Foto: Sam Hughes

Izdvajamo

Iz drugih medija