Specijaliteti s Lošinja i Cresa

Sretna Ovca, skriveni gastronomski dragulj adventa

Ukusne delicije i specijaliteti Lošinja i Cresa

U ponudi Sretne Ovce su odabrani autohtoni otočki specijaliteti koje smo doveli na zagrebački advent u suradnji s otočkim OPG-ovima te nekoliko jela koja pripremamo sami u Zagrebu, koristeći sastojke izravno s otoka. Slastice koje nudimo zovemo zaboravljeni deserti, jer se čak i mnogi građani Lošinja i Cresa nisu susreli s tim jelima budući da su to tradicionalna jela koje rade bake (none) po manjim otočkim mjestima.

Olito je poseban tradicionalni cresko-lošinjski desert koji se sastoji od jedinstvene kombinacije grožđica, janjećeg loja, smokava, limuna, ruma, vanilije, šećera, soli i brašna, narezan na ploške, zapečen na svježem maslinovom ulju uz preljev marmelade od smokava.

Grašnjaci su tradicionalni cresko-lošinjski desert, nešto poput prhkih fritula punjenih smjesom marmelade od marelica i oraha.

Gulaš od veprovine i gulaš od janjetine serviran u kruhu od durum brašna, uz ribani ovčji sir. Veprovina i janjetina su domaće, s otoka Cresa i Lošinja

Kobasice od divljači, srne i vepra, pečene na roštilju, narezane i servirane s kiselim zeljem i karameliziranim lukom u okruglom durum kruhu.

Čaj od svježe kadulje s neponovljivim otočkim medom od kadulje.

Domaći lošinjski Limoncello i Kremoncello koji radi sam chef Marco Sasso.

Nudimo i vrući gin s domaćim sokom od jabuke i mandarina.

Vruća čokolada s teraninom ili likerom od višnje.

Buteljirana vrhunska hrvatska vina i pjenušci.

Sretnu Ovcu su kreirali Marko Balenović vlasnik-nasljednik legendarnog lošinjskog cafe bara Triton i chef Marco Sasso (Talijan iz Toskane) vlasnik poznate konobe Bora Bar trattoria & tartufferia u Velom Lošinju. Marco Sasso gostuje kao član žirija za specijalitete od domaće tjestenine u emisiji Master Chef, te gostuje u kulinarskim emisijama U istom loncu te Kruške i jabuke. Često kao gost chef kuha u mnogim poznatim zagrebačkim restoranima poput Barbieri’s, Rougemarin, Otto & Franck, Boban, il Secondo i slični.

Triton je legendarni Lošinjski kafić koji uslužuje goste preko 40 godina. Nalazi se u centru Malog Lošinja čija se terasa prostire na mirnom, intimnom trgu crkve sv. Antuna odvojena zelenilom od glavne rive, Na terasi Tritona preko ljeta nastupaju razni glazbenici koji Triton čine najpopularnijim barom u Malom Lošinju, što uz vjernu publiku redovito pohvaljuju i recenzenti.

Ponudu Sretne Ovce možete okusiti u sklopu Adventa u Zagrebu na Tomislavovu trgu uz umjetnički paviljon, na strani ulaza u klizalište.

Ako si gladan ko' vuk, nađi svoju Sretnu Ovcu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:32