AKTUALNO

Prijenosna? Da. Povoljna? Da. Štedljiva? Da. Predivna? Da. Ovi su objekti sve traženiji na našem području!

Kada vam spomenemo obiteljski posao povezan s prirodom, možda vam na prvu ne bi pala na pamet genijalna ekološki održiva ideja koju ćemo vam sada predstaviti.

Eko Koncept je obiteljska tvrtka iz Ljubljane koja je u 21. stoljeće unijela odlične ideje koje su na našim prostorima još od davnina, a uključuju drvo. Naime, od 2009. godine se bave dizajnom i izradom niskoenergetskih prefabriciranih objekata. - Vjerujemo u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i očuvanje tradicije, jer je drvo na ovim prostorima bilo tretirano i upotrebljavano za gradnju već odavno. – kaže nam Katarina, arhitektica iz Eko Koncepta.

Potražnja za niskoenergetskom gradnjom je, kako kažu, na području Slovenije u stalnom porastu, a sve više upita dobivaju iz Austrije i Italije. Njihov tim čini glavni arhitekt Tomaž Noč uz još tri arhitekta, tehnologa i prodajnog referenta, a u samoj proizvodnji sudjeluje još i stolarski tim te montažni tim.

Iza sebe imaju brojne projekte, koji uključuju i obiteljske kuće ali i puno veće i skuplje projekte kao što je glamping kućice na Bledu i vrtić u Ljubljani.

Što su niskoenergetski objekti?

To su objekti koji su građeni posebno s ciljem da bi trošili što manje toplinske energije, i to čak do deset puta manje nego klasično građeni objekti. - Niskoenergetska kuća za grijanje troši od 15 kWh/(m2a) pa sve do 60 kWh/(m2a) godišnje, a većina klasično građenih kuća čak i do deset puta više. S promišljenim izborom materijala, orijentacijom (posebno staklenih površina), dimenzioniranjem i dobrim izolacijskim staklom, možemo već sa minimalnim sredstvima osigurati niskoenergetski objekt. – navodi Katarina.

Drvo koriste upravo zbog svojih ekološki održivih energetskih svojstava. - Drvena montažna kuće ima tu energetsku prednost, da se sami zidovi ne zagrijavaju i ne hlade, a uz pravilan odabir materijala, možemo je izvesti i difuzno otvorenu, što znači da kuća doslovno »diše«.

Od čega se sastoji jedna niskoenergetska kuća?

- Temelj kuće je dobro izoliran prefabriciran ovoj zgrade - stropovi i zidovi, te dobro izolirane staklene površine, koje se pravilno orijentiraju, u kontinentalnoj klimi je to prema jugu i zapadu.. Naši su vanjski zidovi križno lijepljeni masivni zidovi, a inače postoje i drugi sistemi npr. velikotabelni sistem u kojem su zidovi sastavljeni iz drvenih murala i punjeni izolacijom. Sve skupa se sastavlja na klasično rađenoj betonskoj ploči. U drugoj fazi primjenjuje se tehnologija za grijanje i hlađenje. Obično koristimo toplinsku pumpu (najpopularnija je zemlja-zrak) u kombinaciji sa solarnim panelima.

Tim iz Eko Koncepta brine se za izgradnju cijelog objekta. Od samih osnovnih elemenata koji su prethodno napravljeni, preko montaže te provođenja struje i vode u suradnji s lokalnim partnerima. Što se namještaja tiče, također može biti napravljen unaprijed u skladu s dimenzijama kuće i željenim stilom.

Proces izgradnje i cijene

Pitali smo ih i kako teče proces izrade jedne takve kuće. - Uvijek počinjemo od ideje, koja se predstavlja klijentima, a smišljena je prema njihovim željama i mogućnostima. Svaki projekt, iako se radi o našoj tipskoj kući, formira se prema korisnicima, budžetu i lokaciji, a cilj nam je, da u svakom pogledu projekt bude funkcionalan i vizualno privlačan.

Nakon što je klijent zadovoljan s prijedlogom, počinje i druga faza. - Druga faza je pridobivanje građevinske dozvole, kojoj slijedi izrada komponenta u proizvodnji. Taj proces obično traje oko 6. tjedana, a zatim slijedi montaža objekta na terenu. U prosijeku je jedna obiteljska kuća od 150 m2 izvana zatvorena u roku tjedan dana. Od te faze, treba još 2-3 mjeseca do potpune realizacije objekta. – kaže nam Katarina, jedna od arhitektica. Cijene ovih objekata, ovisno o projektu, kreću se od 540€ po jednom kvadratnom metru.

Veliki projekt na Bledu

Najveći projekt do sada im je gradnja vrtića u Ljubljani. Osim toga, ističu i projekt na Bledu za koji su dobili jednu od najvećih nagrada struke, radili su niskoenergetske glamping kućice.

Glamping je spoj kampiranja i glamuroznog odmora. Kao novi oblik smještaja postaje sve popularniji ina našim područjima. Radi se o kampovima koji imaju kućice nalik šatorima u potpunosti opremljene kao prave kuće. Na jednom takvom području Eko Zona postavila je svoje opremljene simetrične niskoenergetske kućice.

Ove niskoenergetske kuće napravljene su za četiri osobe i u potpunosti su opremljene. Projekt se zove "Mini for -4", a za njega su dobili prestižnu nagradu struke RedDot. Potražnja za ovim niskoenergetskim glamping kućicama nakon toga se proširila čak na sjevernu i južnu Ameriku.

Pitali smo ih i smatraju li da će u budućnosti biti sve više potražnje za niskoenergetskim kućama. - Trendovi definitivno idu u tom smjeru. Ovaj način gradnje počeo se koristiti i za veće zgrade, a trenutno je najveći objekt zgrada od 14 katova koja se gradi u Norveškoj. – zaključuje Katarina.

Rad Eko Koncepta možete pratiti na njihovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:43