Idemo do pobjede!

Izvadite tabletiće svojih majki i baka i podržite tako Baby Lasagnu danas u finalu Eurosonga!

 JESSICA GOW/AFP/PROFIMEDIA/JESSICA GOW/AFP/PROFIMEDIA

Društveno-umjetnička instalacija "Ženski rad, dobar hlad" napravljena je od ručno rađenih stolnjaka i miljeića ili tabletića, kako ih već tko zove.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

- Miljeiće i druge ženske ručne radove povezali smo šivaćim strojem, ojačali ih pamučnim trakama te uštirkali i impregnirali kako bismo ih zaštitili od vanjskih vremenskih uvjeta - kaže Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih o instalaciji koja je prošle godine u ljetnim mjesecima krasila šibensku Masnu ulicu (Zagrebačka ulica). Točna lokacija su bila dva osunčana raskrižja na kojima je uočeno da je najjače sunce ljeti i kojima je prolazak otežan zbog izuzetne topline. U nastavku vam donosimo što smo tada pisali o ovoj temi, a koja danas znači još više kada je finale Eurosonga na kojem boje Hrvatske brani Baby Lasagna, trenutno favorit broj 1. na kladionicama. Naime, tabletić ili kako Istrijani zovu ovaj predmet - čentrin, ukrasni je podmetač izrađen od čipke ili vezen. Stavljao se na noćne ormariće, komode, stolove, ispod vaza...Popularnost ovog predmeta naglo je porasla kada se na sceni pojavio naš Baby Lasagna sa svojim originalnim outfitom - košuljom širokih rukava od raskošne čipke.

image
JESSICA GOW/AFP/PROFIMEDIA/JESSICA GOW/AFP/PROFIMEDIA

A sada malo o šibenskoj instalaciji koja nas je oduševila 2023. godine.

- Ovaj ručno rađeni kolaž rezultat je rada brojnih žena. Prvenstveno, žena koje su to u proteklim desetljećima kukičale, onda onih koje su odlučile ustupiti nam te radove, a na kraju su samu instalaciju izradile akademska kiparica Tijana Mihailović, ja i volonterke koje su se odazivale našim radionicama šivanja u našem društvenom centru gdje je sve to nastajalo u posljednjih šest mjeseci - objašnjava Maja Šintić.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

Otkriva kako su na ideju došli primijetivši da njihova generacija koja renovira stanove svojih baka ili se seli ne zna što bi s takvim ručnim radovima, zbog čega oni često završe u otpadu ili su pospremljeni na tavane ili u ormare u vječnom iščekivanju neke buduće namjene. Smatrali su kako treba na neki način istaknuti vrijednost ručnog rada, posebno ručnog rada brojnih žena koji je nastajao tijekom godina, a bio je vezan isključivo uz sferu obiteljskog doma. Htjeli su da ti radovi izađu u javnu sferu te otvoriti pitanje mogućnosti njihove daljnje ili ponovne upotrebe u nadi da će ljudi, kada vide ovu instalaciju, izvaditi svoje ručne radove koje imaju i razmisliti kako ih upotrijebiti ili se barem prisjetiti marljivog truda i vještine članica svojih obitelji.

image

ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH

ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

- Ovaj rad također ukazuje na izmijenjenu ulogu žene u današnjem društvu i slobode koje su žene u međuvremenu ostvarile te mogućnosti koje danas imaju. Te slobode stečene trudom upravo prethodnih generacija žena treba očuvati, njegovati i koristiti, naslanjajući se na priču ženske povijesti. Sve to dodatno je pojačano izabranom formom sjenila za javni prostor koji onda otvara i priču klimatskih promjena te potrebe da se na različite načine javni prostori zaštite od nesnosnih vrućina, a ponovnom upotrebom postojećih radova koji su izgubili funkciju poštuju se načela ponovne upotrebe i recikliranja, odnosno nadcikliranja u ovom slučaju. Izuzetno nam je važna i forma kolaža (patchworka) koja simbolizira različitosti koje imamo u našem društvu, a koje povezane zajedno grade nešto korisno, hlad ispod kojega je opet omogućena socijalna interakcija prolaznika jedne od glavnih šibenskih ulica u staroj jezgri. Slojevit rad, rekle bismo, koji sigurno omogućava više od jednog čitanja - kaže Maja Šintić.

image
ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH/

Dodaje da je izrađeno pet pojedinačnih sjenila: jedno okruglog oblika, a ostala pravokutnog od stolnjaka i tabletića (miljeića) koje su donirale građanke Šibenika i njegove okolice. Sveukupno je izrađeno 30-ak kvadrata sjenila za javni prostor. Najposebnije je kod sjenila da se uzorci na tabletićima reflektiraju na tlo tako da su sjene koje se stvaraju ornamentalne.

Šibenska udruga mladih djeluje u Šibeniku od 2009. godine i bavi se kreativnim i kulturnim aktiviranjem mladih putem radionica, zagovaranjem adekvatnih javnih politika za mlade, žene i kulturu te nizom drugih ad hoc projekata ovisno o lokalnim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 19:49