Made in Croatia: Elderice

Tekstil je opet u modi

Elderice su mali tekstilni studio iz Zagreba koji se bavi izradom tkanina tehnikom ručnog sitotiska i pečatiranja, šivanjem funkcionalnog modnog asesoara i predmeta za dom. Iza imena Elderice stoje mlade kreativke Iva Mišković i Željka Haric.

Prijateljice odmalena

Iva je završila Filozofski fakultet, Željka ekonomski, ali ni jedna nije tip koji može dugo držati kreativne ruke mirnima, pa su uz već uhodanu proizvodnju šalova i torbi krenule u izradu vlastite kolekcije predmeta za dom. U ovom dvojcu posao je savršeno podijeljen: Željka je zadužena za grafike i dezen tkanina, a Iva za krojenje i šivanje. Odluke oko izgleda grafika, krojeva i finalnog proizvoda uvijek razrađuju i donose zajedno, što nije čudno jer su prijateljice gotovo dvadeset godina pa u kreativnom procesu vrlo slično razmišljaju i nadopunju se.

Nastanak predmeta počinje odabirom dezena. – Sam proces izrade kreće od printanja tkanina. Tisak na tkanine radimo tehnikom ručnog sitotiska ili pečatiranja. Sve grafike koje koristimo su naš dizajn kao i finalni proizvodi. Jednom kada je tkanina napravljena i nakon sušenja boje, kreće krojenje i šivanje finalnog proizvoda. U samom proizvodnom procesu je zanimljivo kako ista tkanina u drugoj namjeni može izgledati sasvim drukčije – objašnjavaju vesele prijateljice.

Prirodni materijali

Veći dio nove kolekcije sadržava funkcionalne predmete za dom – prvenstveno jastučnice, platnene posude različitih dimenzija, zidne džepiće, stolnjake i zavjese. Općenito sav kućni asesoar od tekstila. Osim predmeta za dom rade torbe i šalove, a odnedavno i ruksake. Pri izradi predmeta za dom i šalova koriste prvenstveno pamuk i prirodne materijale, dok pri izradi torbi koriste i eko kožu. Boje koje koriste namijenjene su za tekstil tako da su svi proizvodi perivi u perilici. Djevojke ističu da jako guštaju u svome poslu i da samostalna proizvodnja ima brojne pozitivne strane. – Jedna od prednosti malog tekstilnog studija je upravo personalizacija finalnog proizvoda.

Uvijek smo otvorene za prijedloge i želje naših klijenata dokle god one prate naše mogućnosti i estetiku. Naši proizvodi posebni su prvenstveno zbog zaokruženosti cjelokupnog procesa izrade. Od ideje kroja i razrade dezena tkanine, do ručne izrade tkanine i šivanja finalnog proizvoda. Svi ti koraci čine našu jedinstvenu zaokruženu priču. Druga prednost je direktna komunikacija proizvođača i kupaca. Primjerice, ako su potrebne bilo kakve naknadne dorade ili prilagodbe kojeg proizvoda, to u ovakvom tipu rada ne predstavlja nikakav problem.

Priča o imenu Elderice

Budući da i same podržavamo lokalne proizvođače i dizajnere, znamo koliko je neusporedivo ljepše kada je poznato porijeklo određenog proizvoda i uvjeti nastanka spram masovne proizvodnje, ističu Elderice, a i njihovo otkačeno ime ima priču. – Ime je nastalo brainstormingom kao svojevrsna izvedenica engleske riječi za bazgu (elder), koju obje obožavamo.

Svidjelo nam se jer su naše grafike prvenstveno inspirirane prirodnim formama, a kasnije smo uvidjele da ljude ime uglavnom asocira na šivaću mašinu ‘endlericu’ pa se lijepo uklopilo u ono što radimo, zaključuju cure, a mi vas pozivamo da pratite njihov rad na facebooku, blogu ili im se javite direktno na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:29