HIGH TECH

Počela gradnja zgrada koje će imati najsuvremenije poslovne prostore u Hrvatskoj

Tuš ako na posao dođete biciklom i veliki prostor za vježbanje u pauzi. Nakon useljenja u Matrix Office Park, iduće godine počinje gradnja velikog poslovnog centra Seven Gardens na 100.000 kvadrata i vrijednosti 750 milijuna kuna

MATRIX OFFICE PARK

• 2 zgrade
• 300 milijuna kuna
• 10.000 kvadrata svaka zgrada
• od 150 do 1600 kvadrata uredi po etaži

Počela je gradnja suvremenoga poslovnog centra Matrix Office Park, projekta GTC Grupe, koji je vrijedan više od 300 milijuna kuna. Centar se gradi unutar poslovne zone u Zagrebu, na raskrižju Slavonske avenije, Heinzelove ulice i Radničke ceste.

Dvije poslovne zgrade Matrix imat će površinu veću od 20.000 kvadrata i s više od 500 parkirnih mjesta, svaka visine prizemlja i šest etaža uz dvije podzemne etaže. Znači, 10.000 prostora za iznajmljivanje u svakoj zgradi, s uredima veličine od 150 do 1600 kvadrata po etaži. Ispred centra uredit će se vanjski trg sa zelenim površinama, a na krovu zgrade bit će dijelom postavljen zeleni krov. Posebnost je što će se onima koji tu rade nuditi parkirališni prostor za bicikle, garderoba i tuševi kako bi se oni koji dođu biciklima ili pješice mogli osvježiti prije odlaska na posao. U sklopu zgrada bit će i prostor za vježbanje koji zaposlenici mogu po želji posjetiti tijekom pauze.

LEED CERTIFIKAT

Otvorenje centra u planu je početkom 2019. godine. No, projekt Matrix je dio šireg projekta GTC Grupe unutar kojega bi se potom u susjedstvu sagradio i atraktivan poslovni centar Seven Gardens na 100.000 kvadrata. Taj je drugi dio projekta u fazi projektiranja, no donosimo njegovu prvu simulaciju izgleda. Riječ je o planu dodatnog ulaganja većeg od 750 milijuna kuna.

Matrix Office Park, koji se prvi realizira i čija je gradnja počela, bit će dizajniran u skladu s LEED Gold certifikatom te A+ energetskom učinkovitošću.

- LEED certifikat znači više od energetske učinkovitosti. Povezan je i s učinkovitošću vode, smanjenjem emisije CO2 i unutarnjom kvalitetom okoliša, odnosno upotrebom prirodnih resursa energije. Unutar zgrade bit će mnogo prirodnog svjetla, sustav State of the art grijanja, sustav ventilacije i hlađenja koji će biti ugodan za okruženje. Koristit će se geotermalni izvori za toplinsku energiju. Svi ovi faktori čine zeleni značaj zgrade - objašnjava Arn Willems, generalni direktor Globe Trade Centrea (GTC), u Hrvatskoj.

Pročelje od stakla i aluminijskih profila izvest će tvrtka KFK, a glavni izvođač radova je Kamgrad

Katovi će imati oko 1600 m2, što znači da relativno velike tvrtke mogu biti smještene na jednoj etaži, kaže Arn Willems

GTC je jedna od vodećih tvrtki za razvoj tržišta nekretnina u Europi, a kod nas im je jedan od prvih projekta bio Avenue Mall u Novom Zagrebu prije desetak godina.

Martix Office Park u Zagrebu, prema njihovim najavama, bit će najsuvremeniji uredski prostor u Hrvatskoj. U GTC-u smatraju da kod uredskih zgrada u Zagrebu postoje nedostaci u kvaliteti ponude i u tome su prepoznali priliku.

Vertikalna komunikacija u zgradi odvija se preko četiri lifta i dva stubišta. Uredi su zamišljeni kao ugodni za rad

SASTANCI

- Zbog globalne krize i recesije nastao je zastoj u razvoju poslovnih zgrada u Zagrebu. Kako se u međuvremenu ekonomija oporavlja, postoje kompanije koje trebaju nove suvremene urede, kojih nema na tržištu. Zato vjerujemo da je pravo vrijeme za naš projekt. Štoviše, vjerujemo da ćemo odmah nakon useljenja Matrix Office Parka vjerojatno u njegovu susjedstvu početi gradnju centra Seven Gardens - ističe Arn Willems.

Zgrade Matrix Office Parka imat će katove površine oko 1600 kvadrata, što znači da relativno velike tvrtke mogu biti smještene na jednoj etaži. Malo je poslovnih zgrada u Zagrebu koje to mogu ponuditi. S druge strane, imat će i urede od 150 četvornih metara za startupe. Matrix zgrade zbog svoje modularne konstrukcije pogodne su za rast tvrtke jer se ured može slagati prema želji, odnosno smanjivati i proširivati pomoću modula. Svaka zgrada ima 272 parkirna mjesta i sadrži parkirališni prostor za bicikle, garderobu i tuševe te punjače za električna vozila. Vertikalna komunikacija u zgradi odvija se preko četiri lifta i dva stubišta. Kad je riječ o samim uredima, u fokusu je GTC Grupe stvaranje ugodne okoline s dovoljno prostora za formalne i neformalne sastanke ili kratke pauze u opuštajućem ambijentu, i to će ih također u ponudi razdvojiti od moguće konkurencije. Prizemlje zgrada zamislili su kao javnu zonu s raznim sadržajima kao što su trgovine namirnica, kemijske čistionice, lokali s hranom, wellness, restorani i ljekarne.

Pitamo tko su mogući idealni zakupci ureda i iz koje industrije.

ZELENE POVRŠINE

- Zgrada je dizajnirana tako da bude što fleksibilnija te da se može prilagoditi i za male zakupce i za one koje traže velike prostore. Ne ciljamo ni na jednu specifičnu industriju, ali očekujemo najveću potražnju od IT kompanija, farmaceutskih tvrtki te profesionalnih davatelja usluga. Već postoji interes za najam, uskoro ćemo sklopiti prve ugovore i očekujemo da ćemo sve iznajmiti do otvorenja - odgovara direktor Arn Willems.

Matrix Office Park dizajnerski je projekt ureda Gobli GmbH iz Graza i tvrtke Troing iz Zagreba. Pročelje od stakla i aluminijskih profila izvest će tvrtka KFK, a glavni izvođač radova je Kamgrad. Projekt vodi tvrtka Interkonzalting. Arhitektura zgrade, kažu u GTC-u, podređena je efektivnosti korištenja prostora i unutarnjoj kvaliteti okoliša. Još je niz zanimljivih detalja koji će se provesti u sklopu ovog projekta, kao što su navodnjavanje zelenih površina kišnicom, agregat kao rezervni izvor napajanja te separatori za pročišćavanje vode.

Foto: Ronald Goršić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:53