Vrata u pakao!

VIDEO Gigantska goruća rupa smještena u srcu pustinje

Derwez

Na prvi pogled ovo bi mogao biti dramatični prizor nekog znanstveno-fantastičnog filma. No, ova gigantska goruća rupa smještena u srcu pustinje Karakum nije posljedice napada na Zemlju iz svemira, već krater koji gori više od 40 godina.

Dobrodošli u Derweze u Turkmenistan ili kako ga mještani zovu “Vrata u pakao”. Sovjetski su geolozi 1971. godine bušili spilju ispunjenu prirodnim plinom. No, tlo se ispod bušilice urušilo ostavljajući rupu promjera 70 metara. U strahu da će rupa dovesti do otpuštanja otrovnih plinova, tim je odlučio da ju spali. Postojala je nada da će iskoristiti sav plin za nekoliko dana, ali plin još uvijek i danas gori. Plamen generira zlatni sjaj koji se može vidjeti kilometrima oko Derweze, sela s populacijom od oko 350 stanovnika. Krater se nalazi oko 260 km sjeverno od Ashgabata, glavnog grada Turkmenistana.

U travnju 2010. godine predsjednik zemlje Gurbanguly Berdimuhamedow posjetio je mjesto i naredio da se rupa trebala zatvoriti, ali to se još nije dogodilo. Karakum pustinja koji pokriva veći dio Turkmenistana nalazi se istočno od Kaspijskog jezera i riječ je o području koje ima značajne izvore nafte i prirodnog plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:33