MADE IN CROATIA

Lampe i stolovi dečka s Kustošije odišu sirovom elegancijom i imaju mušku energiju kao dobre cigare

Kako je dečko s Kustošije postao prvo pejzažni arhitekt, a onda dizajner lampi prema ultramodernom re-use konceptu?

Lampe i manji stolovi izrađeni od drva, aluminija i bakra iz kolekcije Black Moon odišu sirovom elegancijom i imaju onu neku mušku energiju kao, recimo, dobre cigare. Fascinacija njihova autora Ivana Jurateka prema raznim materijalima počela je još dok se sa svojom ekipom kao dječak igrao na divljem odlagalištu krupnog otpada. Odrastao je u Gornjoj Kustošiji u Zagrebu, na podsljemenskim brežuljcima. U susjedstvu je bilo dosta djece i najčešće su se igrali u šumi i na okolnim livadama, ali najzabavnije je bilo na odlagalištu prepunom željeznih olupina. Ljubav prema obradi materijala također ide iz djetinjstva.

- Nisam imao previše igračaka, a ono što jesam morao sam dijeliti s bratom i sestrom. Snalazio sam se na razne načine. U dvorištu naše kuće, punom građevinskog materijala, pomoću dasaka, čavala i žice izrađivao sam sve što nisam imao, od golova za nogomet pa do pušaka. Uz to sam često pomagao mami oko domaćih životinja i povrtnjaka, ne toliko iz obveze koliko iz ljubavi prema živom svijetu - kaže Ivan Juratek.

U to je vrijeme, kako kaže, naučio da posao ne treba biti samo sušta odgovornost, nego može biti i zabava.

Pred kraj srednje škole počeo je otkrivati umjetnost. Studij krajobrazne arhitekture pokazao se idealnim zato što je spajao živu komponentu i kreativno oblikovanje. Nakon studija radi u jednoj tvrtki na projektiranju i izvođenju otvorenih prostora. Postaje član Hrvatske komore arhitekata kao ovlašteni krajobrazni arhitekt, što je i danas njegovo primarno zanimanje.

- Tijekom studija počinjem raditi s bakrom i aluminijem. Privukla me njihova podatnost, a opet i trajnost. Uz bakar su vezani i počeci razvoja čovječanstva, što mu daje dodatnu mistiku. Izrađivao sam nakit, i to metodom hladnog kovanja. Volim i srebro, dok mi zlato nije previše drago, ponajviše zbog simbolike materijalizma. Nedavno sam počeo raditi i sa željezom i to je jedini materijal koji obrađujem varenjem - govori Juratek.

Drvo je za njega posebna priča. Ne predstavlja samo idealan građevinski materijal koji odiše toplinom, već ga cijeni i jer je ranije bilo dio živog bića.

U Gornjoj Kustošiji i dalje ima malu radionu/atelijer. Lampe i ostale artefakte namijenjene prodaji za kolekciju Black Moon počeo je proizvoditi prije dvije godine.

- Black Moon, po čemu je nazvan brend, važan je astrološki element, ali i dio mnogih mitologija. U svojoj osnovi predstavlja mjesto apsolutne praznine koja je zapravo punina zbog zbijenosti i često je vezan uz aspekt uništenja. Budući da radim s materijalima koje praktički "ukradem" od propadanja, pojam crnog mjeseca odgovara rubnom stanju u kojem sam ih pronašao - objašnjava autor.

Materijale nabavlja na mjestima koja se mogu nazvati zabitima, poput unutrašnjosti Banije ili dijelova Slavonije gdje ima obilje zapuštenih objekata.

- U posljednje vrijeme postala su mi zanimljiva odlagališta sekundarnih sirovina gdje se mogu otkupiti vrhunski materijali. Najzanimljiviji su mi materijali koji su u "teškom" stanju, odnosno načeti truleži ili crvotočinom. Njihova obrada je mukotrpan posao. Prvo stružem, četkam i brusim, odnosno skidam sve bolesne, mekane i oštećene dijelove. Zatim režem, blanjam i oblikujem. Tada ih dimim nekoliko dana - opisuje Juratek proces izrade.

Slijedi tretiranje sredstvom protiv nametnika te završni premaz lakom. U svemu tome trudi se da boja i struktura ostanu izvorne.

- Težnja mi je izraditi predmet koji funkcionira i kao uporabni predmet i kao skulptura - dodaje on.

U njegovoj seriji Fissure, primjerice, greda za lampu je potekla iz jedne stare štale gdje je služila za vezanje stoke. Duž grede protezala se pukotina nastala opterećenjem koju je zadržao te je propustio svjetlost kroz nju kako bi naglasio njezinu povijest. Ostali su i ranije zabijeni čavli i alke. Bakreni limovi koji služe kao sjenilo nastavili su linije i oblik drveta.

Komercijalnu prodaju nedavno je pokrenuo putem web stranice black-moon.me i društvenih mreža. I za kraj, pitamo ga koja je njegova inspiracija, na svojoj stranici spominje tanku granicu između mraka i svjetla.

- Tanka granica koju spominjem stanje je poluraspada kod nekih materijala. Uzmimo za primjer drvo. Kad prođe mnogo vremena, a preko njega prođu kiše, snjegovi, sunce, ratovi, rušenja, ponovne gradnje i zapuštanje te nakon toga započne raspadanje, tek se onda vidi prava struktura godova i mjesta gdje je ono najčvršće. Iz poštovanja prema njegovoj povijesti smatram kako ga je potrebno još jednom izložiti - zaključuje Juratek.

Foto: Ivan Juratek i Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:40