DIVAN PRIZOR

Jedna od najvećih ptica nakon 71 godine vratila se u domaći nacionalni park

Strogo je zaštićena, kritično ugrožena i rijetka gnjezdarica Hrvatske s 20 do 25 parova

Suri orao

 Screenshot Facebook

Trebala je puna 71 godina da se vrati. Kažu tako iz Nacionalnog parka Plitvička jezera, odakle su objavili da su konačno zabilježili jednu od najvećih i najimpresivnijih ptica grabljivica na svojem području.

Mlad suri orao snimljen je kamerom 27. ožujka u jutarnjim satima u divljini Parka dostupnoj samo stručnim i znanstvenim timovima. Zadnji je put ova ptica, barem prema pisanim podacima, u tom području viđena 1. kolovoza 1953. godine, dakle prije 71 godine.

- Zahvaljujući timskom radu i upornosti Stručne službe i Čuvara prirode ponovno je zabilježen. Zanimljivo bi bilo utvrditi je li primjerak s obližnjih gnjezdilišta na Ličkoj Plješivici ili negdje bliže Parku. Zbog izbjegavanja čovjeka danas ga nalazimo uglavnom u teže dostupnim planinskim područjima - objavili su.

Suri orao ima raspon krila preko dva metra i jedan je od najbržih letača te vrhunski grabežljivac. Strogo je zaštićena, kritično ugrožena i rijetka gnjezdarica Hrvatske s 20 do 25 parova, pa je stoga svako opažanje od posebne važnosti. Ove ptice su sve ugroženije zbog gubitka staništa, uznemiravanja, lova, trovanja, elektrokucije i postavljanja vjetrogeneratora u blizini gnjezdilišta.

U ovoj godini u organizaciji udruge BIOM pokrenuto je prebrojavanje surog orla u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:21