IDEJE BUDUĆNOSTI

Putinova kuća smjestila se daleko od svega, na osami i poviše guste šume

 @roman_vlasov
Ruski arhitekt i dizajner Roman Vlasov malo je dao mašti na volju i osmislio je izrazito futuristički projekt kuće

Ruski arhitekt i dizajner Roman Vlasov @_vlasov_roman_ malo je dao mašti na volju i osmislio je izrazito futuristički projekt kuće pod nazivom – „Putin's House or a story about what his villa might look like„ odnosno u slobodnom prijevodu „Putinova kuća ili priča o tome kako bi mogla izgledati”. Moramo priznati da je pomalo dugačak naziv za jedan projekt, ali kad se radi o jednoj od najutjecajnijih osoba na svijetu mislim da ne možemo ništa zamjeriti.

image
@roman_vlasov
image
@roman_vlasov

Stambeni prostor kuće smješten je na samo jednoj razini i zapravo u poprilično jednostavnoj organizaciji, dok je glavni naglasak cijele ove priče na dva masivna stupa na kojima kuća stoji. Stupovi izgledaju kao da nemaju kraja dok se gube u gustoj šumi podno vile. Ovako zamišljen projekt postavlja mnoga pitanja na koja Vlaslov još uvijek nije dao odgovor.

image
@roman_vlasov

Projekt Putinove vile predlaže jednu radikalnu i novu interpretaciju moderne arhitekture sa svojom fasadom koja je oslobođena bilo kakvih spona, horizontalnim prozorima i minimalistički odabirom materijala.

U vizualizaciji „Putinove kuće ili priče o tome kako bi mogla izgledati njegova vila” Roman Vlaslov svoje dizajnerske odluke ostavlja otvorenima. Ovaj pomalo dramatični i revolucionarni projekt iako ističe kuću kao skulpturu usred šume koju je doista teško ignorirati, opet na drugu stranu sugerira određenu atmosferu skrovišta nekog zlikovca iz priča o super junacima.

image
@roman_vlasov
image
@roman_vlasov

Kuća je apsolutno neljudskih razmjera, a beskrajnost potpornih stupova ističe bogatu imaginaciju arhitekta Romana Vlahova. Ipak uzdizanje kuće na takve stupove umanjuje njezin otisak na padinu planine i time reducira njezin utjecaj na prirodni kontekst što svjedoči o detaljnom promišljanju ovog projekta koji ne želi ostati samo ideja. Male su vjerojatnosti da ćemo ikada saznati što li je Vlaslov htio poručiti s ovim projektom, ako se takva ideja uopće krije u pozadini, ali svakako moramo pohvaliti dosjetljivost i impresivan dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 11:22