NOVOSTI I TRENDOVI

30+ razloga zašto volimo terrazzo podove

Ako ste se zaželjeli boja, raznolikosti i neobičnih oblika u svome domu, terrazzo može biti odgovor na vaše želje. Pogledajte koje novosti i trendove nam je donijelo usavršavanje tehnologija i tehnika izrade...

Terrazzo je drevna tehnika izrade podnih obloga. Iako ga mnogi povezuju s modernim dizajnom, terrazzo svoje ishodište ima u tradiciji mozaika još iz drevnog Egipta, a oblik koji mi poznajemo tijekom stoljeća se razvijao u Italiji. Postoji predaja da je sam nastanak terrazza kakav danas poznajemo nastao sasvim slučajno tako što su umjetnici koji su se bavili mozaikom i kiparstvom višak materijala bacali na terase. S vremenom je materijal prianjao uz zemlju, stvarajući vizualno zahvalnu i dopadljivu podlogu.

Šarenilo boja

Oblik epoxy terrazza odličan je izbor za bojane uzorke, odnosno zamisli i nacrte i crteže, a zbog težine idealan je za postavljanje na različitim površinama

Mid-century modern, navy blue armchair and a retro wooden table in a white living room interior with lastrico pattern on the wall and floor. Real photo.
Getty Images/iStockphoto

Na samim počecima izvođen je u mješavini kamenog agregata, vapna i kozjeg mlijeka. U vlažnom stanju ugrađivao se na očišćenu podlogu te se nakon sušenja ručno brusio i zaglađivao u ravnu i kontinuiranu podnu površinu. Terrazzo koristi zrna kamenog agregata raznih veličina i boja, koja su zbog svoje mekoće podesna za brušenje. Postavljanje i slaganje površina raznih oblika i uzoraka omogućava živopisne i bogate podne uzorke te kreiranje impresivnih glatkih i sjajnih podnih površina. Razvojem tijekom stoljeća te primjenom novih tehnologija, cementnih veziva i usavršavanjem strojeva za brušenje i poliranje terrazzo postaje svakodnevni i nezaobilazni graditeljsko-obrtnički materijal u obradi podnih površina i na našim prostorima. Uz drvene obloge, parket podove, terrazzo je glavni materijal za obradu podnih površina obiteljskih kuća, ali jednako tako i građevina društvene ili javne namjene. Razvojem novih tehnologija, materijala i podnih obloga, prvenstveno keramike i tapisona, ova tehnika zbog svoje tehnološke sporosti ugradnje i vezanosti uz vrhunski obrtnički profil ljudi koji su ga izrađivali biva istisnuta iz primjene u masovnoj gradnji.

Raznolikost motiva

Mogućnosti terrazza su nebrojene, ovisno o vašim željama i prostoru možete dati izraditi terrazzo kakav god zamislite

3d rendering of a white and grey contemporary modern bathroom	with blck terrazzo floor a wooden stool and modern retro hanging lamps
Getty Images/iStockphoto

Danas je opet došlo do svojevrsnog obrata pa terrazzo doživljava svoj veliki povratak s jednim suvremenim okretom u smislu odabira vedrijih i odvažnijih boja, korištenjem velikih komada kamena i u smislu samog korištenja u kućanskom namještaju i dodacima odjeći. Jedni kažu da se samo radi o trendu dok drugi doista shvaćaju njegovu pravu vrijednost. Istražili smo o čemu se tu radi, a vama ćemo prepustiti da odlučite je li ovaj povratak zaslužen.

Postoji nekoliko različitih vrsta terrazza, a među najpoznatijim i najpopularnijim su cementni terrazzo i epoxy terrazzo koji je u jednu ruku i zaslužan za trenutni povratak terrazza u naše domove. Cementni terrazzo je najuobičajeniji i najpoznatiji oblik terrazza. Postoji više načina izrade cementnog terrazza, koji su klasificirani po načinu miješanja, postavljanja i debljine završnog sloja. Cementni terrazzo je uglavnom prisutan u prostorima koji bilježe velik protok ljudi, kao što su mnogi javni prostori, zračne luke, sveučilišta ili bolnice, prvenstveno zato što je izrazito izdržljiv i otporan na razne podražaje i vremenske uvjete, a uz to je i svojim izgledom vrlo privlačan.

living4media / Content Agency

Kod samog ugrađivanja ovog tipa terrazza jako je važno paziti na vremenske uvjete kako ne bi došlo do pucanja, kao i na samu pripremu, koja obuhvaća miješanje i postavljanje, kako bi se osigurala postojanost i do 60 godina nakon nastanka. Cementni terrazzo malo je kompliciraniji za pripremu od epoxy terrazza, a ujedno je i skuplji, ali zato bilježi veću izdržljivost i prvenstveno je namijenjen vanjskim prostorima ili ulaznim pretprostorima, dok epoxy terrazzo svoju poziciju više zauzima u interijerima. Cementni terrazzo je uglavnom podna obloga, iako ga ponegdje nalazimo i u vertikalnom obliku ili u nekim primjerima kao dio kuhinjskog namještaja. No, u tim oblicima u posljednje vrijeme uvelike ga zamjenjuje epoxy terrazzo zbog svoje lakoće, manje cijene i življih boja.

living4media

Epoxy terrazzo se izrađuje pomoću visokodekorativne smole koja je ujedno i visokokvalitetni materijal za oblaganje podova, zidova i drugih površina. Njezina prednost leži u velikoj elastičnosti i čvrstoći te u činjenici da se može dekorirati na nebrojeno mnogo načina. Ovakav oblik terrazza odličan je za bojane uzorke, odnosno zamisli i nacrte (crteže). Zbog male težine i ugibljivosti idealan je za postavljanje na različitim površinama, a niska sposobnost upijanja omogućava najniže troškove održavanja. Stakleni i drugi dekorativni agregat povećava troškove izvedbe.

U razgovoru sa specijalistom za završne radove u građevinarstvu Ženkom Bercom saznajemo da Hrvatska prati trendove povratka terrazza pa posla u posljednje vrijeme ne nedostaje. Također nam objašnjava da obujam posla obuhvaća i postavljanje vanjskog terrazza, ali i unutarnjeg.

living4media

Razlike u cijeni variraju ovisno o konačnoj obradi terrazza: ako je u pitanju brušenje, troškovi su veći, a ako odaberete prani terrazzo, izdvojit ćete manju cijenu. Iznosi se kreću u rasponu od 80 do 200 eura po metru kvadratnom s uključenim materijalom. Iako se u Hrvatskoj bilježi porast ugradnje terrazza, kod nas je to još uvijek tradicionalna metoda cementnog terrazza, dok epoxy terrazzo još traži svoje mjesto. Osim tvrtke Prijevozništvo i završni radovi Berc, u izradi terrazza u Hrvatskoj su se još istaknuli i tvrtka Visio iz Osijeka, zagrebački Rez te Duly iz Ludbrega.

living4media

Zanimljivo je još napomenuti za sve one koji nemaju prostora za terrazzo pod ili zid u svom domu, a ipak su zaljubljenici u ovu tehniku, da svoje apetite mogu zadovoljiti manjim predmetima izrađenima u istoj tehnici koje mogu pronaći na Gnijezdo.hr (pomoćni stolić), Prima namještaju (stolna svjetiljka), Zara Homeu (svjetiljka terrazzo), Europosterima (fototapeta 200 x 133 za 639,90 kuna) ili na posteljini u Ikei. Terrazzo u svom domu možete vjerno zamijeniti i kupnjom pločica u Keramici Modus ili Vodotehnici s pločicama velikih dimenzija od Sant’ Agostina - New Deco te u Termolu gdje možete nabaviti pločice dimenzija 60 x 25 za 94,50 kuna.

Foto: iStock photos, Living4Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 01:06