FANTASTIČNA PUTOVANJA

TOP DESTINACIJE Ovo je 10 gradova s najluđim novogodišnjim slavljem na svijetu!

 

Svaka proslava Nove godine izgleda isto kao i prethodna: gomila ljudi na gradskim trgovima, petarde i vatromet, nazdravljanje u ponoć i plesanje do zore. Ako vam je dosadila ista rutina svake godine, zašto ne biste na klasično blagdansko pitanje "Gdje ćeš za Novu?" odgovorili "U Pariz!". Sve su popularnije proslave velikih blagdana na nekom novom mjestu kako bi se promjenom scenografije i odlaskom u inozemstvo započela nova godina na najbolji mogući način. Ako još uvijek ne znate gdje biste za Novu, gradovi na našem popisu mjesta su u kojima je proslava Nove godine doista pravi doživljaj!

Chiang Mai, Thailand - November 24, 2015: Traditional monk lights floating balloon made of paper annually at Wat Phan Tao temple during the Loi Krathong Festival.
Getty Images

Chiang Mai, Tajland

U bajkovitom gradiću Chiang Mai na Tajlandu proslava dolaska Nove godine uključuje lijepu tradiciju ispisivanja želja za iduću godinu na papirnate lampione te njihovo puštanje u zrak kada otkuca ponoć! Čarobno!

Group of people enjoying fireworks show in a carnival or holiday. People in silhouette and blurred American flag in background.
Getty Images/iStockphoto

Kairo i Giza, Egipt

Egipćani slave Wepet Renpet odnosno "otvaranje nove godine" koje počinje kada se na nebu pojavi zvijezda Sirius što bi se trebalo dogoditi upravo na Silvestrovo. Slavlje uključuje raskošnu gozbu, prekrasni vatromet i predstavu sa svijetlima, kao i drevne vjerske rituale kojima se slavi pomlađivanje s dolaskom nove godine.

Edinburgh fireworks over the city centre. Fireworks are set off for Edinburgh's Hogmanay (New Year's Eve) and during the Edinburgh Festival and Edinburgh Military Tattoo.
Getty Images/iStockphoto

Sofija, Bugarska

Uz ukusnu gozbu, stanovnici Bugarske sudjeluju u tradiciji koja se zove survakane u sklopu koje djeca lagano tapšaju svoje starije ukrašenim granama drveća kako bi im poželjeli uspješnu novu godinu. Djeci se potom daju nagrade, slatkiši, a potom svi zajedno uživaju u prizorima vatrometa.

Edinburgh, UK - December 30, 2014: Crowds of people carrying flaming torches along Princes Street in central Edinburgh, part of the city's annual celebrations around New Year, or Hogmanay.
Getty Images

Edinburgh, Škotska

Škotska dolazak nove godine slavi velikom proslavom koja traje od tri do pet dana i zove se Hogmanay ili "posljednji dan u godini". Priprema za godinu koja dolazi uključuje sve od dubinskog čišćenja pa do vikinške povorke s bakljama.

night scene of fireworks at Eiffel Tower in Bastille Day, July 14, 2013 in Paris France
Getty Images

Pariz, Francuska

Postoji li atraktivniji prizor od Eiffelovog tornja? Svakako! Eiffelov toranj osvijetljen vatrometom! Uživajte u spektaklu u podnožju ove svjetski poznate znamenitosti, a potom prošećite ukrašenom avenijom Champs-Élysées te se pridružite pravom tulumu na ulici.

Nizozemska

Želite li nešto drugačije za Novu godinu? Pridružite se tisućama Nizozemaca u tradicionalnom zaronu u iznimno hladno more na samu Novu godinu. Jedna od top destinacija za ovu aktivnost je mjesto Scheveningen, ali postoji čak 200 lokacija na kojima možete uživati u ovoj specifičnoj tradiciji.

new orleans french quartier for the new year holiday
Getty Images/iStockphoto

New Orleans, SAD

New Orleans pozdravlja dolazak nove godine ekstravagantnim vatrometom duž obalu Mississippija, a zabava ne završava sa zadnjom ispaljenom raketom. Uputite se u Francusku četvrt i uživajte u živoj glazbi na svakom uglu.

Vienna, Austria - November 30, 2013: Vienna's City Hall Christmas Market
Getty Images

Beč, Austrija

Počnite svoju novu godinu tradicionalnom šetnjom zvanom Silvesterpfad koja počine u 14 sati na Silvestrovo i traje do same Nove godine. Ova šetajuća zabava sastoji s od žive glazbe, plesača i uživanja u ukusnoj hrani i piću.

Sylvester Firework in Davos Switzerland
Getty Images/iStockphoto

Švicarska

Švicarci znaju kako pripremiti vrhunsku proslavu, bilo da se družite s poznatima i slavnima na divljoj zabavi u luksuznom hotelu Gstaad Palace ili uživate u vatrometu u Zurichu.

New York City, USA - December 31, 2011: Crowd gather in Time Square to watch the ball drop on New Year's Eve 2012
Getty Images

New York

Cijeli Times Square na Silvestrovo se pretvara u pješačku zonu koju potom popuni gotovo dva milijuna razdraganih lokalaca i turista. Najzabavniji dio večeri odbrojavanje je do ponoći i promatranje goleme Wartferd kristalne lopte kako se spušta među posjetitelje, kao i trenutak izbacivanja više od 1300 kilograma konfeta po veselim čestitarima.

Izvor: AD

Foto: iStock

Izdvajamo

Iz drugih medija