Šesta izložba iz opsežnog ciklusa

Centar Zagreba kroz oči arhitekta Tonija Bešlića

U Centru za kulturu Trešnjevka, točnije, galeriji Modular specijaliziranoj za arhitekturu i dizajn, 27. ožujka otvorena je izložba “Središte grada/od sivila zapuštenih fasada do nastavka stvaranja Cityja”

Autor izložbe je arhitekt Toni Bešlić, kojemu je, u suradnji s fotografom Nikolom Šimunićem, ovo šesta izložba u ciklusu od njih čak trinaest. Naime, Bešlićeva je zamisao provesti ciklus izložbi koje bi predstavljale arhitekturu zagrebačkih četvrti. Do sada publika je imala priliku vidjeti kako arhitekt doživljava Črnomerec, Trešnjevku, Stenjevec, Maksimir i Podsljemensku zonu. Posljednja izložba u nizu, ona koja se tiče samog centra naše metropole, nastala je na isti način kao i njezine prethodnice.

KATALOG

- Šetajući zagrebačkim četvrtima, pa tako i samim Centrom, kolega fotograf Nikola Šimunić i ja prikazali smo ne samo najbolje građevine, već i one koje smatramo lošim arhitektonskim ostvarenjima - govori Toni Bešlić, naglašavajući da je poanta u katalozima predstavljenim na izložbi.

- Ovdje se nalaze svi tekstovi, ali i fotografije koje ih prate. Smisao je da su katalozi svojevrsna baza podataka koja predstavlja atmosferu grada i kulturu građenja unazad tridesetak godina - pojašnjava autor.

Bešlić tako navodi, primjerice, Importanne Galeriju kao primjer izuzetno estetski loše gradnje, zbog njezinih, kako kaže, nelijepih fasada. Nadalje, često polemiziran Centar Cvjetni naziva vrhunskom građevinom, čiji je arhitektonski značaj, kako smatra, umanjen zbog svih poznatih nam konotacija koje se uz tu građevinu povezuju.

NASTAVAK CIKLUSA

Šimunićeve fotografije, pak, snimljene su iz vizure prosječnog promatrača, bez potrebe da se pojedina zgrada prikaže ljepše ili pak ružnije od njezina objektivna izgleda.

Trenutni postav možete pogledati do 9. travnja, a arhitektonsko-fotografski dvojac do kraja godine priprema još dvije izložbe - Novi Zagreb i Dubrava.

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:22