Nikoga ne trebaju

Žene su shvatile da im je ovo poželjna opcija: Trend solo putovanja, prisutan i u Hrvatskoj, to potvrđuje

Istraživanje se temelji na uzorku od više od 100.000 žena

Sve je više solo putnica

 Dusko Marusic/Cropix

Trend solo putovanja žena drastično raste, a priključuju se sve više i putnice iz Hrvatske, pokazalo je i najnovije istraživanje platforme GetByBus.com koje su napravili u povodu nadolazećeg Dana žena. Istraživanje se temelji na uzorku od više od 100.000 putnica koje su koristile njihove platforme za kupnju autobusnih karata u svrhu samostalnog putovanja, i ono je pokazalo da se u odnosu na 2022. godinu broj solo putovanja žena iz Hrvatske u 2023. godini povećao za čak 21 posto.

Na platformi primjećuju da žene u Hrvatskoj više istražuju o putovanjima nego muškarci, uz navod da 62 posto njihovih pratitelja na Instagramu čine žene.

Žene su solo putovale najviše u kolovozu, listopadu i prosincu. Solo putnice za svoje destinacije u Hrvatskoj najčešće biraju Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik i Šibenik, slijede ih Rijeka, Pula, grad Hvar i Makarska, a posljednje mjesto u top 10 zauzima Osijek. Izvan Hrvatske najpopularnija odredišta su im Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Italija, Švicarska, Mađarska, Slovenija, Grčka, Bugarska i Češka.

Važan faktor samostalnih putovanja je osjećaj sigurnosti, što posebno vole istaknuti žene iz inozemstva koje se odluče za putovanje u Hrvatsku, kažu u GetByBusu.

Tako je i Hrvatska sve popularnija destinacija za solo putnice i zauzela je visoko 14. mjesto od ukupno 163 zemalja na listi najsigurnijih zemalja svijeta.

Rezultati iz njihove baze pokazali su da Hrvatsku u solo aranžmanu najčešće posjećuju Amerikanke, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja iznosi rekordnih 78 posto.

Ruskinje i Njemice se ističu s udjelima od 66 posto i 64 posto. Engleskinje, Finkinje i Talijanke zauzele su svoja mjesta na ljestvici sa 60 posto, 57 posto te 54 posto. Putnice iz Austrije i BiH dijele poziciju s 53 posto udjela u ukupnom broju solo putovanja žena u Hrvatsku, nakon kojih slijede Čehinje s 51 posto te Norvežanke s udjelom od 50 posto.

Najviše hrvatskih solo putnica dolazi iz Zagreba, čak 24 posto žena iz Zagreba prošle je godine realiziralo barem jedno samostalno putovanje, prate ih Zadranke, Splićanke i Šibenčanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:30