Uradi sam

Uživanje na otvorenom

Pogledajte vrtnu oazu Anite Rinkovec u potpunosti napravljenu od paleta

Anitu Rinkovec palete kao materijal koji je odbačen, a iskoristiv u različite svrhe već dugo privlače. Kroz zimske mjesece, u duge zimske večeri, počela je s bojanjem paleta pa od njih napravila stolić, vješalicu, ormarić, policu… Otkrivajući što još može napraviti od njih, naletjela je na internetu na nekoliko fotografija terasa od paleta i tako se rodila ideja za sunčalište.

Detaljne pripreme

– Odmah mi se to činilo kao primamljivo rješenje za terasu oko bazena, gdje već godinama pokušavamo napraviti smislenu ogradu i zaklon od neželjenih pogleda. Cilj sam zacrtala već tijekom siječnja, napravila sam okvirnu skicu da vidim koliko mi paleta treba zatim smo sin i ja krenuli u realizaciju. Koristili smo 41 paletu dimenzija 1100 puta 1300 cm i 15-ak komada ostataka koje smo iskoristili kao ogradice oko terase. Da bi palete bile pripremljene za bojanje i, naravno, za sigurno hodanje bosim nogama po njima, trebalo ih je prvo dobro očistiti, pobrusiti i pozabijati čavle koji su izvirivali – objašnjava nam Anita proces izrade.

Kako bi terasa dobila poseban štih, članovi obitelji ukrasili su je brojnim sitnicama poput krletki, svijeća i lanterni, a tijekom doručka tu se mogu vidjeti i razne staklene zdjele i pletene košarice

Vrijedni pomoćnici

Sin Igor i ona dva dana su brusili i dva dana bojili palete laganim i tankim slojem bijele boje za drvo, koju su nanosili pištoljem za špricanje boje. Prije nego što su postavili palete na predviđeno mjesto, poravnali su tlo nasipavanjem sloja zemlje, na to postavili kvalitetan geotekstil da ne bi probila trava i tek onda stavili palete. Palete su nanizane i okomito, duž ograde na visinu 130 cm, te u lijevom kutu kao zaštita od neželjenih pogleda, pa je i terasa dimenzija 550 puta 650 cm ograđena paletama visine 40 cm. U ogradice je posađeno ljetno cvijeće i trajnice. Većinu posla Anita je uspjela obaviti sama, ali za neke stvari nužni su joj bili pomoćnici.

– Iako sam dosta posla obavila sama, važna mi je bila fizička pomoć sina koji je pomogao brusiti palete i postaviti ih na mjesto. Kada je terasa postavljena, u pomoć pristiže i kći Irina, koja odabire boje i dodatake. Odlučile smo se na bijelo-plavu kombinaciju zato što bijela djeluje čisto, a kako je bazen plave boje, ona se također lijepo uklapa u kompoziciju. Ležaljke koje smo imale otprije upotpunile smo plavim ručnicima za ležaljke i bijelim suncobranom. Od paleta je također složen stol te okolne klupe na koje smo stavile 5 cm spužve za koje nam je baka sašila navlake od starih prekrivača od finog bijelog pamučnog platna, koje smo dugo imali izvan upotrebe. Kupila sam male anatomske jastuke i prekrasan plavi frotir u metraži, gdje je opet baka uskočila i sašila navlake za jastučiće – hvali nam Anita Rinkovec svoje pomoćnike.

Spremište za jastuke

Obiteljski ljubimac mačak Cooper također je dobio svoj jastuk i svoje mjesto na terasi, a neugledni limeni sanduk s tavana prešprican je u plavu boju i odlično služi za spremanje jastuka i spužvi preko noći i kad se terasa ne koristi. Osim osnovnih stvari, tu su i detalji poput bijele krletke, svijeće, velike bijele lanterne, zdjele s voćem, te lijepe pletene košare za odlaganje odjeće tijekom sunčanja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:10