FINO I PREDIVNO!

Jeste li znali da je danas Dan sladoleda? Ovi će lijepi sladoledi otopiti vaše srce

Ljeto je stiglo, a visoke je temperature najbolje rashladiti sladoledom, zar ne? Zašto se danas ne biste ohladili s kuglicom ili dvije sladoleda na Dan sladoleda?

Ohladite se kuglicom (ili dvije) osvježavajućeg sladoleda na Dan sladoleda, koji se, vjerovali ili ne obilježava upravo danas, točnije, svaku treću nedjelju u srpnju (21.07.) od 1984. godine u Americi.

Foto: Instagram/@paolosgelatoatl

Ovaj neslužbeni praznik slavi najdražu ljetnu slatku poslasticu, a nastao je službenim proglasom predsjednika Ronalda Reagana 1984. godine. Iako je zamišljen da se slavi samo jednom - 15. srpnja 1984. godine, industrija sladoleda odlučila je nastaviti tradiciju sve do danas, na radost svih nas.

Kinesko podrijetlo

Kao poslastica, sladoled ima dugu i raznoliku povijest. Neki povjesničari vjeruju da su Kinezi odgovorni za nastanak najranijih inačica ovog deserta, dok drugi sugeriraju da su Rimljani miješali snijeg s medom i voćem kako bi stvorili prvi prototip sladoleda. Bilo kako bilo, rani tipovi sladoleda nisu ni do "koljena" sladoledu s kojim smo danas upoznati.

Foto: Instagram/@baskinrobbinsaustralia

Samo za kraljevstvo

Prije nego što su hladnjaci postali uobičajena kuhinjska oprema, sladoled je bio hrana isključivo rezervirana za kraljevsku obitelj i bogataše te se jeo samo u posebnim prigodama. Razvoj tehnologije hlađenja brzo je učinio sladoled uobičajenim desertom diljem svijeta. Danas, svi mogu napraviti sladoled kod kuće, a mnogi slastičari od osvježavajućih šarenih kuglica rade prava mala remek-djela.

"Roses are red, violets are blue, flowers are nice, but I prefer food"

Iako Amerika prednjači kada su u pitanju novi okusi i besramno neodoljive vrste sladoleda, ni mi u Europi nismo za zanemariti, a kako bismo uveličali ovaj sjajan praznik, donosimo naš odabir sladoleda koji su "pokorili" svijet i postali svjetski poznati kako dizajnom tako i okusima.

Foto: Instagram/@earthy.josi

I napominjemo, život u Europi vas ne sprječava da proslavite ovaj genijalni praznik. Uostalom, sladoled je ukusna poslastica u svim kulturama.

Napravite danas svoj sladoled i poslužite ga obitelji i prijateljima. Umorni ste od uobičajenog sladoleda od vanilije ili jagode? Budite kreativni sa svojim okusima. Zašto ne biste dodali metvice vašem sladoledu od jagoda? Ili komadiće slanine na sladoled od karamele?

Foto: Instagram/@aliciavalenski

Ne volite običan sladoled? Pokušajte napraviti sendvič od sladoleda ili kolač od sladoleda?

Foto: Instagram/@dentalni_hygienistka_lucie

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:19