JESEN NA INSTAGRAMU

Lorena Franjić: Moj dom voli bogate teksture

Njezin instagramski profil, @lorena_m_f, prati gotovo 10,000 ljudi, a mi smo je posjetili i doznali čime će ove jeseni svoj dom učiniti još ugodnijim i primamljivijim.

Instagram je već neko vrijeme apsolutna No.1 platforma za prenošenje trendova iz svih segmenata života i življenja kao takvog. Ta iznimno popularna mreža posljednjih je mjeseci iznjedrila i nekolicinu domaćih imena koja se, unutar instagramskih krugova koji se bave uređenjem interijera, učestalo spominju kada govorimo o onima "koji znaju malo više" ili "rade to malo bolje".

Na tom se popisu istaknula i 28-godišnja Lorena Franjić iz Zagreba. Na svojoj dugoselskoj adresi Lorena stanuje sa suprugom i petogodišnjim sinčićem, a ljepoti i sreći njihova suživota pridonosi i do detalja pomno uređen životni prostor. Simpatična mlada mama nerijetko na svom profilu lorena_m_f objavljuje fotografije najdražih kutaka u stanu, a sada ih je odlučila podijeliti i s nama. Uz to, otkrila nam je i svoju viziju nadolazeće interijerske jeseni.



- Prateći brojne strane portale, časopise i profile, primijetila sam da će trendi stanovima vladati baršun, tamniji tonovi i puno tekstura. Čini mi se da nam se vraćaju i zemljane nijanse, a posebno me raduje povratak hladnih i tamnih tonova nakon stogodišnje vladavine bijele - smijući se govori Lorena, pojašnjavajući kako mnogi izbjegavaju tamne boje iz straha da će vizualno zatvoriti prostor, ali umjerenim doziranjem tamne nijanse prostoru daju poseban šarm i eleganciju.



Kada govorimo o šarmu, u njezinu smo stanu naišli na nekoliko primamljivih komada namještaja izrađenog od šiblja i ratana. Vlasnica ih smatra odličnim podsjetnicima na ljeto iza nas, ali, sudeći prema općoj prihvaćenosti, ratan se iz vanjskih prostora preselio u interijere i ovdje je dobrodošao kako u jesenskim tako i u zimskim mjesecima ispred nas. Divan detalj koji nam je zapeo za oko je mural u dječakovoj sobi. On je, doznajemo, djelo Lorenine sestre, akademske slikarice.





U sobi dječaka na zidu se nalazi veliki mural koji je oslikala njegova teta, akademska slikarica. Murali i tapete i ove su sezone veliki trend u interijerima te u dom unose značajnu dozu osobnosti, smatra Loren

- Svaki put kad uđem u njegovu sobu, iznova se zaljubim u taj zid. Volim murale i tapete i mislim da se ove sezone u domove vraćaju jači nego ikad. Doduše, manje u ponavljajućim grafičkim uzorcima kakve smo imali priliku viđati prethodnih sezona, a više u vidu interesantnih tropskih ili šumskih prikaza. Mislim da su takva zidna rješenja idealna za unošenje osobnosti u prostor - objašnjava Lorena.

MATERIJAL KOJI ĆE POSTATI (ILI OSTATI) IN?

Namještaj i detalji od ratana ili ispleteni od šibe su postali apsolutni hit ovog ljeta, a čini se da ćemo ih obožavati i ove jeseni.

I dok zaključujemo da neupitno postoje poneki IT komadi koje učestalo viđamo u mnogim domovima domaćih blogerica, naša sugovornica vjeruje da se tom trendu pomalo primiče kraj. Ipak, kada bi morala izabrati jedan stil koji će ove jeseni biti na tronu, ona navodi tzv. Scandinavian maximalism, stil koji objedinjuje najbolje od skandinavskog u vidu materijala, ali i raskoš boho tekstura te razigranost ploha. Jer, upravo su spomenute teksture ono što jesen čini tako posebnom.



- Čini mi se da je ove sezone naglasak manje na uzorcima, a više na teksturalnim detaljima poput resica, pompona i pleteninama koje u domove unose taj divan ugođaj idealan za kišne jesenske dane - ističe naša domaćica. Razgovarajući o kuhinjama, bezvremenske boje i linije siguran su izbor većine ljudi, primjećuje Lorena, dodajući kako je njezin omiljeni izbor za kuhinju kombinacija sivih i drvenih ploha.

Ako zbog baznih boja primjećujete nedostatak svježine, nju u stan najbolje unose biljke - one su u Loreninu domu ukras koji je u neupitnom trendu svih 365 dana u godini. I dok su monstere preplavile instagramske profile, naša sugovornica ipak je vjerna omiljenim joj bršljanima i puzavcima koji se "prelijevaju" iz teglica obješenih u makrame visilice.

- Tako izvješene može ih se divno iskoristiti za često zanemarene vertikalne prostore u domu - savjetuje Lorena, ukazujući na zelene stanovnike u svom domu. Upitavši je kako ga održava tako čistim i urednim, uzevši u obzir i malenog dječaka koji ovuda trčkara, naša se domaćica slatko osmjehuje. Definitivno, kaže, nije mjerodavna za davanje savjeta o tom pitanju jer se svrstava u "kampanjce". Ipak, nastojim se pobrinuti da sve prljavo posuđe stavim u perilicu prije spavanja i tako novi dan počnem s praznim sudoperom, a i to je odličan početak - govori smijući se. Također, zagovaratelj je i kontinuiranog provođenja "inventure" nad svim predmetima koji nađu put ka njezinu kućanstvu, a nemilosrdnim uklanjanjem onih beskorisnih uspijeva spriječiti gomilanje i kaos. Odličan je to recept i za veliku jesensku "generalku". Ako se pritom riješite nekih demode ili istrošenih predmeta, dostojne zamjene možete im naći na super sniženjima koja i dalje vladaju u pojedinim trgovinama namještaja.


- Ovaj tabure - govori Lorena pokazujući nam podni jastuk s vunenim resicama - kupila sam čim sam ga ugledala u Emmezeti. Toliko mi se svidio da sam ga odmah željela imati, ali oni strpljiviji sada ga mogu naći na super jesenskom popustu od 50 posto.

Sugovornica nam otkriva i svoju pozamašnu listu želja iz novog Ikeina kataloga. Osim klasičnih velikih trgovina namještaja, kao odlično mjesto za pronalazak super novih jesenskih komada Lorena navodi i popularni Botaničar. - Obožavam taj kafić. Osim divno uređenog interijera, on nudi i organizirane pop-up shopove raznih malih dizajnera pa se ponekad tamo, uz kavu, počastim i predivnim ručno rađenim predmetima.

Uvijek nagovaram prijatelje da jedno nedjeljno jutro odvoje i za legendarni Hrelić jer ondje uvijek pronađem zanimljive predmete, a ponekad i manje komade namještaja koji uz novi sloj boje mogu postati vrlo trendi - kaže Lorena. Restauracija namještaja njezin je hobi i rado mu posvećuje slobodne sate. Jer, uz malo kreativnosti i znanja svom domu možete približiti baš svaki trend, a interijer može poprimiti atmosferu baš svakog godišnjeg doba, zaključuje Lorena.

OVE JESENI ŽELIM POSJETITI...

Kad joj slobodno vrijeme i njezin maleni sin dopuste, naša sugovornica voli putovanja, a jesen je idealno vrijeme za otkrivanje bajkovitih europskih metropola. Na svoj jesenski popis iz mašte Lorena je ove godine stavila poljsku turističku zvijezdu. - Roditelji su mi se nedavno vratili iz Krakowa, prepuni doživljaja. Iako ga sama još nisam posjetila, apsolutno sam oduševljena fotografijama i svime što su mi prepričali, tako da Krakow definitivno želim što prije upoznati. Predivna arhitektura, motiv zmaja kao simbola grada koji se provlači u svakom kutku i rudnik soli Wieliczka su svakako nešto što bih voljela vidjeti.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:24