KREATIVNOST NA DJELU

Pergola za čistu peticu s otoka Oliba

Ovo je krajnji produkt projekta 'Sunce, more, lažina i genijalna pergola' koju je osmislila svestrana Udruga SOL

Udruga SOL djeluje na otoku Olibu od 2013. godine, otkad su proveli niz projekata s ciljem revitalizacije otoka. Budući da je otok nastanjen s oko 80 uglavnom umirovljenika i invalida te ima negativan prirodni prirast još od polovice prošloga stoljeća, održivi razvoj je bio logičan smjer u kojem je krenula ova udruga.

Neiscrpnim kreativnim potencijalima prvo su osmislili jastuke punjene suhom morskom travom pa Kristaliziranu dobru vibru i na kraju Genijalnu pergolu, koju vam danas predstavljamo. O čemu se točno radi ispričao nam je predsjednik udruge SOL, Denis Kleva.

DOBRA VIBRA

- Genijalna pergola je krajnji produkt projekta 'Sunce, more, lažina i genijalna pergola', koji je MRRFEU financiralo sa 15.000 kuna. Cilj projekta je složiti samostalnu jedinicu koristeći se pri tome resursima dostupnim na našim otocima. Sunce koristimo tako da nam napaja fotonaponske panele za proizvodnju električne energije, da nam grije vodu za tuširanje i da nam isparava morsku vodu na bazenu za proizvodnju Kristalizirane dobre vibre. Lažinu koristimo za izradu ležaja i jastuka od morske trave - kaže Denis, a do sada ste se sigurno zapitali što je uopće Kristalizirana dobra vibra.

- Dr. Masaru Emoto je dokazao da voda upija ljudske emocije pa tako morska voda na krovu naše pergole upija našu dobru vibru, a kad ispari pod djelovanjem sunca, ono što ostane je kristalizirana dobra vibra u vidu kristalića morske soli - objašnjava kreativni Denis.

Malim preinakama pergola se može pretvoriti u šank, recepciju ili smještajni kapacitet ekološkog kampa

Pergola je izrađena od drveta i prirodnih materijala te je potpuno samoodrživa. Zimi skuplja vodu, a solarni paneli omogućuju energetsku neovisnost. Voda iskorištena za tuširanje ili pranje se dalje koristi za navodnjavanje autohtonog jestivog bilja zasađenog u žardinjerama na bočnim stranicama pergole. Malim preinakama pergola se može pretvoriti u mali šank, recepciju ili smještajni kapacitet ekološkog kampa.

KONSTRUKCIJA

- Ona je savršeno rješenje za korištenje novih zakonskih mogućnosti koje OPG-ima omogućuje model 'robinzonski smještaj' i 'robinzonski kamp'. U skupljoj varijanti na otocima koji nemaju dovoljno oborina do vode se može doći i desalinizatorima, napajanim opet iz solarki na pergoli. Poanta ove prve pergole je dati ideju mladima na drugim otocima kako da iskoriste date resurse i sami je sagrade. Naravno, ako žele izbjeći početničke greške u konstrukciji kroz koje smo mi prolazili, tu je i opcija da od nas naruče takvu pergolu. U tom slučaju mi pronađemo dobavljača drvene građe najbližeg kupcu, dostavimo građu na otok na kojem je kupac pa naš čovjek dođe i sve montira - zaključuje Denis Kleva. Dimenzije prototipa su 3x3 m, a visina je dva metra. Više o svemu potražite na Facebook stranici Udruga SOL.

Foto: Udruga SOL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 12:11