PROFIL: ANA SAVIĆ IZ ANAESKERAMIK

Elegantni proizvodi od keramike za vaš dom

Jeste li čuli za brend anaesKeramik u sklopu kojega se nudi široka paleta divnih keramičkih predmeta, od šalica i zdjela preko tanjura pa sve do vaza i posuda za cvijeće? Ukratko, svih onih manjih dekorativnih stvari koje čine naš dom, ali i život ljepšim.

Osnivačica brenda, Ana Savić iz srpskog Kruševca, za sebe kaže da je prije svega mama koja voli šumu, putovanja u nepoznato i dobru glazbu. Po struci je pejzažni arhitekt, a splet okolnosti ju je prije desetak godina odveo u Indoneziju, zemlju koja ju je, otkriva, odmah osvojila. Tamo se upoznala s glinom te je keramika postala njezina velika strast i ljubav.


- Živjela sam četiri godine na Baliju gdje sam učila o svim tajnama lončarstva - priča nam simpatična i kreativna Ana koja je pri povratku iz Indonezije u rodni grad odlučila osnovati svoj studio keramike.
- Nije tu bilo nekog planiranja i pretjeranog razmišljanja o financijskoj strani, samo sam shvatila da želim živjeti od zanata koji imam u rukama. Bilo je uzbudljivo, ukratko put u nepoznato. Znanje o lončarstvu sam, naime, stjecala u zemlji s tropskom klimom gdje su svi studiji poluotvoreni i koriste se peći na plin, a našla sam se u situaciji da studio osnivam u stanu gdje živim, dakle nije ni kuća... Sve sam morala prilagoditi novostečenoj situaciji, ali to su počeci nakon kojih je uslijedilo dosta rada, učenja na pogreškama i analiziranja - otkriva Ana i dodaje kako je glina bila nekako i logičan materijal koji obilježava njezin radni put. Naime, glina je zemlja, može se reći i blato, a ona se oduvijek voljela igrati zemljom, kuhati ručak od blata i raditi tunele u pijesku.


- Nikada nisam radila drugim materijalima jer je ljubav prema glini apsolutna, neusporediva i neobjašnjiva, barem zasad. Zadovoljstvo rada zemljom odnosno glinom u velikoj je mjeri povezano s mojom ljubavlju prema prirodi - ističe.

Pitamo Anu i kako teče proces izrade nekog njezina proizvoda.
- Proces je dugotrajan, ali ne može se govoriti o vremenu za izradu jednog predmeta jer je riječ o proizvodnji onoliko predmeta koliko ih je potrebno da bi se napunila peć, iako ima izuzetaka kada rok izrade ima imperativ nad ekonomičnošću. Tijekom jednog dana izradim oko 20 predmeta. Sutradan, kada se glina malo osuši, radi se obrada predmeta specijalnim nožićima i dodavanje elemenata kao što su drške ili nogice. Predmeti se zatim suše. Proces izrade predmeta traje tri do četiri tjedna. Kada je napravljena dovoljna količina i kada su svi predmeti potpuno suhi, prelazi se na pečenje. Nakon dan-dva predmeti su spremni za glaziranje.

Sam proces glaziranja i ukrašavanja traje dva-tri dana. Zatim samo pečenje i hlađenje peći traje oko 48 sati. Slijedi slatko uzbuđenje otvaranja peći. Ponekad neki predmeti ne uspiju, često se dobije rezultat koji nismo željeli, ali nakon dugogodišnje prakse mogu sve to bolje kontrolirati - objašnjava i dodaje kako je u planu izrada anaesKeramik online shopa.
Svi zainteresirani i potencijalni kupci mogu je dotad kontaktirati putem Instagrama anaesKeramik i Facebook stranice anaesKeramik.

Foto: Ivan Tasić/Ana Savić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:32