UPALJEN METEOALARM

Snijeg u Zagorju, vjetar izazvao probleme u Slavoniji, nadrealne snimke iz Vojvodine: ‘Ništa se ne vidi!‘

Na stranici Rain alarm vidi se kako na naše prostore stiže oluja s područja Slovenije

Pješčana oluja

 Instagram Screesnhot/

NOVO, 17:55 U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje u utorak je jak vjetar slomio stablo koje je palo na parkirani automobil, za sada nije poznato kolika je šteta na automobilu i ima li ozlijeđenih, a na mjestu događaja su policajci i vatrogasci.

Do pada stabla je došlo oko 14 sati na parkingu kod zgrade pošte u Borovu naselju. Ubrzo su na mjesto događaja stigli policajci, koji su napravili očevid, i vatrogasci koji su isjekli palo stablo.

U Slavoniji je poslije toplog i sunčanog prije podneva, popodne uslijedila promjena vremena, praćena jakim vjetrom i stvaranjem naoblake.

I temperatura je u nekoliko sati pala za 15-tak stupnjeva Celzija. U Osijeku i Slavonskom Brodu popodne je izmjereno oko 7, a u Gradištu kod Županje 8 Celzijevih stupnjeva.


17:53 - Pješčana oluja pogodila je pokrajinu Vojvodinu na sjeveru Republike Srbije, a osobito je loše bilo na cesti između mjesta Kula i Ruski Krstur. Kako piše Blic, automobili su se jedva vidjeli.

- Ovakvo je stanje na sjeverozapadu Vojvodine! Pješčana oluja, izolirane oluje s pljuskovima, grmljavinom i olujnim vjetrom. Olujni, izolirano orkanski, vjetar podiže prašinu i smanjuje vidljivost na nula metara, prema izvještajima, u dijelovima Vojvodine - stoji u objavi na društvenoj mreži Instagram.


16:34 U Hrvatsku je stigla velika promjena vremena, a nevrijeme je zahvatilo i glavni grad. Iako su se Zagrepčani probudili na 18 stupnjeva Celzijevih, u 15 sati izmjereno je svega šest stupnjeva. Kiša i jak vjetar ometaju promet, u centru grada se stvaraju gužve te su mnoge ključne prometnice zakrčene. Na Savskoj cesti, kod Crnatkove, zbog oštećenja gornjeg voda došlo je do zastoja tramvaja pa su neke tramvajske linije preusmjerene.

Više pročitajte OVDJE.


16:26 Zagrebački vatrogasci izvijestili su da su dosad odradili osam intervencija vezanih uz otklanjanje stabala i granja koje je slomio vjetar te da ima i oštećenih automobila, kako javlja HRT.


15:34 Snježne oborine sve su bliže Zagrebu - kamera Žičare Sljeme prikazuje da na vrhu Medvednice također pada snijeg.

image

Snijeg na Sljemenu

/Screenshot/Žičara Sljeme

Vrijeme se pogoršava i u ostatku zemlje, a temperature su u odnosu na jučerašnji dan u dijelovima zemlje pale i za 20 stupnjeva. JVP Osijek javila je da vjetar ruši stabla i na području tog grada te su na Facebooku objaviili i fotografiju.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između čvorova Zaton Doli i Prapratno, kako javlja HAK.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u unutrašnjosti. Zbog ponegdje jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali.


15:03 U ponedjeljak je nevrijeme s olujnim udarima zahvatilo cijelu Njemačku, a slovenski portal 24ur izvijestio je i o tuči i nevremenu u Austriji. Nevrijeme se preko Slovenije - u kojoj u nekim dijelovima zemlje pada snijeg, a zabilježena je i tuča - premješta prema Hrvatskoj, gdje se vremenske prilike, u skladu s najavama, sve više pogoršavaju.

Portal Zagorje International objavio je snimke na kojima se vidi da dijelovima Hrvatskog zagorja pada snijeg. Portal javlja da se radi o mjestima Donji Macelj i Trakošćan.

HAK-ove kamere snimile su snijeg i na graničnom prijelazu Macelj prema Sloveniji, a snijeg pada i na slovenskoj strani granice.

Snijeg je pao i Gornjem Jesenju. "Ovdje pada kao lud. Počeo je oko 13:15 sati", rekao je za Zagorje.com čitatelj iz Gornjeg Jesenja.


Nakon iznimno vrućih dana s ljetnim temperaturama zraka, stigla je najavljivana promjena vremena. Jače naoblačenje s kišom sa sjeverozapada zemlje postupno će se širiti na ostale krajeve. Mjestimice će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 °C, u drugome dijelu dana osjetno zahladnjenje, javlja DHMZ.

U Zagrebu je već stigla naoblaka uz snažan vjetar. Stranica AccuWeather javlja da su naleti vjetra u Zagrebu 46 kilometara na sat.

Na stranici Rain alarm već se vidi kako na naše prostore stiže oluja s područja Slovenije. U Sloveniji je hladna fronta zahvatila Korušku, Štajersku, Prekmurje i Zasavje te napreduje prema jugu i jugozapadu zemlje. Dolaskom hladne fronte temperature naglo padaju, a mjestimice u Štajerskoj i Koruškoj snježna se granica već spušta blizu nizina.

Zbog jakog vjetra Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje na vrijeme, prenosi portal 24ur.

"U pojasu od Gorenjske do Koruške očekuje se od 30 do 60 milimetara oborina. U višim mjestima, iznad 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snijega", Agenciji za okoliš.

Arso, koji je prethodno za danas izdao narančasto upozorenje zbog snježnih prilika za južnu polovicu zemlje, sada je isto upozorenje izdao i za sjeveroistok Slovenije. Mjestimice iznad 500 metara nadmorske visine poslijepodne i navečer bit će zimske prilike, upozorili su.

Istodobno su danas poslijepodne i navečer na primorju mogući vrlo jaki olujni udari koji će prelaziti 100 kilometara na sat, dok će prolazno pojačan sjeveroistočni vjetar zapuhati i drugdje u Sloveniji, prognozirala je dežurna meteorologinja Arsa.

Zbog jake bure Arso je za danas od 14 do 23 sata izdao narančasto upozorenje za buru, na obali je moguća i tramontana.

Portal Koroška Čveka objavio je fotografije tuče koja je pala u Koruškoj. U Štajerskoj i Koruškoj pada i snijeg. Najveću vjerojatnost za snijeg u nizinama imaju i područja Savinjske, Notranjske, Gorenjske i Dolenjske. Nije isključeno da će pokoja pahulja navečer zalepršati u Ljubljani.

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu Hrvatsku.

Zbog jakog je vjetra na snazi žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku, osječku, gospićku, splitsku i kninsku regiju te za srednju i južnu Dalmaciju. Na tim se područjima mogu očekivati olujni udari sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra bit će veći od 65 km/h.

Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju na snazi je narančasti meteoalarm zbog olujne bure. Najjači udari vjetra bit će 65-130 km/h, javlja DHMZ.

Za područje Kvarnera i Kvarnerića na snazi je crveni meteoalarm. Tamo je ujutro moguć mjestimice jak jugozapadnjak i jugo, a navečer vrlo jaka, mjestimice olunja bura. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h).

image

Meteoalarm za 16.4.2024.

Dhmz/

DHMZ je zbog promjene vremena izdao i posebno priopćenje, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:14