istraživanje gravitacije

Food Odyssey, jedinstveno iskustvo kušanja hrane

U malom slovenskom selu Vitanje održana je zanimljiva izložba projekta škole AA Visiting School Nanotourism koja je za tu priliku udružila snage s Kulturnim centrom europske svemirske tehnologije (KSEVT) i lokalnim restoranom Gastuž. Međunarodni projektni tim, čiji je član bila i Roberta Juričić iz Hrvatske, odlučio je istražiti temu gravitacije i ljudskog iskustva u svemiru te kako ona utječe na način na koji se poslužuje i konzumira hrana.



Projekt imena Food Odyssey bavi se razlikom između rituala hranjenja i konzumiranja hrane na zemlji i u svemiru. Tradicionalni niz sljedova prava je odiseja koja vodi kroz specifične uvjete gravitacije te predstavlja promjenu percepcije hrane na temelju okusa i različitih načina posluživanja hrane.

Ova eksperimentalna instalacija eliminira klasične elemente koji prate konzumaciju hrane, poput stola na kojem se ona poslužuje, stolice na kojoj sjedimo dok jedemo, posuđa iz kojeg jedemo, kao i pribora za jelo pod pretpostavkom da svega toga u svemiru nema. U školi su razvili nekoliko načina na koje se hrana može konzumirati čak i bez navedenih pomagala pa su tako posjetitelji mogli hvatati predjelo koje lebdi pomoću balona ispunjenih helijem, degustirati glavno jelo postavljeno na zidu prostorije bez korištenja ruku i tako dalje.




U sklopu komplementarnog projekta Gravity ostvarena je suradnja s vinarijom Zlatni Grič, pri čemu je osmišljena eksperimentalna avantura degustacije vina. Kušanje vina u prostoru KSEVT-a pretvoreno je u pravi performans s nizom cjevčica koje prenose gutljaj vina iz vrećice pa do usta kušača, tjerajući ga pritom da izvija i naginje kako bi dosegao taj gutljaj. Uključivanjem svemirske tehnologije studenti su preoblikovali tradicionalni način na koji konzumiramo hranu i vino u uzbudljivo i jedinstveno iskustvo.



Izvor: YellowTrace

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 04:30